Alting drejer sig om hængsler

Døre, vinduer, skabslåger – når noget svinger, svinger det på hængsler. Men hvor den ene låge svinger på to enkle stålplader krummet om en fælles aksel, svinger den anden på et kompliceret system af formpressede plader, aksler, fjedre og skruer. Alligevel er begge hængsler den bedste løsning – i hver sin situation.

Du må ligesom andre have tænkt over, hvorfor i alverden hængslerne i de nye køkkenskabe fra Ikea dog skal være så komplicerede. Når lågen i mahogniskabet inde i stuen i 100 år har svinget trofast på to helt enkle små hængsler, hvad er det så for en forskruet ingeniørhjerne, der ikke kan hænge en låge på et skab uden at opfinde et hængsel, der kunne spille en fremtrædende rolle i Star Wars?

Men så kigger man efter en ekstra gang, og det går op for én, at hængslerne i Ikeas skabe – og andre elementskabe – på sin vis er lige så enkle som hængslerne i det gamle mahogniskab. De er nemlig præcis så enkle, som de kan være – i moderne elementskabe.

LÆS OGSÅ: Beslag

Mange talenter - og begrænsninger

Mellem det helt enkle bladhængsel i det gamle mahogniskab, urhængslet, så at sige, alle hængslers moder, og det komplekse skabshængsel ligger en række naturlige udviklingstrin, som hver har tilført en nyttig egenskab. Ud over at lade lågen svinge op - som groft sagt er det eneste, det gamle hængsel præsterer - kan det nye hængsel prale med mange andre talenter:

  • Hængslet lader lågen svinge op, selv om lågen sidder uden på skabet.
  • Hængslet ses ikke fra skabets yderside.
  • Hængslet holder lågen helt lukket eller helt åben.
  • Hængslet sidder uden problemer fast på spånplader og mdf-plader.
  • Hængslet kan skrues fast i forborede huller af enhver, der kan holde på en stjerneskruetrækker.
  • Hængslets ene del monteres i skabet, den anden på lågen - og så samles de.
  • Hængslet kan justeres i alle retninger. Eneste rigtige svaghed blandt de mange egenskaber er faktisk, at hængslet alene bruges i fabriksfremstillede skabe bygget af standardplader med forborede huller.

De enkle bladhængsler i mahogniskabet derimod - de kan bruges i alt fra cigarkasser og køkkenskabe til vinduer og havelåger. Eller rettere: næsten alt - de kan netop ikke bruges i et moderne køkken af spån plader med lågerne uden på skabet, hvor skabene hænger tæt i lange rækker. Ellers var der formentlig ikke nogen, der havde ændret på dem.

Forstå og find dit hængsel

Og det er her, det bliver spændende. For man skal ikke lave ret meget om på bladhængslet, før det klarer problemet med at få greb i en spånplade. Og du finder hurtigt et hængsel, der har lige netop den ekstra evne. Ligesom du kan finde et hængsel, der klarer problemet med, at lågerne sidder uden på skabet.

Og hængslet, der kan begge dele. Når du har læst historien på de næste sider, så er det det nemmeste i verden. Og efterhånden som du genfinder flere og flere af de egenskaber, som er samlet i Ikea-hængslet, finder du også både dem og helt andre i døre, på vinduer, overalt.

Og så er det ikke bare sjovere at samle og reparere dine skabe og døre: Du opdager måske også, hvordan du får tingene til at svinge bedre end nogen sinde ved at vælge det helt rigtige hængsel.

Det enkle bladhængsel

ALSIDIGT. Bladhængslet er en klassiker. Enkelt, stærkt, alsidigt - og ophav til utallige varianter.

Bladhængslet er ikke alene ophav til de fleste af nutidens hængsler - det er i høj grad et nulevende hængsel.

Det har kun overlevet tidernes skiften, fordi det er så stærkt, holdbart, præcist og enkelt, at det stadig overgår sine komplekse efterkommere i mange situationer.

