Byg nemt med multiplader

Multiplader er nemme at arbejde med og kan bruges til alt fra brusenicher og møbler til bærende vægge. Vi viser, hvordan du bygger med det geniale materiale.

Byg nemt med multiplader

Med en limske er det nemt at dosere multipladelimen korrekt.

Uanset om du skal bygge en bruseniche fra bunden eller lave et lille køkkenmodul, er det oplagt at bruge multiplader. Pladerne er fremstillet af gasbeton, som består af vand, sand og kalk, hvilket betyder, at det ikke kan rådne eller angribes af svamp.

De er derfor oplagte at bruge i vådrum og til møbler, men også til bærende såvel som ikkebærende vægge. Tilpasning af pladerne klares med en gasbetonsav, og en særlig multipladelim holder sammen med bølge søm og murbindere sammen på hele konstruktionen.

Vi viser, hvordan du bygger en skillevæg, en bruseniche og en lille reol, men også hvordan du efterbehandler pladerne, så de kommer til at fremstå helt glatte.

Og så får du også 7 tips til at gøre arbejdet med pladerne så effektivt som muligt.

Bruseniche

Det er hverken svært eller urimeligt dyrt at bygge en bruseniche. Med multiplader på 40 x 60 x 10 cm, murbindere, fjederbeslag og rigeligt med multipladelim er du godt på vej. Og så skal du selvfølgelig huske at bruge vaterpasset flittigt undervejs.

1

Placér de nederste multiplader i et afretningslag af mørtel, og tjek med et vaterpas, at pladerne flugter og er i vater. Er den ene lidt for høj, kan du justere den med bunden af en mukkert eller en gummihammer.

2

Tryk en afkortet multiplade på plads i næste lag, så alle pladerne kommer til at stå i forbandt. Tjek, at pladen er i lod, og skru en murbinder ind i væggen, så den flugter med oversiden af pladen.

3

Tjek også, om forkanten er i lod, efterhånden som arbejdet skrider fremad.

4

Tilpas den sidste række multiplader, og lim dem, så de får godt fat i loftet. Men husk, at der skal være cirka 5 mm luft mellem toppen af den yderste plade og loftet til et fjederbeslag.

5

Tryk fjederbeslaget på plads mellem væggen og loftet. Beslaget sikrer, at væggen ikke kan vælte til siden, og tillader desuden, at et træloft vil kunne bevæge sig mere, end en limfuge ville kunne holde til.

6

Skru fjederbeslaget fast i væggen og loftet. Når du skruer i loftet, skal du gerne ramme et forskallingsbræt eller andet fast, så beslaget ikke risikerer at vriste sig løs med tiden.

7

Nu kan du bygge den korte væg efter samme princip - dog uden at sætte multipladerne i forbandt. Herefter er det blot at vådrumssikre, spartle, fuge og male efter alle kunstens regler.

Møbel

Har du ikke arbejdet med multiplader før, så er et lille møbel et godt sted at starte. Ved at skære 50 mm tykke multiplader til og lime dem sammen kan du lave et enkelt og bundsolidt møbel, som denne brændereol.

1

Fugt gulvet, og placér de nederste multiplader, så toppene flugter med hinanden. Fastgør dem til væggen med vinkelbeslag, og byg herefter resten af reolen.

2

Vil du have en hylde, limes pladen fast, så den flugter med ydersiden af de lodrette plader. Vi limer desuden to topstykker fast på hylden, så vi senere i processen har noget at lægge bordpladen på.

3

Skru hjørneprofiler fast med 3 x 30 mm spunskruer med flade hoveder og gevind på hele skruen. Profilerne beskytter de sårbare hjørner mod knubs, samtidig med at der kan spartles uden på dem.

4

Slib samlingerne let med en rasp eller med groft slibepapir. Du kan også bruge en excentersliber. Støvsug møblet, så det er klar til spartling.

5

Træk et jævnt lag sandspartelmasse på møblet, og lad det tørre. Slib reolen med let hånd, og giv den så et lag mere. Vi spartler lidt “sjusket” i anden omgang for at få lidt struktur.

6

Mal hele reolen. Du kan godt bruge almindelig vægmaling, men ønsker du et mat og lidt mere “pudsagtigt” udtryk, kan du med fordel bruge silikatmaling.

7

Læg bordpladen til rette, og skru den fast med et par beslag. Nu er det bare at fylde reolen med brænde, tænde op i komfuret og lade roen sænke sig over ødegården.

Skillevæg

Multiplader er fremragende til skillevægge. De er stærke, nemme at sætte op og holder i en evighed.

Skal du bygge en større skillevæg, kan du sikre dig et snorlige resultat ved at bygge en simpel støttevæg af lægter, som du kan “læne” multipladerne op ad.

Når væggen er færdig, og limen er hærdet, kan du fjerne støttevæggen og genbruge lægterne en anden god gang.

1

Montér den nederste række multiplader, så de står helt op ad støttevæggen, og samlingerne passer med midten af lægterne. Pladerne skal limes på alle sider - også ind mod væggen.

