Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Beton

Beton er et genialt materiale til dine gør det selv-projekter. Uanset om det er til hobby, støbning i beton, eller om du skal reparere fundamentet. I artiklerne her kan du se, hvordan du blander beton, og hvordan du kan bruge beton i dine projekter.

Beton

Beton er et af de hyppigst anvendte byggematerialer. Beton består af cement, sand, sten og vand. Beton er kendetegnet ved at være en flydende masse, som formes og fordeles under støbningsprocessen. Beton er stærkt og kan klare meget høje belastninger, når det er hærdet, og så er det særdeles vejrbestandigt.

Beton er blandt de foretrukne materialer, når der bygges nyt. Det gælder særligt højhuse boligblokke, men også mere finurlige konstruktioner såsom skulpturer og legepladser.

Blandt husejere bliver beton typisk brugt, når der skal støbes fundament til hus eller garage. Beton kan dog også bruges, til at støbe bjælker, som skal ligge vandret i et byggeri. Det kræver dog, at man indstøber armeringsjern (stålstænger), som sørger for, at betonbjælken ikke knækker.

Hvordan laver man beton?

Man laver beton ved at blande cement, sand og sten. Der er dog stor forskel på blandingsforholdet alt efter, hvad betonen skal bruges til.

Skal du blande beton til et fundament, skal blandingsforholdet være 1 del cement, 3,5 dele sand og 5 dele sten, mens beton til en bordplade skal blandes i forholdet 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten.

Det er dog værd at overveje, hvornår du blander selv. Ved helt små reparationer kan det ofte betale sig at købe en pose færdigblandet beton (tørbeton), som kun skal tilsættes vand, mens det ved større opgaver godt kan betale sig at blande selv. Ved helt store opgaver, som fundamenter på tilbygninger og lignende, kan det bedst betale sig at få leveret betonen med en betonkanon.

LÆS MERE OM: Blandingsforhold beton

Hjemmelavede ting i beton

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke hjemmelavede ting i beton, man selv kan støbe. Med ganske få midler kan du støbe din egen hjemmelavede beton bordplade.. Du kan også støbe en bænk, et bålsted eller dine egne fliser til indkørslen.

Når du selv støber beton, har du desuden mulighed for at sætte kulør på betonen ved at tilsætte farvepulver. Det kan du læse mere om i den her artikel: Farvet beton – sådan støber du med beton i farver

Støbeform til beton

Når du skal støbe beton, er det ofte nødvendigt med en støbeform. En støbeform til beton kan se ud på mange måder. Det kan være alt fra en simpel plastikbalje til støbning af en rund cafébordplade til mere detaljerede støbeforme af støbekrydsfiner, hvor der skal gøres plads til vask og måske induktionsplade.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Guide til betonfliser

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage