Vælg det rigtige PU-skum og undgå fuge-fejl

Fugeskum, også kaldet PU-skum, er genialt til at tætne, forsegle og lukke huller og sprækker. Men vælger du den forkerte, kan det gå rigtigt galt. Se her, hvad du skal gå efter.

Fugeskum, også kaldet PU-skum, bruges i dag til alt fra montering af døre og vinduer til isolering, lyddæmpning og udfyldning af rørgennemføringer og andre hulrum. Det kommer i 500-750 ml spraydåser, og PU-skummet presses ud igennem en tyndt plastrørsdyse, efter aktivering af et ventilgreb.

Fugeskum er genial til de små huller og sprækker

Fugeskummet ekspanderer kraftigt straks efter indsprøjtning. Det geniale er derfor, at du kan sprøjte det ind på meget trang plads og lukke huller og sprækker effektivt, når det efterfølgende vokser. Efter hærdningen, som foregår ved absorbering af luftfugtighed, kan det overskydende PU-skum skæres plant ved fx væg/karme med en hobbykniv, og du kan nu efterslibe med slibepapir, voila!

Vælg den rigtige fugeskum til netop din opgave

Det knapt så geniale ved fugeskum er, at det er porøst i strukturen og derfor suger vand. Utallige rådskader er opstået, når fugeskummet er lagt utildækket og derefter har transporteret fugt videre til træværket.

Men når du bruger PU-skummet rigtigt – altså godt tildækket og beskyttet mod sollys – forsegler, lukker og tætner det fortrinligt! Så lad os blive lidt klogere på mulighederne, og finde ud af hvilken slags PU-skum som passer til lige din opgave.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du fugemasse

De 5 vigtigste slags fugeskum

  1. Økonomiskum
  2. Giftfri skum
  3. Helårsskum
  4. Brøndskum
  5. Brandskum

1. Økonomiskum

FX. BILTEMA FUGESKUM

Stort set alle byggemarkeder har en fugeskum i ”økonomiklassen”, og her får du typisk en 750 ml dåse til mellem 40-50 kroner. Det billige skum er en 1-komponent PU-skum (polyurethan-skum) ligesom mange af de andre produkter, og den leveres med ventilgreb og plastrørsdyse.

Fælles for de billige typer er, at de er ret porøse - altså med ringere isolering/lyddæmpning end de dyrere produkter. Og skal man tro producenterne selv, er der også en øget risiko for både krympning og efterekspansion.

VELEGNET TIL: Kan bruges all-round til isolering og lyddæmpning, fuger omkring døre og vinduer samt udfyldning af mindre huller og hulrum.

2. Giftfri skum

FX. BOSTIK CARE SEAL ISOCYANATFRI

Næsten alt fugeskum er noget giftigt stads, som kræver god ventilation, men der fin-des undtagelser. Disse typer er isocyanatfri, og kan derfor anvendes af ”proffere” uden epoxycertifikat - hele dagen lang.

Det koster dog at være miljøbevidst, og prisen ligger på ca. 200 kr. for en spray. Til gengæld får du en giftfri, tæt og prima lyddæmpende og isolerende skum, som heller ikke hverken krymper eller efterekspanderer.

VELEGNET TIL: Denne skumtype giver en mindre mængde hærdet skum end klassisk PU-skum, så du skal bruge lidt mere. Men den er perfekt til fuger, isolering og lyddæmpning, hvor resultatet skal være i den bedst mulige kvalitet.

3. Helårsskum

FX. SOUDAL - SOUDAFOAM COMFORT

Den typiske betegnelse for skum, som kan påføres i kold vejr, er ”helårsskum”. Det er en 1-komponent PU-skum, der udmærker sig ved at kunne bruges, hvor luft og overflade-temperatur er helt nede på minus 10 grader. Skummet synker således ikke ved kuldepåvirkning, ligesom det heller ikke efterekspanderer.

I det hele taget har denne type skum en tæt cellestruktur, hvilket giver høje isoleringsværdier både når det gælder lyd og varme. Du skal dog være opmærksom på, at dåsens temperatur ikke må være lavere end + 5 grader ved påføring. Prisen for en spraydåse er ca. 100 kr.

VELEGNET TIL: Alt fuge- og tætningsarbejde i frostvejr.

4. Brøndskum

FX. SIKA SIKABOOM - S

En specialiseret 1-komponent PU-skum til brug for samling/tætning af betonbrøndringe og betondele.

Det klæber altså særlig godt til beton, men kigger du nærmere på databladet, vil du kunne se, at det også kan anvendes all-round til andre klassiske fugeskumopgaver. Prisen er omkring 250 kr. pr. dåse.

VELEGNET TIL: Klæber ekstrem godt på ny og gammel beton - og betonen kan være både tør og våd.

5. Brandskum

FX. DANA FIRE GUARD PU FOAM 587

Også en 1-komponent PU-skum, men den er udviklet til brandhæmning.

I praksis betyder det, at branden, og ikke mindst røgen, ”bremses” i kortere eller længere tid, alt efter fugens størrelse og bygningsdelenes beskaffenhed. Brandskum, som ligger på ca. 300 kr. for en dåse, er testet på forskellige bygningselementer og fugestørrelser. Og test resultaterne kan du altid se på det medfølgende datablad.

VELEGNET TIL: Fuger og samlinger omkring branddøre og brandhæmmende bygningsdele.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fuge