Men det har også overlevet, fordi det lynhurtigt udvikler sideskud med hver deres styrke - kanthængsler, back flaps, piano-hængsler er bare nogle af de efterkommere, som stadig lyder navnet bladhængsel.

Og fælles for dem er, at de er fantastisk alsidige. Vil du have lidt hængsler liggende på værkstedet for alle tilfældes skyld, så skal det være bladhængsler.

Det enkle bladhængsel

Det komplekse skabshængsel

SPECIALISERET. Kan meget mere end at svinge - og bruges kun til én bestemt opgave.

Skabshængslet her er så at sige toppen af udviklings stigen inden for hængslerne. Det har kun få år bag sig i den form, du ser her - og på de allernyeste er der dæmpning, så lågerne lukker i med et stille suk. Det er resultatet af en hidsig specialisering med utallige variationer på ganske kort tid - går du meget mere end 50 år tilbage i tiden, er du tilbage ved bladhængslet.

Hængslet her har én stor svaghed: Det kan stort set kun bruges til lige præcis den opgave, det er skabt til, nemlig at holde de standardiserede skabslåger på industrielt fremstillede elementskabe. Til gengæld kan de meget, meget mere end at holde lågen, mens den svinger.

De holder lågen lukket eller åben. De kan justeres, til lågerne sidder helt rigtigt. De får fæste i materialer, enklere hængsler falder ned fra. Og de passer i standardhuller på skabets sider og låger, så vi hverken behøver tommestok, vaterpas eller snedker erfaring for at sætte hængslerne i selv - det eneste, vi skal bruge, er en stjerneskruetrækker.

Det komplekse skabshængsel

Klimaet kræver sit hængsel

MATERIALER. Hængslet skal stå for vind og vejr, hvis det sidder ude.

Tænk først på klimaet, når du vælger hængsel. Dit hængsel skal kunne holde til det.

Til kraftige yderdøre, porte, hegn og så videre er det oplagt at bruge varmgalvanisering.

Bliver udendørsopgaverne spinklere, er det tykke lag zink fra varmgalvanisering ofte lidt for klodset, og så kan du bruge messing eller rustfrit stål.

Inden døre er der frit valg. Stålhængslerne vil typisk være elgalvaniserede eller lakerede, mens den dyre messing mest bruges på pænere møbler.

Varm galvanisering er billigt og beskytter godt.

Elgalvaniseret stål er glattere, men knap så solidt.

Rustfrit stål holder til mest - også ceder og træ, der er trykimprægneret.

Messing koster mest og bruges især på møbler og skibe.

Pulverlakeret stål bruges mest på skabe og døre inden døre.

Runde eller skarpe hjørner

INDLAGTE BLADE. Runde hjørner er ikke til pynt - de er lettere at fræse ned i træet.

Klassiske hængsler havde skarpe hjørner og var lige til at lægge ned i træet med et stemmejern.

I dag har snedkerne hængt stemmejernet op på væggen og er gået over til at fræse alt - og derfor har mange af hængs lerne i dag runde hjørner. Vil man fræse en fordybning, som hængslet kan lægges ned i, er det nemlig langt lettest, hvis det har runde hjørner. Så skal man bare fræse efter en skabelon, så tager det få sekunder pr. hængsel.

Rette hjørner er lettest at nedfælde med stemmejern.

Runde hjørner er lettest at nedfælde med fræsejern.

Samlet eller forskudt

FORSKYDNINGER. Små forskydninger i bladhængslet har stor betydning.

Før du køber et bladhængsel, skal du huske at se på det fra den ene ende.

På nogle hængsler ligger de to blade tæt sammen, på andre ligger de adskilt, og på en tredje type ligger de forskudt til den ene side.

Hængslerne med forsat ryg, som det kaldes, giver mulighed for at lægge lågen et lille stykke ind bag skabets forkant - og døren en smule inde i karmen.

