Tagsten af ler
Tagsten af ler har dækket vores huse i årtusinder og patinerer smukt. De holder som regel mere end 100 år og fås i mange former og farver.
Tagsten af brændt ler er det klassiske og langtidsholdbare tagmateriale, som har prydet danske tage i flere århundreder. Mange af de tagsten, der blev æltet, formet, tørret og brændt for et par århundreder siden, ligger stadig på hustage eller kan købes på nettet og i genbygmarkeder.
Oprindeligt blev tag stenene produceret på små tegl værker af den type ler, der kunne graves op lokalt.
Farver og overflader
Der findes mange slags ler, og hver type giver sin farve. Farven kan også ændres ved at hæve eller sænke temperaturen, mens leret brændes. Den mest brugte farve er rød, men tagstenene kan også være brune, gule eller sorte. Desuden findes der glaserede tegl i alle tænkelige farver. Glasuren gør det ekstra svært for mos og alger at bide sig fast.
Læggeteknik
Næsten alle tagsten af ler kræver, at der også lægges et undertag - med nogle få tagsten med fals som eneste undtagelse. Fordi tagstenene er brændt, kan der være små forskelle på størrelsen, og de kan være en smule skæve. Det gælder specielt vingetagsten, mens falstagsten er mere målfaste.
Da tagsten af ler også er en del mindre end beton tagsten, skal du binde flere tegl. Derfor er et tegltag langsommere at lægge end et tag af betontagsten. Tagstenene bindes til lægter med bindere, der ofte passer til netop de tagsten, du har købt.
Prisniveau
Tagsten af ler er 30-50 procent dyrere end betonsten. Men udgiften til tagsten er ofte en mindre del af prisen - det er arbejdsløn, bortkørsel og reparationer, der koster mest. Ved et tag på 140 kvadratmeter vil det være cirka 20.000 kroner dyrere at vælge røde tegl frem for betonsten. Og det er under 10 procent af summen for det nye tag - uden isolering, skotrender, tagrender osv.
Konklusion
Tagsten af ler holder længe og er penge værd, når taget igen skal renoveres. Da de ikke er meget dyrere end beton tagsten, kan du roligt lade udseendet afgøre dit valg af tagsten.
Tagsten af beton
Betontagsten er det moderne alternativ til tagsten af ler. Betontagsten er billigere, overfladen er mere ensartet, og de er hurtige at lægge.
I dag lægges der flere kvadratmeter tag med betontagsten end med tagsten af ler. Og det er specielt på nyt byggeri, at valget falder på betontagsten.
Historisk daterer tagsten af beton sig tilbage til midten af 1800-tallet, hvor producenterne i Centraleuropa havde svært ved at følge med behovet for tagsten af ler. Derfor udviklede man de billigere sten af beton, som ikke skal brændes og derfor bliver helt ensartede.
Farver og overflader
Betontagsten fås i mange farver, og de fleste tagsten har samme form. Overfladen falmer og patinerer normalt hurtigt, og der vil gro mos og alger på taget, hvilket primært har kosmetisk betydning.
De sten, der er overfladebehandlede, holder farven længere, og de angribes ikke så hurtigt af mos og alger. En speciel type, ClimaLife, har desuden kemiske egenskaber, der gør, at stenen kan rense luften umiddelbart over tagfladen.
Læggeteknik
Betontagsten lægges normalt på et undertag og bindes til vandrette lægter, men der findes tagsten med tætningslister, som forhindrer, at fygesne og slagregn kan trænge ind. Derfor kan disse tagsten lægges uden undertag.
Da betontagsten er større og helt ens, er de hurtigere at lægge end tagsten af ler. Dels er der færre tagsten at lægge og binde, dels er det nemmere at lægge beton tagstenene i helt lige rækker.
Til gengæld skal tagkonstruktionen være helt lige, da skævheder i spær eller undertag vil blive mere synlige på det færdige tag i en helt ensartet tagflade end i teglenes mere levende flade.
Konklusion
På nyt byggeri er det oplagt at vælge betontagsten - specielt hvis du vil hyre håndværkere til at lægge taget, fordi stenene er billigere og hurtigere at lægge.
Men skal du lægge taget selv, er den økonomiske fordel begrænset, fordi betontagsten holder kortere tid, og fordi brugte tegl er mindre værd. Derfor kan du roligt lade udseendet afgøre, om du vil lægge det helt ensartede tag af betontagsten. Og vælger du ClimaLife, som ganske vist koster det samme som glaserede tegl, får du i tilgift en luft renser, som holder i hele tagets levetid.