Hvad er lambda-værdi?

Lambda-værdi angiver et materiales varmeledningsevne. En høj lambda værdi betyder god varmeledningsevne. Jo lavere lambda-værdien er, jo bedre isolerer materialet altså. I denne artikel kan du læse meget mere om lambda-værdi, og hvornår det er vigtigt.

Hvad er lambda værdi?

Lambda-værdi dækker over et materiales varmeledningsevne og siger altså noget om, hvor godt et materiale er til at lede varme igennem sig.

Lambda-værdi har tegnet λ og angives i enheden W/mk dvs. hvor mange watt, der tabes pr. meter af et bestemt materiale ved 1 grads forskel mellem ude- og indetemperaturen.

En høj lambda værdi betyder et materiale, som er godt til at lede varme. Jo lavere lambda-værdien er, jo bedre isolerer materialet.

Mange isoleringsmaterialer har derfor meget lave lambda-værdier, selvom der kan være forskel på, hvor gode materialerne er til at lede varme.

Aluminium er eksempelvis en rigtig god varmeleder med en lambda-værdi på over 200, mens isoleringsmaterialer typisk har en lambda-værdi mellem 0,03-0,09 W/mk.

Lambda værdi isolering

Det er bedst at benytte isolering med lav lambda værdi, når du isolerer eller efterisolerer.

Isoleringsmaterialer tildeles en lambda-klasse, som viser, hvor god en lambda-værdi materialet har. Klasserne kan fx være 32, 34 og 37.

Lambda 37 er den mest almindelige og udtrykker, at et isoleringsmateriale som eksempelvis glasuld eller stenuld har en lambda værdi dvs. varmeledningsevne på 0,037 W/mk.

En lav lambda-værdi betyder god isoleringsevne. Isolering med lav lambda værdi kan være dyrt, men det vil i sidste ende kunne betale sig, og det vil uden tvivl kunne mærkes på varmeregningen.

Vigtigt når du isolerer og efterisolerer

Når du skal isolere eller efterisolere i huset, er det vigtigt, at du bruger isoleringsmaterialer med den rigtige lambda-værdi.

Bygningsreglementet har fx nogle specifikke regler for konstruktioners u-værdi dvs. varmeisoleringsevne.

U-værdien er et tal over, hvor meget varme der trænger ud igennem en bestemt bygningsdel.

Når du efterisolerer huset, skal du overholde kravene for de forskellige bygningsdeles u-værdi. Du overholder bl.a. kravene ved at bruge den rigtige tykkelse isoleringsmateriale.

Læs mere her: Hvad er u-værdi?

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering