Sådan lapper du de gamle skruehuller

Når du skal flytte eller udskifte et beslag, er de gamle skruehuller næsten altid i vejen. Det problem løser vi her nemt og effektivt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
20 kroner

Intro

Det sker ganske ofte, at du vil have glæde af at kunne flytte eller skifte et beslag – men så finder ud af, at de nye skruer ikke kan sidde der, fordi de gamle skruehuller er i vejen.

Det kan løses på mange dårlige måder, og du har måske allerede forsøgt et par stykker – men her får du en metode, der er lige så enkel, som den er effektiv.

Luk de gamle skruehuller

Du borer de gamle skruehuller op og propper dem ud med en dyvel, en rundstok eller en træprop. Så kan du uden problemer sætte det nye beslag præcis, hvor det skal sidde, og med et lige så solidt greb, som hvis der aldrig før havde været et andet beslag på stedet.

Metoden benytter vi her på en gammel dør, der har fået en ny karm, så hængslet må flyttes en anelse.

Vi bruger her et propbor, så vi kan lave propper, der passer perfekt til hullerne, men du klarer opgaven fint med et normalt træbor og dyvler eller lidt rundstok.

Materialer

Vi lukker her hullerne med propper, som vi borer ud af mørkt tropetræ, men det er mest for at gøre billederne tydeligere. Og har du ikke et propbor, så er 10 eller 12 mm dyvler - eller stykker skåret ud af en rundstok - lige så velegnede til opgaven.

Tidsforbrug:

1-2 timer.

Pris:

Nogle få kroner - eventuelt 15-20 kroner til dyvler.

Sværhedsgrad:

En meget nem lille operation, som ofte vil spare dig for en masse besvær - og som giver dig en god og solid løsning.

Vejledning

Det ødelagte træ omkring de gamle skruer fjerner du med et træbor, og det nye regulære hul fylder du med en dyvel, lidt rundstok - eller en prop skåret ud med et propbor.

Så snart limen er fast, kan du skære den overskydende del af, og så kan du sætte et beslag på stedet lige så enkelt og solidt som første gang, der blev sat skruer i træet.

1

De gamle skruehuller bores op med et træbor. Her bruger vi et 12 mm bor, der hører til et propborsæt. Du kan sagtens bruge et almindeligt træbor, det skal bare passe til de propper, du vil lime i hullet.

2

Propperne trykkes ned i hullerne, efter at du har vendt dem i snedkerlim. Der skal ende med at være lim på hele kontaktfladen.

3

Propperne bankes helt i bund med en hammer. Vil de ikke helt ned, er der måske for meget lim i hullet - så må du bare trække proppen op med en tang og prøve igen.

4

Den overskydende del af proppen stemmes af i små portioner, når limen føles sej og gummiagtig. 20-30 minutter er normalt nok at vente. Bruger du dyvler, skærer du toppen af med en fintandet sav.

5

Forsænkningen til hængslet tilpasses. Her skal vi bare rykke det gamle hængsel et par millimeter til siden. Kanten af forsænkningen skærer vi med kniv med støtte på en metalvinkel.

6

Det overskydende træ i forsænkningen fjernes forsigtigt med stemmejernet. Her er det for voldsomt at slå på jernet, så vi presser det frem - vi stikker, som det hedder blandt håndværkerne.

7

Bor for til de ny skruer. Hængslet lægges på sin ny plads, og midt i hullerne bores for til de ny skruer. Boret skal være så tyndt som skruens kerne, så gevindet har træ at skære sig ned i og gribe fat i.

8

Til sidst skrues hængslet på plads. Her bruger vi de gamle ligekærvskruer, der passer til den gamle dør og hængslerne. Tilbage står at spartle og male, men nu hænger døren perfekt på sin ny karm.

9

Døren er tilbage i sit gamle dørhul på sine originale hængsler - men de er flyttet, så døren sidder perfekt i den nye dørkarm.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beslag