Snedkerkøkken: Lav selv de eksklusive samlinger

Er du klar på en udfordring i dit nye gør det selv-køkken? Så brug eksklusive samlinger til skuffer, skabe og bordplader. Her kan du se, hvordan du laver to forskellige slags.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag / 1 weekend
Pris
300 kroner / 2.000 kroner

Intro

Køkkenmoden dikterer, at vi skal se, hvordan køkkenet er sat sammen. Tømmersamlinger stinker nemlig af godt håndværk og kvalitet.

Du kan selv lave de flotte snedkersamlinger, og det kræver ikke meget værktøj andet end et skarpt stemmejern, en fintandet sav og selvfølgelig masser af præcision.

Lær at lave de eksklusive samlinger

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du lave en skuffe med fingersamlinger og et bord med svalehalesamlinger.

Skuffen kræver præcision, men ellers er en fingersamling ikke så svær. Bordet er en større udfordring, som kræver lidt håndværkersnilde, og at du er dus med dit stemmejern. Vi hjælper dig igennem projektet, trin for trin.

God fornøjelse.

Vejledning 1

Skuffe med fingersamlinger

SKUFFE MED FINGERSAMLINGER
Effekten af flere rækker køkkenskuffer med fingersamlinger er overvældende flot. Det er ikke særlig svært at lave en køkkenskuffe med fingersamlinger, og når du først har lavet én, kan du hurtigt masseproducere dem til resten af køkkenet.

Byg efter en skabelon

Kendetegnet for en perfekt fingersamling er, at tappe og taphuller er lige brede, og at samlingen er stram. Opdelingen af tappe/taphuller skal foretages, så der bliver en tap og et taphul af en vis bredde, altså ikke bare en tynd splint i træets ydersider. Fronten og siderne til den viste skuffe er fremstillet af 15 x 142 mm høvlet egetræ. Tappe og taphuller er 15 mm brede. Vi bygger en skabelon, der sikrer, at opstregningerne bliver identiske.

I skuffefronten er taphullerne, altså det træ, der skal stemmes væk, det mellem ska­ belonens listestykker. I skuffesiderne er taphullerne under skabelonens listestykker. Markér taphullerne tydeligt, og sav altid på den side af stregen, der vender ind mod taphullerne. På den måde sikrer du, at tappene vil gå stramt ind i taphullerne.

1

Skabelonen består af et stykke træ på 15 x 14,2 cm med en bredde på 6 cm. Mål 7,5 mm fra “den blå side”, og placér et stykke 15 x 15-mm-liste, der stikker 2 cm ud i begge sider. Placér 15 x 15-mm-lister parallelt med 1,5 cm’s afstand på resten af skabelonen.

2

Læg skabelonen op på skuffefrontens endestykke, og mål 16 mm ned fra endetræet (= emnetykkelsen + 1 mm), og streg op vinkelret parallelt med endetræet. Skabelonens blå side holdes hele tiden til højre, der bliver skuffens overkant. Streg op langs samtlige “fingre”.

3

Vip skabelonen, og hold den stadig, så den flugter med skuffens kanter. Streg over endetræet. Brug nu skabelonens modsatte ende, der skal streges op på skuffefrontens anden side. I skuffefronten opstreges tap-pe/taphuller i begge sider. I skuffesiderne er det kun i den ene side.

Front og sider saves og stemmes ud

Når du har tegnet op på skuffefronten og siderne, skal du i gang med stemmejern og sav. Vi bruger en japanersav - et rigtigt snedkerværktøj, der kun kan skære, når den trækkes tilbage, og ikke frem som en fukssvans. Den laver et fint og præcist snit.

Når du er færdig med saven, skal stemmejernet i aktion, og det er vigtigt, at jernet er knivskarpt, da det er umuligt at opnå millimeter-præcise udstemninger med halvsløve stemmejern.

1

Markér tydeligt det træ, der skal fjernes (taphullet). Vi saver med en meget fintandet og tyndbladet japanersav. Placér evt. et listestykke, der markerer, at savdybden er nået.

2

Taphullerne er tydeligt markeret og savet fri i siderne, så nu kan vi stemme ud. Hold stemmejernet lodret, og stik et par millimeter ned i stregen. Stem halvt igennem, og vend så træet.

3

Skuffetræet vendes, og samme udstemningsteknik anvendes på modsatte side, indtil træet er frigjort, og taphullet er helt fritlagt..

4

Lav en prøvesamling - skuffefronten til venstre og den ene skuffeside til højre. Samlingen skal være tæt og stram - men mulig at slå sammen, uden at træet flækker.

Sider og front sættes sammen

Tappene i skuffefronten og den ene ende af skuffesiderne er stemt ud, og vi kan nu sætte skuffen sammen. Samlingerne skal være stramme, men ikke så stramme, at træet flækker.

Vi limer fingersamlingerne med snedkerlim, og skuffens bagkant, der er uden de flotte tapsamlinger, får et par dykkere, så skuffen bliver holdt solidt sammen.

1

Bagstykket fældes ind i begge sidestykker i en 15 mm bred og 10 mm dyb fals. Indstil kapsavens dybdestop, så den skærer 10 mm ned. Skær spor tæt side om side, og rens falsen med stemmejernet.

2

Slå den ene fingersamling halvt sammen, og påfør snedkerlim på alle limflader. Herefter slås samlingen helt tæt sammen med en gummihammer.

