Sådan arbejder du med lecablokke

Lecablokke er et naturprodukt, der bruges i mange forskellige byggeprojekter. Se hvor du med fordel kan bruge lecablokke og hvordan du arbejder med det.

Lecablokke – lette og isolerende

Du kan bygge næsten alt af lecablokke. De kan fx bruges til fundament og sokkel, skillevægge og ydervægge eller som understel til din pizzaovn. Lecablokke er nemme at skære i, lette at løfte og lige til at lime sammen. Og så har de overraskende gode isoleringsegenskaber.

Lecablokkene er lavet af sammenstøbte lecanødder. Lecanødder består af ler og knust sten, som formes til små “nødder”, der brændes. Under brændingen opstår der en masse små luftbobler i leret, og det gør materialet utrolig let. En lecablokke på 49 x 19 x 15 cm vejer således kun cirka 10 kilo.

Lecablokke til fundament

Lecablokke anvendes bl.a. til opmuring af skillevægge og ydermure, men der, hvor de virkelig kan være en trumf, er som erstatning for fundablokke ifm. konstruktionen af fundament og sokkel til mindre bygninger.

Lecablokkene er stærke nok til at bære en bygning på tre etager. Det er kun en tiendedel af den belastning, en fundablok kan tåle, men rigeligt til de projekter, vi kaster os ud i som gør det selvfolk.

Bygger du fx et randfundament, hvor du fylder en rende med beton, er det oplagt at bygge soklen ovenpå i lecablokke. I modsætning til et betonelement leder lecablokke nemlig ikke kulden ind til dit gulv. Det sikrer de mange luftbobler i materialet.

LÆS OGSÅ: Støb verdens nemmeste fundament

Lecablokke til byggeri

Du kan også bygge vægge med lecablokkene. I mange parcelhuse er de indvendige vægge bygget i lecablokke.

Udover den åbenlyse fordel, at blokkene er meget lettere end betonblokke, så har leca den egenskab, at det kan optage og afgive fugt og varme. Det kan være en fordel for indeklimaet.

En væg af lecablokke vil man typisk pudse, så den ligner en hvilken som helst anden væg. Lecablokkene egner sig ikke til at stå ubehandlede, fordi de både er relativt porøse og har en meget nubret overflade, som ikke er hverken rengøringsvenlig eller rar at røre ved.

Ligesom andre typer af lette vægmaterialer som letbeton, er lecablokke også populære til parcelhusbyggeri. En af de store fordele er den lette vægt, som i stigende grad er kommet i fokus af hensyn til byggearbejderes arbejdsmiljø.

Men gør det selv’ere kan også få ondt i ryggen, så det er bestemt ikke forbeholdt professionelle at tænke i de baner.

Ler, cement og en masse luft

CEMENT
Selvom lecablokken primært består af lecanødder, så indgår der også cement og luft. Det er cementen, der holder lecanødderne sammen i en blok og giver den grå farve.

LUFT
Lecablokke er lette i forhold til andre byggeblokke. Det skyldes, at de i høj grad er lavet af luft. Der er nemlig både luft i og imellem lecanødderne. En lecablok, der måler 10 x 19 x 49 cm, vejer ca. 10,12 kg. Det svarer til godt 724 kg/m³. Holmegårdssten vejer til sammenligning ca. 2.102 kg/m³.

LER
Ler er hovedingrediensen i lecablokke. De er lavet af såkaldte letklinker, som er lerperler, der er behandlet under meget kraftig varme, som har fået dem til at hæve op og blive fulde af luft. Det er der, årsagen til navnet leca (light expanded clay aggregate) findes.

ISOLERENDE
En af de store plusser ved lecablokke er, at de har en rimelig høj isoleringsevne pga. den store mængde luft. Derfor kan lecablokke bruges til at lave både fundament og sokkel samt til opmuring af ydervægge i nogle tilfælde. Lecablokke findes desuden i flere versioner med en indbygget kerne af polystyren, som giver en endnu bedre isoleringsevne.