Den udgave, hvor de to blade ligger tæt sammen, kan have den fordel, at man kan montere hængslerne uden at nedfælde bladene i træet, uden at de to dele, der skal samles, kommer til at ligge for langt fra hinanden.

De spredte blade fældes normalt ned i skab og låge.

Ligger bladene helt tæt, lægges bladene ofte uden på pladerne.

Forskudte blade gør det muligt at lægge lågen lidt ind i skabet.

Til højre eller venstre

ENSIDIGE. Hængsler dur ofte kun i én side.

Du skal ofte vælge side, før du vælger hængsel. For hvor nogle hængsler kan vendes på alle ledder, er andre afhængige af tyngdekraften. Har dørhængslet en del med tap og en del med hul, sættes tappen på væggen, og den skal pege op, ellers falder døren ned. Døren kaldes højrevendt, hvis hængslerne er til højre, når den åbner ud mod dig.

Venstre- og højrehængt skabslåge.

Venstre- og højrehængt dør.

Rundt om de svage kanter

FAST GREB. Vinklede blade giver godt greb, hvor kanten er for svag at fæstne hængsler i.

Når du vil hænge en låge på et skab, vil hængslet ofte sidde på en kant, som er for blød at gøre noget fast i. En spånplade, en plade af mdf - ja selv endekanten på massivt træ kan sjældent holde til vriddet fra et almindeligt kanthængsel.

Her bruger du hængsler, som bukker bladet rundt forbi den svage kant og ind på pladens side, hvor skruerne kan bide fat. Den egenskab findes på et utal af hængsler - og på begge blade på mange skabshængsler.

Til serier og til dig selv

SERIEPRODUKTION. Hængslet til elementskabe findes også i en gør det selv-udgave.

De kan meget, de smarte hængsler i nye serieproducerede elementskabe. Men de er alt for besværlige at gøre fast i skabe, der ikke bygges af de færdige samlesæt.

Så heldigvis kan du få et hængsel med stort set samme egenskaber, der er skabt til brug i skabe uden forborede huller.

I de serieproducerede skabe sættes det skjulte hængsel i forborede standardhuller.

Til det selvbyggede skab bruger du en udgave, der ikke kræver forborede huller.

Hængslet skyder omdrejningspunktet

FORSKYDNING. Ofte flytter hængslet omdrejningspunktet frem eller til siden.

De fleste af vores garderobeskabe, køkkenskabe og toiletskabe kunne ikke åbne, hvis lågerne svingede på de helt enkle, flade bladhængsler.

Skabene sidder nemlig ofte ved siden af hinanden og har lågerne siddende uden på selve skabet - og det giver problemer. For bladhængslet må sætte sin akse, hvor lågens bagkant møder skabets yderside, og i samme øjeblik, du tager i lågen, støder den ind i nabolågen.

Det problem løser man ved at forlænge hængslets blad, så det skyder aksen - og omdrejningspunktet - frem på lågens forside.

Så åbner lågen pludselig inden for skabets egen bredde.

Teknikken med at forskyde omdrejningspunktet optræder i et utal af hængsler fra de fineste skabshængsler til tunge dørhængsler, og ofte forskydes punktet ikke bare frem, men også til den ene side.

Det forkrøppede hængsel skyder omdrejningspunktet frem, så lågen åbner inden for skabets bredde.

Ved den falsede låge trækkes omdrejningspunktet lidt ind fra skabets yderside.

Er dørkarmen trukket lidt tilbage i muren, skydes aksen frem, så døren svinger helt op.

Indboringshængslet og de falsede låger flytter omdrejningspunktet ind til midt på skabets side.

Lågen skydes ud og væk fra skabet

FREMSKUDT. Ved at skyde lågen til siden kan hængslet skabe plads til at trække bakker ud.

