Verdens bedste beslag

Her kan du blive klogere på, hvilke beslag der er til hvad, og hvordan beslagene monteres, så samlingen bliver så stærk som muligt.

Vinkelbeslagene er de mest udbredte beslag – og med god grund.

De findes i et hav af størrelser og udformninger, som gør det supernemt at lave solide samlinger i næsten enhver tænkelig situation.

Beslagskruen er, som navnet antyder, designet til at fungere optimalt med beslag, fx vinkelbeslaget.

Forskellige vinkelbeslag

Det er i høj grad opgaven, der bestemmer, hvilken vinkel du skal bruge. Skal du montere en hylde i et skab, kan en lille møbelvinkel på undersiden sagtens klare jobbet, og skal du samle rundstokke, bør du anvende en rundtømmervinkel, der følger rundstokkens buede form.

Er du i tvivl om, hvilken du skal vælge, er et almindeligt vinkelbeslag med en eller anden form for forstærkende ribber ofte det sikre valg.

DEN ALMINDELIGE VINKEL kan løse et hav af opgaver, men den har den ulempe, at den relativt nemt kan vrides ud af form. Den er derfor primært til lettere konstruktioner.

VINKLEN MED RIBBE er næsten umulig at vride ud af sine 90 grader. Den er derfor betydeligt stærkere end et almindeligt vinkelbeslag.

VINKLEN MED KANTFORSTÆRKNING er et stærkt alternativ til vinklen med ribbe. Forstærkningen gør det muligt at bruge en spinklere tykkelse jern. Det giver en lavere vægt og mindre miljøbelastning.

VINKLEN MED KANTFORSTÆRKNING er et stærkt alternativ til vinklen med ribbe. Forstærkningen gør det muligt at bruge en spinklere tykkelse jern. Det giver en lavere vægt og mindre miljøbelastning.

BETONANKERET anvendes fx, når bundremmen skal fastgøres til et støbt fundament. Hullet i den korte side, som skal vende
mod fundamentet, er ofte aflangt for nemmere justering.

BETONANKRE som dette, hvor det ene ben er meget langt, gør det muligt både at fastgøre bundremmen og de lodrette stolper til fundamentet.

MØBELVINKLEN er lille og egner sig bedst til lettere opgaver, hvor belastningen er begrænset – fx til soklen under køkkenskabene eller til en hylde i reolen.

Sådan monterer du beslaget bedst

Vinkelbeslaget er i sig selv enormt stærkt og nærmest umuligt at flå over. Men det er ikke helt lige meget, hvordan du monterer det, hvis du vil udnytte styrken optimalt. Her er vores bedste anbefalinger til, hvordan du får den stærkest mulige samling.

Hold igen med skruerne

Man kunne godt få den tanke, at jo flere skruer, jo stærkere. Men sådan er det ikke. For mange skruer svækker nemlig træet. Det er derfor vigtigt, at skruerne ikke placeres for tæt på kanter og hinanden. På tegningerne ser du de anbefalede mindsteafstande ved 5 mm beslagskruer i fyr.

Start med de yderste huller

Samlingen bliver mest stabil, hvis du placerer skruerne i de yderste huller i alle retninger, så længe mindsteafstandene overholdes. Hvis mindsteafstandene efterfølgende tillader skruer i huller imellem, monteres de også.

Træet bestemmer størrelsen

Det er forbindelsen mellem træet og skruerne, der er det svageste punkt. Så hvis du vil lave den stærkest mulige samling, bør du vælge den størst mulige vinkel, der giver mulighed for at overholde de anbefalede mindsteafstande. Er anbefalingen fx 2 cm til kant, bør du aldrig vælge en vinkel, der er så stor, at de yderste huller sidder bare 1 cm fra kant.

Træ helt tæt mod træ

Vinkelbeslag alene gør ikke en stærk samling. Træets flader bør derfor ligge perfekt mod hinanden. Gør de ikke det, svækkes konstruktionen med cirka 50 %.

Vælg de rigtige skruer

Det er ikke uden grund, at der findes beslagskruer. De er nemlig lavet til at passe perfekt ned i beslagets huller, som typisk er 5 mm. Samtidig er hovedet fladt, så trykket mod beslaget fordeles jævnt. Vinkelbeslagets store huller er til ekspanderende ankre, franske skruer, gevindstænger og lignende.

To vinkler er mange gange stærkere

Hvis samlingen belastes lige på fra én side, kan du ofte klare dig med en enkelt vinkel. Men i alle andre tilfælde er det en god idé med en vinkel på begge sider. Det gør samlingen betydeligt mere stabil.

Skruerne midt i hullet

Kraven på beslagskruerne passer perfekt ned i vinkelbeslagets huller. Placeres skruerne ikke midt i hullet, vil de derfor trække samlingen skæv eller vride i hullet, så samlingen svækkes. Så skru præcist.

Ribberne holder på formen

Selvom vinkelbeslag i sig selv er stærke og nærmest umulige at trække over, så er de relativt nemme at bukke eller rette ud – medmindre de er udstyret med en ribbe. Samler du to stykker tømmer med en ribbeforstærket vinkel og prøver at rette vinklen ud ved hjælp af tømmeret, så tør vi godt love, at skruerne slipper deres greb i træet, længe inden vinklen ændrer form. Merprisen for et vinkel- beslag med ribbe er meget begrænset.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beslag