Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan arbejder du med lecablokke

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Lecablokke er et naturprodukt, der bruges i mange forskellige byggeprojekter. Se hvor du med fordel kan bruge lecablokke og hvordan du arbejder med det.

Lecablokke: Sådan arbejder du med lecablokke

Den traditionelle lecablok i målene 15 x 19 x 49 cm.

© Foto: IBF

Lecablokke – lette og isolerende

De populære lecablokke er et naturprodukt, der bruges som byggeblokke. Lecablokke har høj styrke og kan bruges til mange forskellige byggeprojekter, som fx opbygning af vægge og fundamenter.

Lecablokkene er lavet af sammenstøbte lecanødder. Lecanødder består af ler og knust sten, som formes til små “nødder”, der brændes. Under brændingen opstår der en masse små luftbobler i leret, og det gør materialet utrolig let. En lecablokke på 49 x 19 x 15 cm vejer således kun cirka 10 kilo.

Lecablokke til fundament

Lecablokke bruges ofte til fundamenter. Bygger du fx et randfundament, hvor du fylder en rende med beton, er det oplagt at bygge soklen ovenpå i lecablokke. I modsætning til et betonelement leder lecablokke nemlig ikke kulden ind til dit gulv. Det sikrer de mange luftbobler i materialet.

LÆS OGSÅ: Støb verdens nemmeste fundament

Lecablokke til byggeri

Du kan også bygge vægge med lecablokkene. I mange parcelhuse er de indvendige vægge bygget i lecablokke.

Udover den åbenlyse fordel, at blokkene er meget lettere end betonblokke, så har leca den egenskab, at det kan optage og afgive fugt og varme. Det kan være en fordel for indeklimaet.

En væg af lecablokke vil man typisk pudse, så den ligner en hvilken som helst anden væg. Lecablokkene egner sig ikke til at stå ubehandlede, fordi de både er relativt porøse og har en meget nubret overflade, som ikke er hverken rengøringsvenlig eller rar at røre ved.

Ligesom andre typer af lette vægmaterialer som letbeton, er lecablokke også populære til parcelhusbyggeri. En af de store fordele er den lette vægt, som i stigende grad er kommet i fokus af hensyn til byggearbejderes arbejdsmiljø.

Men gør det selv’ere kan også få ondt i ryggen, så det er bestemt ikke forbeholdt professionelle at tænke i de baner.

Lecablokke mål

Lecablokke fås i mange forskellige størrelser. Målet 19 x 49 er det typiske, og så kan tykkelsen varierer fra 5 og helt op til 45 cm. Altså fra det, der med lidt god vilje kan kaldes plader, til egentlige store blokke.

Går du i et traditionelt byggemarked, vil du typisk finde disse lecablokke i disse mål:

  • 49 x 19 x 15 cm
  • 49 x 19 x 19 cm
  • 49 x 19 x 29 cm
  • 49 x 19 x 35 cm

Lecablokke med isolering

Lecablokkene fås også med indlagt isolering. Der er simpelthen støbt en stribe polystyren ind i midten af blokken, så der opstår en ekstra effektiv isolering, der bremser kuldebroer. Lecablokke med isolering kan både bruges til fundamenter / sokler og til vægge.

Sådan arbejder du med lecablokke

Lecablokke mures op, i princippet ligesom mursten, og med en kalk/cement- eller funktionsmørtel imellem blokkene.

Hvis der skal bygges flere skifter (lag ovenpå hinanden) sættes blokkene i forbandt, så samlingens ikke mødes.

Den færdige sokkel eller væg kan pudses op med pudsemørtel, og du kan herefter male med en diffusionsåben maling (maling, der lader stenene optage og afgive fugt). Det kan fx være en silikatmaling. På indvendige vægge kan du også pudse med gipspuds, og herefter male.

En ydervæg, der kun består af lecablokke, skal pudses på indersiden for at blive lufttæt. For selvom blokken ikke i sig selv leder kulde ind i huset, vil vinden kunne finde vej ind igennem de porøse blokke.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Lecablokke pris

Priserne på lecablokke, eller letklinkerblokke, som de kaldes i nogle byggemarkeder og på nogle producenters hjemmesider, varierer en del.

I et lavprisbyggemarked kan du fx finde en 49 x 19 x 15 cm lecablok til 16 kroner. Men du kan også sagtens finde den til 20 kroner.

Om du så skal køre i lavprisbyggemarkedet bør afhænge af, hvor mange blokke, du skal bruge. For måske kan det trods alt bedre betale sig at købe dem sammen med en masse andre byggematerialer til levering, frem for at køre frem og tilbage til byggemarkedet et utal af gange. Husk at de fleste forhandlere er til at handle med, så du kan måske få mængderabat på dit køb af lecablokke.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage