SKUM HER!

Byggeskum er et fantastisk materiale, når du bruger det rigtigt og til de rigtige opgaver.

Byggeskum er smart, hurtigt og effektivt. Har du sat en ny dør i væggen, kan intet andet isolere så hurtigt mellem væg og karm som byggeskum. Du trykker massen ind i fugen, og den puster sig op og fylder ud med effektivt, isolerende skum.

Hvor nemt kan det være? I ydervæggen skal du have lidt bedre styr på skum for at bruge det rundt om en dør, for du skal have plads til at lukke fugen på begge sider. Men det er stadig hurtigt og effektivt, selvom det ikke kan erstatte skruerne, ligesom skum er lynhurtigt, når du lige lukker nogle sprækker i soklen indefra.

Ny sikker type skum

Vi har altid været varsomme med at bruge skum i bladet. Men det nye isocyanatfri byggeskum kan bruges uden stort sikkerhedsudstyr og udvider sig mere forudsigeligt og behersket end sine forgængere, så det tror vi på. Følger du rådene her, kan du trygt sætte en dåse i skumpistolen og skyde løs.

Sådan skummer du en udvendig dør

Byggeskum isolerer hurtigt om en yderdør, men du skal sørge for at sikre plads til de afsluttende fuger.

Det mest oplagte sted for gør det selv-manden at bruge byggeskum er nok rundt om vinduer og udvendige døre. Her er skummet med til at støtte karmen og danne fuger, der lever op til de moderne energiruder.

Men du skal mestre dit skum, når du bygger din skumfuge op. Du skal nemlig sikre plads til de afsluttende fuger: inde en lufttæt afslutning, så der ikke trænger indeluft ud i væggen, ude en fuge, der stopper vind, vand og lys.

Og der er ingen genvej: Det er næsten umuligt at skabe pladsen ved at skære hærdet skum væk.

Muren gøres omhyggeligt ren. Rester af gamle fuger fjernes, og efter at have kostet af støvsuger du stedet, så du har 100 procent støvfri flader og er sikker på optimal vedhæftning.

Fladerne fugtes med en blomsterforstøver e.l., når karmen er klodset op og gjort fast med karmskruer.

Første stribe skum lægges som en tynd, jævn pølse midt i fugen hele vejen rundt. Dåsen rystes grundigt før brug. Pas på, at skummet holder sig godt inde i fugen i begge sider.

På indersiden opbygges en tæt fuge med fugebagstop og byggefugemasse. For at sikre pladsen til det bygger du kun skum på den første stribe i så små mængder, at du har plads til at opbygge den tætte fuge.

Så skummer du på ydersiden. Også her fylder du kun lidt på i første omgang.

Sidste stribe skum lægges så forsigtigt, at skummet efter at have udvidet sig giver dig 15-20 mm luft til en afsluttende fugemasse eller mørtel, som beskytter det mod fugt og lys.

Sådan skummer du en indvendig dør

Byggeskum stopper effektivt støj og træk ved en indvendig dør, og arbejdet er nemt, for du snitter bare det overskydende skum af.

Vil du have en dør til at lukke effektivt af for støj mellem to rum, er det en god idé at skumme den op. Skummet hjælper skruerne med at holde den, og det lukker effektivt af for støj.

Og det er en enklere opgave at løse med skum end en udvendig dør, hvor du skal sikre plads til afsluttende fuger. Inde dækker du bare skumfugen med indfatninger, så her er det helt i orden, at skummet bobler lidt ud fra fugen. Når det er hærdet, skærer du bare det overskydende af med en skarp kniv.

Siderne i fugen fugtes med en blomsterforstøver e.l., så massen har vand til den kemiske proces og udvider sig optimalt. Alle flader skal være rene for at skabe god vedhæftning.

Læg en tynd pølse af skum ind i fugen. Husk at ryste dåsen grundigt. Her har vi sat indfatning på i en side og kan fylde op fra den anden. Alternativt lægger du først en stribe midt i fugen.

Fugen skummes op, til der mangler 1 cm eller mindre. Skum i flere omgange frem for at spilde skummet.

Det hærdede skum skæres til. Sæt et nyt blad på din hobbykniv, og skær glat med karm og væg uden at beskadige dem.

Fugen dækkes med en indfatning. Om den indvendige dør lukker skummet alene tæt nok. Der er ingen problemer med temperaturforskel og fugt; skumfugen skal bare beskyttes mod lys.

Det perfekte skum for ikke-specialister

Du finder fem slags skum i byggemarkedet, men du bør altid gå efter den dåse, som er uden isocyanater og kan bruges uden stort sikkerhedsudstyr og viden. Som gør det selv-mand er dit valg meget enkelt, når du vælger blandt de mange dåser i byggemarkedet.

Du tager det moderne isocyanat fri byggeskum i en dåse, der skal skrues på en skumpistol. Den første og helt indlysende fordel ved det isocyanatfri skum er, at du kan bruge det blot med sikkerhedsbriller og handsker.

Ved alle andre typer bør du bruge heldragt, handsker, briller og åndedrætsværn - og tænke på, at de professionelle kun bruger det med specialkurser i ryggen.

Den anden fordel ved det isocyanatfri byggeskum er, at det udvider sig mindre eksplosivt og mere forudsigeligt - især når du trykker det ud gennem pistolen, der lader det ekspandere en smule på vejen ud. Risikoen for at vride en dørkarm skæv er ikke nær så stor, og så er det hærdede skum endda en smule mere elastisk.

De 4 klassiske typer skum

Skulle du en dag stå med andet skum, er her lidt om de forskellige typer. 1-komponent PU-montageskum er det klassiske byggeskum. Det er klart billigere end det isocyanatfri skum, men kræver større viden og sikkerhed.

2-komponent brandskum husker os på, at andet skum ikke beskytter mod brand. I kyndige hænder lukker det fx sikkert af omkring rør i etageadskillelser.

Helårsskum bruges ved temperaturer under 5 grader, og brøndskum tåler vand og bruges bl.a. til at samle brøndringe.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer