Linoleum - levende og miljøbevidst
Linoleum til gulvbelægning er fremstillet ved at blande en række naturlige materialer, som vi ikke løber tør for. Til gavn for både miljøet og dit indeklima.
Fordele
- Bedre indeklima end vinyl
- Reparerer sig selv
- Fremstillet af naturlige materialer
- Meget nemt at vedligeholde
- Fås også som fliser, der er lettere at håndtere
Ulemper
- Linoleum i banevarer er relativt stift; det gør montering svært
- Uegnet til vådrum
- Kræver meget plant underlag
Ud over at være slidstærkt er linoleum behageligt at gå på og let at fået sit navn fra linolie, har eksisteret siden midt i 1800-tallet. Linolien, der fremstilles af hørfrø, og harpiks, som udvindes uden at fælde træerne, er hoved ingredienserne i linoleum. I det linoleum, der bruges til gulve, er iblandet kalkmel og træmel, som er et restprodukt fra træindustrien. Linoleum er gennemfarvet med naturlige organiske farvepigmenter, der ikke belaster naturen. Det hele forstærkes med et net af jute, der er fremstillet af naturlige plantefibre.
Som vinylen kræver linoleum et helt plant underlag. Ofte er det nødvendigt at forberede underlaget grundigt. Det kan være med en gulvspartelmasse eller et lag af glatte plader med tætte samlinger. Huller, kanter og sprækker i under laget vil blive synlige på overfladen efter kort tid, når linoleummet har sat sig.
Gulvet kræver håndelag
Linoleum fås sædvanligvis i 2 meter brede baner, og de store stykker er besværlige at arbejde med. Selv om materialet er bøjeligt, kan det let knække, og det kræver håndelag at skære belægningen til ved rør og andre forhindringer.
At lægge linoleum i baner er derfor ikke den letteste gør det selv-opgave.
Ved mindre gulve kan linoleummet ligge løst, men det bedste resultat opnås ved at lime belægningen til underlaget. Eventuelle samlinger kan trådsvejses for at gøre belægningen tæt, men det kan du ikke selv udføre. Hvis du vælger at lime gulvet fast, kan du i de fleste tilfælde blot støde samlingerne tæt sammen, så du slipper for svejsninger.
Det er også muligt at få linoleum som fliser, men de skal limes. Til gengæld er fliserne nemmere at håndtere for gørdet-selv’eren end en banevare.
Linoleum har den fordel, at det kan “flyde sammen”, og vil efterhånden selv lukke samlingerne, så de bliver helt tætte og mindre synlige. Det betyder også, at linoleummet selv kan reparere små revner, hak og ridser.
Konklusion
Linoleum er godt for indeklimaet, let at rengøre og kan bruges i alle rum, dog ikke vådrum. Regn med, at linoleum i baner koster 200-300 kr./m2.
Vinyl - det nemmeste gulv
Vinyl er et kunstprodukt, der giver dig et blødt, slidstærkt og tæt gulv, som også kan anvendes i badeværelset. Det er let at montere og fås i et utal af farver og mønstre.
Fordele
- Bredt udvalg af farver og mønstre
- Fås i baner op til 4 meter; det giver hurtigere montering
- Kan monteres uden limning
- Blødt og bøjeligt
Ulemper
- Indeholder pvc med blødgørere
- Misfarves let af andre materialer
- Skader er permanente
- Synlige samlinger
Den mest almindelige vinylbelægning er bygget op af flere lag pvc med forskellige egenskaber, der tilsammen giver en belægning, der er stærk, men også blød og behagelig. Vinylen findes i et utal af farver og mønstre, og du kan få design, der ligner træ, klinker og andre “naturlige” gulve.
Let at lægge
Vinyl er let selv at lægge, og i mindre rum kan du oven i købet undlade at lime og blot lægge det løst oven på det eksisterende gulv, nærmest som et tæppe. Vinylen findes i bredder op til 4 meter, og skal der laves samlinger af flere baner, klares det med dobbeltklæbende tape. Tapen skal være af en type, der ikke afgiver kemiske stoffer, som kan misfarve blødgøreren i vinylen, og det er klogt at spørge leverandøren til råds. Det samme gælder limen, når gulvbelægningen fuld-limes til underlaget. Ovenfra tætnes samlingen enten ved trådsvejsning, der skal udføres af en håndværker, eller ved at hælde en væske i samlingen, som “limer” vinylen sammen. Det kaldes koldsvejsning, og det kan du selv udføre.
Når der er tale om vådrum, anvendes den type vinyl, der kaldes homogen vinyl, men den skal altid monteres og svejses af professionelle. Pvc, som vinylen består af, har i mange år været mistænkt for at give indeklimaproblemer. Blødgørerne i pvc’en mistænkes blandt andet for at være allergifremkaldende og hormon forstyrrende. Det har ført til, at producenterne har udviklet vinylgulve med nye og ikke helt så problematiske blødgørere.
Du skal også være opmærksom på, at pvc-gulve, når de kasseres, ikke må komme i skraldespanden, men skal afleveres på genbrugsstationen.
Vedligeholdelse
Boligvinyler rengøres med et helt neutralt rengøringsmiddel uden sæbe og andre filmopbyggende produkter. Belægningen er forsynet med en overflade af polyuretan, som er slidstærk. Sæbe vil få gulvet til at fremstå fedtet.
Konklusion
Vinylgulvet er let at arbejde med og er velegnet til entreen, køkkenet og hjemmets vand- og fugtbelastede rum. Prisen er 50-200 kr./m2.