Det virker måske overdrevet, når et hængsel arbejder med seks aksler og et helt system af arme, men ved at skyde lågen væk fra skabet, når den svinges op, kan et hængsel sikre, at skuffer og bakker bag lågen kan trækkes frem fra skabet - uanset om lågerne ligger inde i den faste del af skabet eller uden på den.

Det skjulte hængsel skyder her en udenpåliggende låge ud og til siden - uden at lågen rammer naboskabet.

Samme hængsel opnår samme effekt med den låge, der ligger inde i skabet.

Dette messinghængsel er skjult, når lågen er lukket, og elegant, når den er åben. Det svinger 180 grader op - og koster 10 gange mere end hængslet ovenfor, så det er til det dyre skab.

Brede eller smalle blade

BLADFORMAT. Du får godt fat ved at række langt ind på en låges side, men ofte må hængslet holde sig i kanten.

Det er ofte pladsforholdene, der afgør, hvor brede eller smalle bladene bliver.

Hængsler med omtrent kvadratiske blade - back flaps - får gerne et godt greb i forhold til skruernes og hængslets styrke.

Men ofte skal hængslet sidde på en smal kant, og den mest udbredte udgave af bladhængslet er nok kanthængslet.

Hvor materialerne er spinkle og har brug for støtte langs hele kanten, bruger man et pianohængsel, som rækker over det meste eller hele kanten. Det er øvrigt et af de meget få tilfælde, hvor et hængsel optræder alene!

De brede back flaps griber godt ind over fladen.

Kanthængslet må klare sig med at gribe i de smalle kanter.

Moderne systemhængsler

NOTHÆNGSLER. Mange døre og vinduer monteres i dag med hængsler i faste systemer.

Skal du skifte hængslet i et nyt vindue, er der i dag ofte kun én måde at gøre det på: at finde hængslets præcise betegnelse og finde et præcis magen til.

Næsten alle nye døre og karme er bygget med noter i standardmål, som hængsler og alle andre beslag passer i.

Det er praktisk og systemfast, og det giver hverken plads til fejltagelser eller improvisationer - medmindre du sætter dig rigtig godt ind i systemerne. Så er der til gengæld masser af muligheder - for mange til at komme ind på her!

Faste noter i rammer og karme styrer nye serier af hængsler på plads.

Mange nye vinduer glider op og ud og ind og rundt i beslag, der ikke ligner gamle hængsler det fjerneste, men til gengæld udnytter de faste noter til det yderste.

Samlet eller til at skille ad

FLEKSIBILITET. Når hængslet kan skilles ad, kan lågen eller døren løftes af og på.

Alt fra spinkle skabslåger til tunge staldporte er lettere at have med at gøre, når det kan løftes af og på sine hængsler. Så kan du skrue de to dele af hængslerne fast hver for sig uden at bære den tunge dør. Du kan løfte vinduet af og male det, du kan løfte døren af, når åbningen er for smal.

Det mest almindelige er, at den faste del af hængslet har en tap, mens den del, der sidder på lågen, døren eller vinduet, har et hul, der passer ned over tappen.

Blad- og skabshængsler findes også med løs tap, som gør det let at skille tingene ad uden at skrue hængslerne af.

Indvendige døre hænger i dag ofte på indstikshængsler, som skubbes ind i et lille beslag på døren.

Stabler til forskellige bunde

FODFÆSTE. Den løse stabel kan få solidt fat i alle slags underlag.

Stablen til nokhængslet - den rigtig kraftige udgave af stabel-hængslet - smedes i flere former for at få godt fat i træ og sten.

Den mindre stabel i stabelhængslet kan bære havelåger og halvstore vinduer.

Den større og kraftigere stabel i nokhængslet klarer de tungere løft.

Den gennemgående bolt i denne stabel giver nokhængslet rigtig stor styrke.

Denne stabel til indmuring giver optimal bæreevne i murvæk.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Beslag