Sådan bruger du byggeskum

Byggeskum er et fantastisk materiale, når du bruger det rigtigt og til de rigtige opgaver.

Byggeskum er smart, hurtigt og effektivt. Har du sat en ny dør i væggen, kan intet andet isolere så hurtigt mellem væg og karm som byggeskum. Du trykker massen ind i fugen, og den puster sig op og fylder ud med effektivt, isolerende skum.

Hvor nemt kan det være? I ydervæggen skal du have lidt bedre styr på skum for at bruge det rundt om en dør, for du skal have plads til at lukke fugen på begge sider. Men det er stadig hurtigt og effektivt, selvom det ikke kan erstatte skruerne, ligesom skum er lynhurtigt, når du lige lukker nogle sprækker i soklen indefra.

7 skudsikre tips når du skummer

 1. Brug kun fugeskum som isolering. Skum kan ikke bære eller holde noget. Det kan supplere karmskruer og kiler og hjælpe dem med at holde en dør på plads, men det kan ikke erstatte dem.
 2. Brug kun skum, hvor du kan se, hvad du laver. Det kræver stor erfaring at forudsige, hvor meget, hvordan og hvorhen skummet vil brede sig.
 3. Læg skum i små portioner. Fyld hellere fugen op i tre overskuelige runder end at satse på, at du kan forudsige, hvor meget det udvider sig.
 4. Giv altid skummet fugt at arbejde med. Ved først at fugte overfladerne sikrer du, at skummet udvider sig hurtigt og jævnt og hærder rigtigt. Det sikrer, at isoleringsevnen bliver som planlagt, og du risikerer ikke, at skummet udvider sig, efter at du har forladt det.
 5. Brug en pistol. Du kan købe skum på engangsdåser med egen tud, men det er langt bedre at købe dåser, der kobles på en pistol. Med den kan du placere skummet det rigtige sted, og du kan langt bedre forudsige den endelige størrelse. Pistolen tjener sig hurtigt hjem, for du kan bruge dåsen til forskellige opgaver over flere måneder.
 6. Dæk det hærdede skum helt lystæt af. Solens uv-stråler nedbryder med tiden fugeskum, så det bliver som fint sand.
 7. Pas på dig selv. Brug altid handsker og sikkerhedsbriller, så du ikke får skum i øjnene, og så du ikke skal kæmpe med at få hærdet skum af hænderne. Er du en sjælden gang nødt til at bruge skum med isocyanat, så husk et effektivt åndedrætsværn - her rækker en hvid støvmaske ikke på nogen måde.

Sådan skummer du en udvendig dør

Byggeskum isolerer hurtigt om en yderdør, men du skal sørge for at sikre plads til de afsluttende fuger.

Det mest oplagte sted for gør det selv-manden at bruge byggeskum er nok rundt om vinduer og udvendige døre. Her er skummet med til at støtte karmen og danne fuger, der lever op til de moderne energiruder.

Men du skal mestre dit skum, når du bygger din skumfuge op. Du skal nemlig sikre plads til de afsluttende fuger: inde en lufttæt afslutning, så der ikke trænger indeluft ud i væggen, ude en fuge, der stopper vind, vand og lys.

Og der er ingen genvej: Det er næsten umuligt at skabe pladsen ved at skære hærdet skum væk.

1

Muren gøres omhyggeligt ren. Rester af gamle fuger fjernes, og efter at have kostet af støvsuger du stedet, så du har 100 procent støvfri flader og er sikker på optimal vedhæftning.

2

Fladerne fugtes med en blomsterforstøver e.l., når karmen er klodset op og gjort fast med karmskruer.

3

Første stribe skum lægges som en tynd, jævn pølse midt i fugen hele vejen rundt. Dåsen rystes grundigt før brug. Pas på, at skummet holder sig godt inde i fugen i begge sider.

4

På indersiden opbygges en tæt fuge med fugebagstop og byggefugemasse. For at sikre pladsen til det bygger du kun skum på den første stribe i så små mængder, at du har plads til at opbygge den tætte fuge.

5

Så skummer du på ydersiden. Også her fylder du kun lidt på i første omgang.

6

Sidste stribe skum lægges så forsigtigt, at skummet efter at have udvidet sig giver dig 15-20 mm luft til en afsluttende fugemasse eller mørtel, som beskytter det mod fugt og lys.

Sådan skummer du en indvendig dør

Byggeskum stopper effektivt støj og træk ved en indvendig dør, og arbejdet er nemt, for du snitter bare det overskydende skum af.

Vil du have en dør til at lukke effektivt af for støj mellem to rum, er det en god idé at skumme den op. Skummet hjælper skruerne med at holde den, og det lukker effektivt af for støj.

Og det er en enklere opgave at løse med skum end en udvendig dør, hvor du skal sikre plads til afsluttende fuger. Inde dækker du bare skumfugen med indfatninger, så her er det helt i orden, at skummet bobler lidt ud fra fugen. Når det er hærdet, skærer du bare det overskydende af med en skarp kniv.

1

Siderne i fugen fugtes med en blomsterforstøver e.l., så massen har vand til den kemiske proces og udvider sig optimalt. Alle flader skal være rene for at skabe god vedhæftning.

2

Læg en tynd pølse af skum ind i fugen. Husk at ryste dåsen grundigt. Her har vi sat indfatning på i en side og kan fylde op fra den anden. Alternativt lægger du først en stribe midt i fugen.

3

Fugen skummes op, til der mangler 1 cm eller mindre. Skum i flere omgange frem for at spilde skummet.

4

Det hærdede skum skæres til. Sæt et nyt blad på din hobbykniv, og skær glat med karm og væg uden at beskadige dem.

5

Fugen dækkes med en indfatning. Om den indvendige dør lukker skummet alene tæt nok. Der er ingen problemer med temperaturforskel og fugt; skumfugen skal bare beskyttes mod lys.

Det perfekte skum for ikke-specialister

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer