Sådan bygger du med gasbeton

Det er enormt nemt at bygge med gasbeton, og de store plader, der nemt samles med lim, søm og beslag, betyder, at du hurtigt får noget fra hånden – også selvom du ikke er verdensmester i gør det selv.

Intro

Gasbeton, porebeton, multiplader eller letbeton - kært barn har mange navne. Og gasbeton har et hav af gode egenskaber, som gør det til et fantastisk byggemateriale.

Gasbeton består af sand og kalk, som ikke kan rådne eller angribes af svamp. Og mens det er enormt stærkt, så er det også diffusionsåbent, så fugt kan passere igennem materialet. Det betyder, at du både kan bygge brusenicher, bærende vægge og møbler af gasbeton. Og du kan også bruge det til at isolere de kolde kældervægge indefra.

Samtidig er gasbeton enormt nemt at arbejde med. Det vejer ikke alverden, og det er nemt at save i. De store plader er også nemme at lime sammen, så arbejdet skrider enormt hurtigt fremad.

Der er med andre ord gode grunde nok til, at enhver byggelysten gør det selv’er kan glæde sig over gasbeton.

Vejledning

01
Den første række 7 Trin

Den nederste række gasbetonplader sættes fast til underlaget med mørtel. Konsistensen skal være fast. Det giver mulighed for at justere pladerne på plads i vater.

Mellem pladerne og mod væggen, vi bygger op ad, bruger vi pladelim. Limen påføres med en speciel limske, der er beregnet til gasbetonplader. Limskeen sikrer, at der kun påføres den helt rette mængde lim - hverken for lidt eller for meget.

1

Læg en strimmel murpap ud, hvor væggen skal stå. Det sikrer, at der ikke trænger fugt op i væggen, og at der ikke kommer fugtskjolder på gulvet fra mørtlen.

2

Bland mørtel og pladelim i hver sin spand efter forskrifterne på poserne. Bland med et piskeris i en boremaskine. Put først vand og dernæst pulver i spanden. Så er det nemmere at blande.

3

Påfør lim på den første plade. Limen påføres på den flade, der skal vende ind mod væggen, vi bygger op ad, og limskeen holdes i en vinkel på omkring 45°. Forinden er der lagt en god stribe mørtel på murpappet.

4

Placér den første plade, og sørg for, at den er perfekt i lod og vater. Det er afgørende, at den nederste række i mørtel står perfekt, da du ikke kan justere de næste rækker, der kun monteres med pladelim.

5

Placér de næste plader, og lås samlingerne med bølgesøm. Sørg for, at pladerne er perfekt i lod og vater, inden du låser samlingen.

6

Sav den sidste plade til. Det gøres nemmest med en gasbetonsav. Du kan også bruge en gammel fukssvans. Du skal dog ikke regne med at kunne bruge fukssvansen til træ igen bagefter.

7

Fiksér den nederste række til væggen. Det gøres med et særligt vinkelbeslag. Vinklen skrues fast til væggen, men ikke til pladen. Den næste række monteres bare oven på med pladelim.

02
De næste rækker 4 Trin

De næste rækker mures i forbandt. Det vil sige, at pladerne placeres, så samlingerne er forskudt. Det giver en stærk konstruktion. Har du en god rest tilbage fra den forrige række, kan du derfor med fordel starte den næste række med den. Er det ikke tilfældet, startes den næste række med en halv plade.

Til slut fastgøres gasbetonvæggen til loftet med særlige fjederbeslag, som gør det muligt for loftet at arbejde.

1

De næste rækker laves i forbandt. Pladerne limes fast til væggen og til rækken under med pladelim.

2

Lås fritstående endesamlinger med bølgesøm. Sømmene bankes i med en hammer.

3

Montér fjederbeslag langs loftet. Beslaget sikrer, at væggen ikke vælter, mens loftet stadig kan arbejde. Beslaget skrues kun fast i loftet og placeres i alle samlinger, men ikke den yderste.

4

Den sidste plade monteres. Fjederbeslaget er ikke skruet fast til pladerne. Limen mellem pladerne sikrer, at alt bliver, hvor det skal.

03
Indeklemt plade 2 Trin

Når en gasbetonplade monteres med en plade på hver side, kan du med fordel skære pladen over på skrå og montere den i to dele. Det er nemlig svært at montere pladen i ét stykke, uden at limen skrabes af, så samlingen bliver svag.

1

Sav pladen over diagonalt. Det behøver ikke være perfekt fra hjørne til hjørne, så længe snittet er skråt.

2

Placér pladen i to stykker med pladelim på de relevante flader. På den måde undgår du at skrabe limen af.

04
Spartling 6 Trin

Inden du går i gang med at spartle, skal du sikre dig, at væggen er så plan som muligt. Det gør arbejdet betydeligt nemmere, og du sparer også på spartelmassen, da du skal smøre mindre på.

Selve spartelarbejdet er det samme som med andre typer vægge, og spartelmassen påføres i et eller to lag efter behov.

1

Tjek, at væggen er plan. Fjern eventuelt overskydende lim med en spartel og et slibebræt, inden limen størkner helt. Er limen nået at hærde, må den fjernes med vinkelsliber og slibekop.

2

Forsegl væggen med forsegler. Gasbeton er kraftigt sugende, så det er nødvendigt at forsegle væggen, inden du spartler.

3

Pletspartl samlinger, huller og skader, når grunderen er tør. Det betaler sig at være grundig, så overfladen bliver rimelig jævn og ensartet.

4

Læg spartelmassen på spartlen. Det er nemmest at spartle med en bred spartel, som ikke kan komme ned i spanden. Derfor lægges spartelmassen op med en mindre spartel.

5

Spartelmassen påføres i vandrette strøg helt inde ved væggen. Ellers er det svært at komme ud i kanterne.

6

Spartelmassen påføres nedefra og op, som når man spartler andre typer vægge. Skrab dine spartler rene med jævne mellemrum. Ellers risikerer du at trække spor. Vær omhyggelig, så du undgår store riller. Små riller kan dog ikke helt undgås. Men de kan heldigvis slibes væk, når spartelmassen er helt tør.

Materialer

  • Gasbetonplader
  • Pladelim
  • Mørtel
  • Bølgesøm
  • Vinkelbeslag
  • Fjederbeslag
  • Forsegler
  • Spartelmasse

Specialværktøj:

  • Limske
  • Gasbetonsav

Video

Byg med gasbeton

Med en limske går det nemt, og samlingen bliver tæt.

Video

Gasbeton - indeklemte plader

Med plader delt på skrå bliver samlingen stærk.

Video

Gasbeton - fiksering af plader

Bølgesøm og vinkelbeslag sikrer en stærk konstruktion

Video

Fuldspartling af gasbeton

Grundigt slibarbejde er vigtigt for et flot, jævnt resultat

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gasbeton