Beslag med sving i

Der findes et hav af hængsler. Primitive og avancerede. Store og små. Og til mange forskellige formål. Her kigger vi nærmere på de mest almindelige hængsler, sætter system i typer og betegnelser, og hjælper dig til at træffe det rigtige valg, når der skal sving i døre, vinduer, låger, klapper og lemme.

Kasse efter kasse står de på hylderne i byggemarkedet. Hængsler i alle mulige former, størrelser og farver. Og da det ikke er hver dag, man har brug for et hængsel - heller ikke som garvet “gør det selv’er”- er det foruroligende nemt at fare vild i de mange hængseltyper.

Så når du står der med planerne til en ny låge, en lem eller et klapbord, kan du have nok så meget styr på, hvordan det skal hænge sammen. Faren for, at du alligevel vælger et mindre egnet hængsel er bestemt til stede.

Ingen information

Du skal ikke regne med, at der er hjælp at hente på indpakningen, når du står der og vender og drejer hængsel efter hængsel - og forgæves forsøger at gætte dig til, hvordan det vil se ud, når det er monteret. Ikke engang en helt enkel snittegning hjælper hængselproducen-terne os på vej med.

Det må kunne gøres bedre! Er du heldig og har fundet frem til den rigtige type, skal du derefter i gang med at finde den rigtige størrelse og det rigtige antal.

Heller ikke her er producenterne særlig meddelsomme. Ikke et eneste sted har jeg set, at hængslets bæreevne har været angivet.

Ved hjælp af din egen sunde fornuft må du derfor selv tage beslutningen om, hvor store hængslerne skal være, og hvor mange du skal montere.

Læs mere om beslag

Du kan få hængsler til alt

De mange typer, størrelser og varianter - der gør det så svært at vælge - gør det samtidig muligt for dig at finde et hængsel, der er som skræddersyet til lige præcis din opgave.

Her gennemgår vi de mest almindelige hængsler, delt op i fire grupper. Så med denne guide i hånden er du godt hjulpet, næste gang du har brug for et hængsel.

Her har du brug for hængsler

Hængsler bruges overalt. Vi har dog valgt at kigge nærmere på fire kategorier, hvor de er helt uundværlige.

1

Døre og vinduer

Hængsler til vinduer og yderdøre er næsten ens og adskiller sig kun ved størrelsen. Det gælder dog ikke hængsler til indvendige døre, der er lettere end udvendige, og som ikke udsættes for vind og vejr.

Nye døre og vinduer leveres med fabriksmonterede hængsler. Så behovet opstår kun, når hængslet trænger til udskiftning - enten fordi det er blevet led-deløst eller tæret af vejrets påvirkning.

2

Hobby og “alt det andet”

I hobbyværkstedet er der størst brug for simple hængsler, der kan bruges til mange forskellige formål. Der findes så mange udgaver og størrelser, at du altid kan finde et velegnet hængsel - uanset om du skal lave et kraftigt klapbord eller sætte nyt låg på cigarkassen.

3

Skabe og møbler

Indendørs er der masser af hængsler - i køkken, entré, badeværelse og soveværelse. Men skal lågen ligge inden i eller uden på skabet? Skal hængslet være synligt? Og lakeret eller af messing eller stål? Alle disse valg skal du træffe, før du kan finde det rigtige hængsel.

4

Porte, låger og lemme

Hængsler til porte, låger og lemme kendetegnes ved at være store og kraftige. De skal oftest bære tunge konstruktioner og skal derfor kunne holde til noget.

Desuden er de primært beregnet til udendørs brug, og derfor varmgalvanise-rede, så de kan holde til rusk og regn.

Hvilken vej svinger døren?

Hængsler med tap kan skilles ad, så du nemt kan løfte en dør eller et vindue af. Det er en fordel. Men det betyder samtidig, at de skal vende på en bestemt måde - og du kan derfor ikke frit vælge, i hvilken side af karmen de skal monteres i. Taphængsler til dør- og vinduesmontering betegnes derfor som højre eller venstre, afhængig af hvordan døren/vinduet vender.

Hængslets placering set fra hængsel-siden.

A: Højrehængt dør.

B: Venstrehængt dør.

1. Døre og vinduer

Almindeligt dørhængsel

Det gode gamle hængsel med tap, så dør/vindue kan løftes af. Dør/vindue ligger inde i rammen, så der skal stemmes ud til hængslet.

Anvendelse: Ældre døre og vinduer.
Materiale: Stål (lakeret/forzinket), rustfrit stål, messing.
Type: Højre og venstre-hængsel. Symmetrisk og asymmetrisk (også kaldet et Hamborg-hængsel).

