Hvad er beton - og hvordan bruger man det?

Beton består af cement, sand og sten i et passende blandingsforhold. Betonen har ofte navn efter, hvor store sten der anvendes, perlesten, nøddesten eller ærtesten. Sandet i betonblandinger er normalt fra 0- 4 mm i kornstørrelse.

Beton blandes med maskine

Man kan godt blande små betonmængder med håndkraft i en trillebør, hvis der er tale om en stolpe, der skal støbes fast i jorden. Men til egentlige konstruktioner anvendes en blandemaskine.

Fritfaldsblanderen er den mest almindelige til gør det selv-brug. Den minder om en overdimensioneret gulvspand, der drejer vandret rundt, så cement, sand og sten blandes omhyggeligt.

Bruger du en fritfaldsblander, skal du starte med at fylde en sjat vand i. Dernæst fyldes sten, cement samt sand i maskinen og til allersidst resten af vandet.

Når alle ingredienser er fyldt i blandemaskinen, skal den arbejde i mindst 2 minutter, inden betonen er klar til brug.

Beton leveres med kanon

En fritfaldsblander kan lejes for omkring 100 kroner om dagen. Den rummer typisk 100 liter beton.

Til et kældergulv med cirka 2,5 kubikmeter beton koster det i hjemmelavet udgave 2200 kroner. Byggemarkedet leverer cement, og den nødvendige mængde sand og sten inklusive en blandemaskine i et par dage.

Får du den tilsvarende mængde leveret med en kanon, koster det cirka 3000 kroner. Som supplement til kanonen kan du få et transportbånd, der rækker op til 12-15 meter, og som kan levere betonen direkte ind ad et kældervindue.

Transportbåndet koster yderligere 500 kroner. Er adgangsforholdene ekstremt vanskelige, kan betonen pumpes direkte ind gennem et vindue. Men så koster det også godt 3000 kroner ekstra for pumpen alene.

Bestiller du en kanon, så husk at have et areal parat til overskydende beton.

Betonen svinder

Når betonen hærder, sker der en kemisk reaktion, som udvikler varme.

Idet vandet fordamper, svinder betonen en lille smule, og det kan ikke undgås, at der opstår små revner. Det kan du til en vis grad undgå ved at lægge armeringsnet i betonen.

Stålnet af 6 mm tråd har en maskestørrelse på 15 x 15 cm. Armeringen skal ikke gøre betonen stærkere, men medvirker til, at svindrevnerne bliver mindre og mere jævnt fordelt.

Større beton-flader deles op

Betonen må ikke støbes i alt for store plader, uden mulighed for at den kan arbejde en lille smule – udvide sig og trække sig sammen.

I almindelige parcelhuse er det sjældent noget større problem, fordi fundamentet i skillerummene er med til at begrænse din betonplades størrelse.Hvis du i stedet for skal støbe en lang, smal entre, kan det være en stor fordel at lægge en såkaldt dilatationsfuge og opdele gulvet i mindre enheder.

Læg en strimmel masonit på højkant, mens du støber, så entreen bliver delt i to mindre stykker. Senere kan denne masonitstrimmel fjernes, og mellemrummet fuges med fugemasse af gummi.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beton