Her bruger du polystyren
Polystyrenpladernes faste form gør dem velegnede flere steder: som udvendig efterisolering, hvor de kan beklæde et hus og efterfølgende kan dækkes af spartel og puds, og som isolering i terrændæk, enten med et støbt betongulv ovenpå eller som en let konstruktion, hvor gulvbelægningen ligger direkte på polystyrenet. Pladerne til terrændæk fås i trykstyrker, der kan tåle belastningen.
Effektiv isolering
Jo lavere et produkts varmeledningsevne er, desto bedre isolerer det. Polystyren er som hovedregel lige så godt isolerende som mineraluld.
En polystyrenplade i trykstyrke 80 har fx en lambda-værdi på 0,038 W/mK. Tilsvarende er rockwools lambda-værdi ca. 0,033 W/mK.
En relativt ny type polystyrenplader tilsættes grafit. Det gør pladerne grå og – vigtigst af alt – forbedrer isoleringsevnen med 20 procent. En grå polystyrenplade i trykstyrke 80 har således en lambda-værdi på 0,031 W/mK.
Læs mere om: Hvad er lambda-værdi?
Stærk og trykfast
Umiddelbart kunne man tænke, at polystyren er for blødt til at kunne bære et gulv, eller til at man kan støbe oven på det. Men de plader, der produceres til gulvisolering, kan fås med en trykstyrke, der gør, at du kan lægge et gulv direkte på polystyrenet, uden et betonlag.
Jo mere du skal belaste gulvet, desto større skal trykstyrken være. Trykstyrken måles i pascal (et givent tryk over én kvadratmeter). Af praktiske grunde bruger man enheden kilopascal, kPa. Ofte er pladerne navngivet, så det er nemt at se trykstyrken. Fx har en plade med angi- velsen S60 en trykstyrke på netop 60 kPa.
Sådan skærer du i polystyren
Skal du kun skære få snit i polystyren, kan du komme langt med en stiksav med en specialklinge til netop polystyren og andre bløde materialer.
Skal du skære mange plader, kan det være en god idé at leje en varmetrådsskærer. De fås i flere varianter og kan dele plader meget hurtigt, præcist og uden en masse støv.