2

Fortsæt med at lime pladerne sammen. Bank dem på plads med en gummihammer, så de flugter perfekt.

3

Skru de inderste plader fast i væggen, hver gang du monterer en ny række. Det er vigtigt for stabiliteten, at multipladerne har godt fat i den eksisterende væg.

4

Montér resten af pladerne i forbandt, og skru dem fast til støttevæggen undervejs. 2-3 skruer pr. plade er rigeligt til at holde dem på plads, indtil limen er tørret.

5

Skru to lister fast i lægten, som udgør toppen af dørhullet. Listerne har til formål at holde på multipladerne, indtil limen er tørret.

6

Dagen efter, når limen er tør, kan du skrue støttevæggen fra hinanden. Herefter er der blot tilbage at fuge og spartle væggen.

7

Giv væggen en omgang primer, og træk herefter puds på med et glittebræt. Du kan også vælge at fuldspartle væggen og efterfølgende male den eller beklæde den med filt.

Efterbehandling

Har du bygget en væg af multiplader, er mulighederne for efterbehandling mange. Du kan både sætte filt, tapet og fliser op. Men du kan også gøre som os og spartle, fuge og male, så væggen kommer til at fremstå som en klassisk hvid væg.

1

Skrab den overskydende multipladelim af væggen med en spartel. Jo mere du kan skrabe af, mens limen stadig er våd, jo mindre er du nødt til at slibe.

2

Når du har skrabet al den overskydende multipladelim af, skal væggen fremstå plan og uden større ujævnheder. Fej, eller støvsug væggen grundigt, så spartelmassen kan hæfte effektivt på væggen.

3

Træk et lag sandspartelmasse på væggen med en bred spartel nedefra og op. Med rolige og store bevægelser opnår du nemmest et ensartet resultat.

4

Slib væggen med en rystepudser, excentersliber eller girafsliber. Du kan også slibe den i hånden, hvis væggen ikke er så stor. Pas på med at slibe for meget spartelmasse af, da du så skal trække det på igen.

5

Fug samlinger med en hvid akrylfugemasse, der kan overmales. Skær fugespidsen til i en vinkel, så du kan lægge fugen i en behagelig, glidende bevægelse oppefra og ned.

6

Glat fugen med en pensel, en fugepind eller en fugebrik. Vær klar med en hårdt opvredet klud, så du kan fjerne overskydende fugemasse fra væggene, inden det tørrer, og lad det tørre til dagen efter.

7

Nu kan du male fuger og samlinger over. Vi bruger en vådrumsmaling i glans 25, som giver en robust overflade, som kan vaskes ned med en våd klud uden at beskadige væggen.

8

Mal resten af væggen to til tre gange med en rulle. Vi maler direkte på de spartlede multiplader, men du kan også beklæde dem med væv eller filt.

7 gode tips når du arbejder med multiplader

TVING PLADERNE SAMMEN

Glider multipladerne fra hinanden, når du skruer dem sammen eller samler dem med bølgesøm? I så fald kan du holde sammen på dem med en énhåndstvinge, mens arbejdet står på.

KØB EN LIMSKE

Du kan godt bruge en tandspartel til at påføre multipladelim med, men skal du i gang med et større projekt, så kan du med fordel købe en limske, som er lige så bred, som pladerne er tykke. Det går stærkt og giver et minimum af spild.

VÆLG DEN RIGTIGE SAV

Det porøse materiale kan i princippet saves med en fukssvans, men det slider hurtigt på tænderne, hvorefter den ikke kan “bide sig fast”. En gasbetonsav er med sine ultragrove tænder lavet til formålet og arbejder sig støt og roligt igennem plader og blokke. Støder du på armering, skifter du blot til en nedstryger med to klinger monteret. På den måde får du samme bredde på savsporene i både armeringen og selve pladen eller blokken, og du kan derfor efterfølgende fortsætte med gasbetonsaven i samme spor.

BRUG BØLGESØM

Du kan godt skrue to multiplader sammen, men skal det gå hurtigere, kan du bruge såkaldte bølgesøm. Ved at slå de små bølgede søm i samlingen mellem to multiplader får du en stærk samling ved at svinge hammeren et par gange.

HUSK BINDERE

Ved at montere murbindere i den eksisterende væg og lime dem fast i fugerne på den nye sikrer du dig, at den står klippefast.

BESKYT HJØRNERNE

Gipshjørnebeskyttere er en god løsning til udsatte steder som fx skillevægshjørner under køkkenbordet. Her skal hjørnebeskytterens indvendige sider fyldes op med spartelmasse, hvorefter den sættes på og efterspartles.

SKÆR DEN SIDSTE PLADE DIAGONALT

Skal du lime et lille stykke multiplade op mod en væg, kan du med fordel skære den diagonalt og efterfølgende lime de to “kiler” fast. På den måde sikrer du dig, at den inderste del af pladen har godt fat i den eksisterende væg.

    Andre læser lige nu ...