3

Bagstykket fastgøres i falsen. Der slås 4 dykkere i i hver side. Brug en dyknagle til at få dykkerne helt i niveau med skuffesiderne.

4

Lak eller olie er en smagssag. Det er den afsluttende behandling, der trækker samlingerne frem og understreger samlinger i særklasse.

Vejledning 2

Bord med svalehalesamlinger

BORD MED SVALEHALESAMLINGER
Køkkenbordet er selvfølgelig et af de vigtigste elementer i køkkenet, og her er det virkelig muligt at brillere med elegante tømmersamlinger. Vi har lavet et elegant bord i stavlimet eg, som er samlet med flotte svalehalesamlinger. Princippet er simpelt, men det er meget vigtigt, at du er omhyggelig med opmåling og udstemning, så samlingerne bliver helt tætte.

Huldelen udstemmes først

Bordpladerne er 60 cm dybe og 4 cm tykke. Begynd med at måle 4,1 cm ind, og streg parallelt op med pladens ende i hele pladens længde, på begge sider og kanter. Den ene ekstra millimeter sikrer, at tappene stikker ud fra fladen, og at slutresultatet bliver plant efter slibning.

1

Find pladens midte, og streg første svalehale op. Den brede del af tappen skal helst være cirka så bred, som pladen er tyk, 4 cm. Tappens smalle del er det halve. Mål ud til den ene side, og tjek, om fordelingen passer

2

Streg svalehalerne op. Når fordelingen af svalehaler er udmålt, kan du opstrege alle svalehaler fra pladens ende til den parallelle streg. Tjek, at vinklen på svalehalen er cirka 15 grader – den må ikke være under!

3

Streg op på den anden side. Brug en vinkel, og streg 90 grader over endetræet. Det er en hjælp at skravere det, der skal stemmes bort (affaldstræet).

4

Sav svalehalerne til. Spænd pladestykket op, og sav langs opstregningen. Læg snittet på stregens side i affaldstræet (skraveret). Sav præcist ned til stregen. Nu er det godt med opstregning på begge sider.

5

Rids træet op. Skær lodret ned i blyantsstregen med en skarp hobbykniv. Det gør det lettere at stemme træet ud.

6

Stem ud til kanten. Hold stemmejernets plane side helt op til den lodrette kant, og hug jernet 3-4 mm ned i affaldstræet. Stemmejernet skal hælde en smule mod dig selv.

7

Stem ind fra endetræet. Vend stemmejernets affasede side nedad, og stem ind fra endetræet. Hug ned med et svagt hældende stemmejern, og bræk af fra endetræet. Fortsæt med at stemme ud, indtil du er midtvejs i forhold til pladens tykkelse. Vend derefter pladen om, og fortsæt fra den anden side.

Tapdelen stemmes ud, og bordet samles

Nu skal du vælge, hvilke sider af pladerne der skal være synlige - altså vende udad og opad. Sørg for at afmærke dit valg på pladerne, så du også kan huske det senere! På samme måde som før skal der streges op 4,1 cm inde på bordpladen - parallelt med endetræet. Streg op på begge sider og i begge ender.

Læg bordpladen med bagsiden nedad mod arbejdsbordet, så den ene ende stik-ker et lille stykke ud over kanten. Fiksér bordpladen med et par skruetvinger.

1

Spænd et hjælpebræt fast. Det fastholdes med skruetvinger, så det flugter nøjagtig med blyantsstregen i taphullernes bund. Sæt en lille klods imellem, så tvingen ikke laver mærker i pladen.

2

Spænd bordpladen fast. Bordpladen fikseres med skruetvinger, så bordpladen hviler på hjælpebrættet. Huldelen skal ligge tæt op ad bordpladens endetræ. Tegn efter huldelens taphuller på bordpladen.

3

Tegn tappene op. Brug de opmærkede tappe og taphuller i endetræet som udgangspunkt, og streg op på bordpladen. Også denne gang skal der streges op på begge sider af pladen, inden der saves.

4

Øvelse gør mester. Brug samme metode som før. Skær lodret ned med hobbykniven, og stem ud i små bidder halvt ned i affaldstræet, vend pladen, og stem ned fra den anden side.

5

Sæt bordet sammen. Læg bordpladen plant ned, og klods huldelen - eller “bordbenene” - op i niveau, så tapper og taphuller ligger i plan. Tjek, at de passer, inden du limer.

Materialer

  • Træ til skuffer (her eg)
  • Trælim
  • Dykkere

Specialværktøj

  • Japanersav
  • Kap-/geringssav

Tidsforbrug

En dag til en skuffe.

Pris

Ca. 300 kr. for den viste skuffe.

Sværhedsgrad

Præcision er altafgørende, men ellers er en fingersamling ikke så svær.

Tegning

Svalehalesamlingen

En svalehalesamling består af en huldel og en tapdel. I vores tilfælde laver vi huldelen på de plader, der bliver til køkkenbordets ben, og tapdelen på selve bordpladen. Antallet af svalehaler udmåles fra midten af pladen og ud til begge sider. Du får et flot resultat, hvis tappens top er lige så bred, som bordpladen er tyk. Tappens bund skal være halvt så bred som toppen. De to yderste tappe skal være halvt så brede som de øvrige, gerne lidt mindre.

Svalehalesamlingen

Video

TIPS: Fordel limen med en pensel

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkken