6 materialer af bambus
1. Gulvbrædder
Gulvbrædder af bambus ligner træ, men er hårdere og væsentlig mere slidstærke. De allerhårdeste (og dyreste) varianter er næsten tre gange så hårde som fx eg og bøg.
Anvendelse:
Brædderne bruges til beklædning af trappetrin og gulve generelt. De hårdeste varianter er særligt velegnede til rum med meget ”trafik”, fx entré, køkken og bryggers.
Montering:
Afhængigt af type monteres brædderne på strøer med samling i fer og not, som svømmende gulv med brædder, der klikkes sammen, eller som fuldklæbet til underlaget.
Efterbehandling:
Skal vedligeholdes med lak eller olie som øvrige trægulve.
Varianter:
Gulvbrædder fås både massive og lamelopbyggede med et tyndt lag af bambus øverst. De massive planker fås i en skibsgulvs-variant med en lille udfræsning til en gummifuge ved feren. Derudover kan du også finde sildebensparket og parketbrædder, hvor bambusstavene er på højkant. De fleste varianter fås som både matlakeret og olieret – og i flere forskellige farver fra helt lys til meget mørk.
Typiske dimensioner:
Brædderne fås fra 10 til 22 mm tykke. Længden er fra ca. 90 til 190 cm, mens bredden er fra ca. 10 til 19 cm.
Pris:
fra ca. 350 til 700 kr. pr. kvadratmeter.
2. Terrassebrædder
Bambusbrædder er blandt de mest hårde og slidstærke valg til terrassen. Terrassebrædder findes i flere hårdheder, og de allerhårdeste varianter er over tre gange hårdere end trykimprægneret fyr.
Anvendelse:
Ud over bygning af terrasse kan brædderne også bruges til loungemøbler, plantekasser, trapper, gulv i orangeri og andre udendørs projekter, hvor du ønsker lang holdbarhed.
Montering:
Bambusbrædder kan monteres med synlige skruer eller med skjulte beslag. Fordi bambus kun arbejder ganske lidt, gør beslagene det muligt at lave helt tætte endesamlinger. Tilskårne endesnit kan med fordel forsegles med voks.
Efterbehandling:
Brædderne leveres olierede, men bliver grålige og ru over tid. Nuancen kan opfriskes med olie 1-2 gange om året.
Varianter:
Terrassebrædder af bambus fås kun i én variant. Til gengæld er de glatte på den ene side og rillede på den anden, og begge sider kan vendes opad. Den rillede side gør brædderne mere skridsikre. Til gengæld samler rillerne lettere snavs og kræver derfor hyppigere rengøring.
Typiske dimensioner:
20 mm tykke brædder er det mest almindelige, men der findes også 30 mm tykke brædder. Længden er 185 cm, og brædderne fås i 13,7, 15,5 og 17,8 cm bredde.
Pris:
fra ca. 600 kr. pr. kvadratmeter.
3. Plader
Plader af bambus er limet sammen af flere lag. Det gør dem ekstremt stive og stærke og derfor velegnede til områder, hvor der er stor belastning, fx på trappetrin og køkkenbordplader.
Anvendelse:
De stærke bambusplader kan bruges til alt fra møbler, hylder og vinduesplader til bordplader og beklædning af trappetrin.
Montering:
Savsnit skæres med rundsav eller stiksav forsynet med en fintandet hårdmetal-klinge. Bambus er hårdt, så du skal bore for til skruer.
Efterbehandling:
Lak eller olie 1-2 gange årligt.
Varianter:
Bambusplader fås med smalle stave eller lag limet sammen på den vandrette led i krydslagte lag, efter samme princip som krydsfiner, så de mange tynde lag er synlige i lodrette snit. De mange tynde lag gør pladen meget stiv. Pladerne fås også i en variant med en midterkerne af sammenlimede stave på højkant og med en tynd og stærk plade af komprimerede bambusfibre limet på over- og underside.
Typiske dimensioner:
Pladerne fås i flere tykkelser fra 10 til 40 mm, i standardplade-dimensionen 122 x 244 cm og desuden i 63 x 360 cm eller 70 x 250 cm – specielt beregnet til køkkenborde.
Pris:
fra ca. 1.800 kr. (12 mm plade, 122 x 244 cm) til ca. 7.200 kr. (40 mm plade, 63 x 360 cm).
4. Facadebrædder
Bambus til facadebeklædning er ikke så udbredt endnu – formentlig pga. den høje pris og det begrænsede udvalg af farver. Men går du efter styrke og lang levetid, er det et godt valg.
Anvendelse:
Brædderne bruges, som navnet siger, til facadebeklædning.
Montering:
Brædderne monteres på lægter, så der er sikret god ventilation bag facaden. De kan – afhængigt af type – monteres med synlige skruer eller med specielle metalclips (købes sammen med brædderne).
Efterbehandling:
Facadebrædder kan godt klare sig uden vedligeholdelse. Det nedsætter dog levetiden, og overfladen bliver grålig og lidt ru med tiden. Forhandlere anbefaler derfor afvaskning med trærens og oliering med jævne mellemrum.
Varianter:
Facadebrædder fås både med trapezprofil, med fer og not på både langsider og ender (lukket profil) og som almindelige med fer og not på langsiderne. Der findes også tyndere facadelister til lodret montering, ligesom brædderne med fer og not findes i en variant, der bruges til udhæng.
Typiske dimensioner:
Beklædningsbrædder fås 12 og 18 mm tykke, 185 cm lange og 7,5, 10 og 13,7 cm brede.
Pris:
fra ca. 650 kr. pr. kvadratmeter.
5. Stokke
Bambus kan købes i deres naturlige form som løse stokke, som stokke holdt sammen i ruller med kraftigt galvaniseret ståltråd eller samlet til stive ”plade”-moduler med indvendige vandrette stokke.
Anvendelse:
Løse stokke kan bruges til fx møbler, gelændere og dekoration. Rullerne kan formes i bløde buer og bruges til alt fra dekoration af indendørs vægge og afgrænsning af bedkanter og læhegn til afskærmning af udebruser og ”tag” over terrasse.
Modulerne er velegnede til hegn og som ”vægge”, fx i skuret.
Montering:
Afkortning skal ske fra bunden og med en fintandet sav. Ved montering til væg/mur eller træstolper bores huller i bund, midt og top af stokkene. Sørg for min. 2 cm afstand til jorden for at forhindre, at stokkene blive sorte og begynder at rådne.
Efterbehandling:
Specialolie 1-2 gange om året.
Varianter:
Ruller fås i en billig variant med 1-2 cm brede splittede stokke.
Typiske dimensioner:
Løse stokke fås i diametre fra 1,5 cm til 15 cm og i længder fra 2 til 4 meter.
I rullerne er stokkene 2-6 cm tykke, og rullerne fås i forskellige størrelser, fx fra 45 x 200 cm til 250 x 200 cm.
Moduler fås med stokke fra 3,5 til 9 cm. Typisk er modulerne 180 cm brede og fås i højder fra 90 til 200 cm.
Pris:
- Stokke: fra ca. 35 kr.
- Ruller: fra ca. 600 kr.
- Moduler: fra ca. 850 kr.