9 unikke bygningsbeslag

Uanset hvad du bygger, så får du brug for et beslag. Heldigvis findes et til ethvert formål. Vi viser dig ni forskellige slags, som du muligvis ikke har set før, og som du måske har brug for til dit næste projekt.

Styrken ligger i fastgørelsen

Som udgangspunkt kan alle beslag enten skrues, sømmes eller boltes fast. Selvom der er mange huller i beslagene, så er det ikke altid ensbetydende med, at der skal skruer i alle hullerne. For mange skruer kan nemlig svække træet.

Du skal betragte de mange huller i beslagene som valgmuligheder. De mange huller giver dig mulighed for at forskyde skruerne, hvis du fx skal montere et beslag på begge sider af en reglar, og det giver dig også mulighed for at holde dig i en passende afstand fra endetræet (ca. 25 mm).

Alle de viste beslag herunder er stærke og kan holde til meget stor belastning. Det er dog ikke meget værd, hvis ikke der er fæstnet korrekt.

1

Toplægtebeslag

Toplægtebeslaget bruges til den øverste lægte, som rygningen skal monteres på. Rygningsplanken/lægten skal være så lige som muligt, og det klares nemt med beslaget her, som kan monteres snorlige på spærene efter en kridtsnor.

Beslaget monteres først på spærene i kippen. Herefter kan toplægten/kipplanken monteres i beslaget. Selv efter montering kan det bøjelige beslag stadigvæk justeres en smule.

2

Universalbeslag

Navnet siger det hele. Det her allroundbeslag kan bruges til de fleste byggeprojekter, hvor to stykker træ krydser hinanden. Beslaget bruges ofte til at forankre tagåse og bjælker i tagkonstruktionen. Du skal være opmærksom på, at der både findes højre og venstre beslag.

Universalbeslaget kan fx bruges til at fæstne spæret til remmen.

3

Gerberbeslag

En alternativ måde at samle tømmer på. I stedet for at samle gulvbjælker, remme eller tagåse med lasker på siden, franske låse (træsamling) eller lignende kan du bruge et gerberbeslag. Et gerberbeslag kan se ud på flere forskellige måder, men principperne er de samme.

Til en kraftig kipplanke er gerberbeslaget perfekt. Ved at montere beslaget nedefra fordeles tømmerets ujævnheder i toppen.

4

Lægtesamlebeslag

Med lægtesamlebeslaget er det muligt at lave et “flyverstød” på lægten. Det vil sige, at hvis lægten er lidt for kort og derfor ikke kan understøttes af fast underlag, så findes der altså en redning. Beslaget monteres hurtigt og nemt med fire 40 mm skruer.

Som vist her gør beslaget det muligt at samle en lægte mellem to spær – hurtigt og nemt.

5

Båndspænder

Beslaget består af to dele og bruges til at sikre tagkonstruktionen sammen med vindtrækbånd og sokkelankre. Et vindtrækbånd fæstnes til husets sokkel og rem, og midt på båndet monteres dette smarte beslag, som strammer det hele op.

Husets bund og top spændes grundigt sammen med det smarte beslag.

6

Hjørnebeslag

Cubic-hjørnebeslaget er perfekt til gør det selv-­projektet. Uanset om du skal bygge et gyngestativ, en carport eller et brændeskur, kan du lave en flot og stærk samling med dette beslag. Du skal bare skære enderne lige af i et givent hjørne og så montere beslaget. Hjørnebeslaget er lavet i varmgalvaniseret stål, så du skal heller ikke være bekymret for, at det ruster.

Beslaget kan benyttes i et hjørne, hvor to remme og en lodret stolpe mødes.

7

IdeeFix

IdeeFix er genial at spænde to stykker træ sammen med. Inde i cylinderen er der nemlig et gevind, som der kan monteres en bolt i. De skrå skruer i cylinderdelen virker som modhager inde i træet, så cylinderen ikke kan trækkes ud. Den runde del af beslaget undersænkes og monteres i det ene stykke træ med de tilhørende skruer. I det næste stykke træ bores et hul, så de to emner kan samles med en gennemgående bolt.

Det smarte beslag kan fås i flere størrelser og kan bruges til alt fra at samle bordben til at skrue to bundremme sammen.

8

Forstærket vinkelbeslag

De fleste kender det klassiske vinkelbeslag, som nok er det mest brugte beslag. Det forstærkede vinkelbeslag er en videreudvikling, som det godt kan betale sig at kende. Hvor et almindeligt vinkelbeslag kan vrides den ene vej, så holder det her beslag formen. Det er praktisk til både beton, letbeton, træ og murværk.

Dette beslag skal du bruge, når emnet, du skal montere, virkelig skal stå fast. Her bruges det til at holde lodrette stolper på plads.

9

Bjælkesko med indvendige flige

Bjælkeskoen her er rigtig god at kende. Den kan bruges i både træ, beton og murværk, men det, der er rigtig smart, er, at fligene er inde i beslaget. Det betyder, at fligene aldrig sidder i vejen, og at du derfor kan montere tømmeret helt op ad en væg eller på kanten af en stolpe uden problemer.

Beslaget er alsidigt og kan eventuelt bruges til at montere bjælkerne til bundremmen i et bjælkelag.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beslag