Nothængsel

Næsten alle fabriksfremstillede yderdøre og vinduer er forsynet med disse hængsler, der monteres i en not (et spor) i ramme og dør/vindue. Også her er det klogt at tage det gamle hængsel med i byggemarkedet, når du skal købe et nyt.

Anvendelse: Fabriksfremstillede yderdøre og vinduer.
Materiale: Forzinket stål med tap af rustfrit stål/messing.
Type: Til træ-, aluminiums- og stålkarme.

Indstikshængsel

Hængslet er diskret og det mest almindelige til indvendige døre. Det samles vandret i stedet for lodret som normalt. Formen gør, at døren kan hængsles i både højre og venstre side.

Anvendelse: Indvendige døre.
Materiale: Karmdel af stål og dørdel af stål/nylon.
Type: Til samling med skrue eller kliksystem.

2. Hobby og “alt det andet”

Bladhængsel

Bladhængslet er længere og smallere end kanthængslet. De fleste flanger er lige kanter og med skarpe hjørner. Men enkelte spidser eller runder i hjørnerne (kistehængsel).

Anvendelse: Endetræ, lemme, klapper og lignende.
Materiale: Stål, lakeret stål, messing og rustfrit stål.
Type: Forskellige størrelser med flanger i flere længder.

Kanthængsel

Hængslet er langt og med smalle “blade” (også kaldet flanger) til montering på plader og på listers og brædders lange kanter. De monteres oven på eller i en udstemning.

Anvendelse: Plader og låger, rammer og meget andet.
Materiale: Stål, lakeret stål, messing eller rustfrit stål.
Type: Forskellige størrelser med fast eller løs tap.

Piano-hængsel

Et langt, smalt kanthængsel, der monteres langs hele kanten af et emne. Det findes også uden forborede huller (stanghængsel), primært beregnet til svejsning og nitning.

Anvendelse: Låg og låger.
Materiale: Stål, formessinget stål, messing og rustfrit stål.
Type: Forskellige længder med og uden forborede huller.

3. Møbler og skabe

Skjult skabshængsel

Hængslet har mange justeringsmuligheder, men monteringen kræver til gengæld en del præcision. Hængslet er skjult inde i skabet, men lågen ligger normalt udenpå.

Anvendelse: Skabe i fx køkken, entré og badeværelse.
Materiale: Stål/stål og plast.
Type: Forskellige justeringsmuligheder og åbningsgrader.

Fladt lågehængsel

Dette hængsel er til låger, der ligger “inde” i skabet. Der skal ikke stemmes ud til hængslet, og det giver en lille afstand mellem låge og skabsside.

Anvendelse: Skabslåger.
Materiale: Lakeret stål eller messing.
Type: Forskellige typer og størrelser.

Indboringshængsel

Hængslet er forsynet med to eller flere tappe, der bores og limes ind i kanten på skab og låge. Herefter er kun hængslets lodrette del synlig, og lågerne kan løftes af.

Anvendelse: Skabslåger.
Materiale: Lakeret eller formessinget stål.
Type: Forskellige størrelser med to eller flere tappe.

Forkrøppet lågehængsel

Lågehængslet findes også i en såkaldt forkrøppet udgave, der tillader lågen at ligge uden på skabet. Denne type er noget nemmere at montere end det skjulte skabshængsel.

Anvendelse: Skabslåger.
Materiale: Lakeret stål eller messing.
Type: Forskellige typer og størrelser.

4. Porte, låger og lemme

Stabel- og nothængsel

Det består af to dele, en “stabel”-del med tap til karm/mur og en notdel - der kan hægtes af - til dør/port. De større udgaver gøres fast med både skruer og bræddebolte.

Anvendelse: Tunge porte og låger.
Materiale: Varmforzinket stål.
Type: Mange størrelser. Til montering med skruer (i træ) og til murgennemføring (til murværk).

T-hængsel

T-hængslet minder om stabel- og nothængslet. Men det er beregnet til lidt lettere udendørs konstruktioner. T-hængslet kan ikke skilles, så låge/lem/dør kan ikke løftes af.

Anvendelse: Låger, lemme og lignende.
Materiale: Varmforzinket stål.
Type: Forskellige størrelser.

Lemmehængsel

Hængslet er i familie med bladhængslet (se hobbyhængsler) med lange flanger. Men det er større og til udendørs brug. Det er perfekt til lemme - deraf navnet.

Anvendelse: Lemme, bordklapper, låg og lignende.
Materiale: Varmforzinket stål.
Type: Forskellige størrelser og faconer (på flange-enderne).

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Beslag