VANDAFVISENDE
Modsat betonsten, fx fundablokke, så suger lecablokke ikke vand, så længe de ikke oversvømmes. Det betyder, at der er mindre risiko for fugtskader, når du anvender leca i forhold til beton eller mursten til fx opmuring af sokkel.

Former og funktioner

LECABLOKKEN
Den fundamentale byggeblok, som kan bruges alene eller i kombination med andre.

Pris: 45 kroner

HJØRNEBLOK
Fordelen ved hjørneblokken er, at den gør det nemt at afsætte et hjørne i en ren 90-gradersvinkel.

Pris: 30 kroner

RILLEBLOKKEN
Bygger du højt, skal der armeres vandret hver 3.-4. skift. Rilleblokken har plads til både armeringsjern og mørtel.

Pris: 50 kroner

ISOBLOKKE
Lecatermblokke er lavet af to lag lecablokke, som ligger i en sandwich omkring et lag polystyrenplade. Isoleringsevnen i en lecatermblok lever op til bygningsreglementets krav til soklen på nybyggede huse.

Pris: 60 kroner

ISOHJØRNE
Hvis du bygger med lecatermblokke, så får du brug for hjørneblokke, som gør det nemt at undgå kuldebroer.

Pris: 60 kroner

KÆLDERBLOK
Det mest komplekse element i kataloget kan bruges til at opmure stærke, velisolerede kældervægge med plads til såvel lodret som vandret armering. Kombinerer rilleblokken og isoblokken i en blok.

Pris: 100 kroner

Lecablokke fås i mange forskellige størrelser. Målet 19 x 49 er det typiske, og så kan tykkelsen varierer fra 5 og helt op til 45 cm. Altså fra det, der med lidt god vilje kan kaldes plader, til egentlige store blokke.

Går du i et traditionelt byggemarked, vil du typisk finde disse lecablokke i disse mål:

  • 49 x 19 x 15 cm
  • 49 x 19 x 19 cm
  • 49 x 19 x 29 cm
  • 49 x 19 x 35 cm

Lecablokkene fås også med indlagt isolering. Der er simpelthen støbt en stribe polystyren ind i midten af blokken, så der opstår en ekstra effektiv isolering, der bremser kuldebroer. Lecablokke med isolering kan både bruges til fundamenter / sokler og til vægge.


Sådan arbejder du med lecablokke

Lecablokke mures op, i princippet ligesom mursten, og med en kalk/cement- eller funktionsmørtel imellem blokkene.

Det er nemt at bygge opad med lecablokke, som både kan mures op med mørtel og limes sammen med fliseklæber. Da lecablokke ikke suger vand i samme grad som fx mursten, er der god tid til at sørge for, at du sætter blokkene i et stærkt forbandtmønster.

KLIP, SLIB, OG SAV
Det er relativt nemt at skære i lecablokke. Det er nemmest at bearbejde blokkene med en stor vinkelsliber, en bajonetsav med en lang fugeklinge eller en fliseklipper. Hvis du ikke kan skære hele vejen igennem en blok, fordi klingen eller slibeskiven er for lille, så kan du med stor sandsynlighed knække stenen langs en brudflade, som du laver med en sav eller en vinkelsliber.

PUDS OVERFLADEN
Selvom lecablokke er relativt hårdføre og ikke suger store mængder vand fra omgivelserne, så bør de pudses – særligt når de bruges som sokkel. Blokken pudses med almindelig pudsemørtel, som har nemt ved at hænge ved på den ru overflade.

Herefter kan du male med en diffusionsåben maling (maling, der lader stenene optage og afgive fugt). Det kan fx være en silikatmaling. På indvendige vægge kan du også pudse med gipspuds, og herefter male.

En ydervæg, der kun består af lecablokke, skal pudses på indersiden for at blive lufttæt. For selvom blokken ikke i sig selv leder kulde ind i huset, vil vinden kunne finde vej ind igennem de porøse blokke.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Lecablokke pris

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer