19 tips om lim der hænger ved

År for år bliver vores lim bedre. De fleste limtyper binder i dag stærkere, hærder hurtigere og modstår fugt og vand bedre end nogensinde. Det eneste, de har sluppet i den udvikling, er de giftige opløsningsmidler.

Lim kan i dag samle næsten hvad som helst. Både traditionelle limeopgaver og ting, du for få år siden ikke ville drømme om at klare uden søm og skruer eller svejseudstyr.

  • Du kan lime fodpaneler fast, hvor en radiator forhindrer dig i at komme ordentlig til, eller hvor gipsvæggen er svær at få fæste i, eller betonen er for hård.
  • Du kan lime skyggelisten op, hvor væggen møder loftet.
  • Du kan lime knager op på flisevæggen.
  • Du kan lime skabe sammen.
  • Du kan lime trekantlisten fast på køkkenbordet.

Læs i artiklen hvordan du klarer et væld af forskellige opgaver med lim.

1. Fordel limen på begge flader

Den stærkeste limning opnår du ved at fordele lim på begge limflader. På mindre flader kan du med fordel sprede limen ud i et tyndt lag med en spartel, der nemt tørres af bagefter. På store flader er det bedre at bruge pensel. Ved hvid trælim renses den også nemt i rent vand. Vandfast lim når måske at stivne på penslen, som så må kasseres, så brug ikke din fine pensel.

På små flader er det let at fordele limen med spartel - på store bruges penslen.

4. Limfugen gaber

Gaber den færdige limfuge lidt, eller har træet fejl eller huller, kan lim hjælpe på ubehandlet træ. Fyld lim i hullerne, og slib på stedet i den våde lim, så fyldes huller og sprækker næsten usynligt med en blanding af lim og slibesmuld i den rigtige farve.

Slibepapir korn 40 er ofte passende, når du sliber i den våde lim.

6. Limklemmer på mindre ting

Hvid trælim skal ikke spændes for hårdt. Til tynde emner bruges derfor ofte limklemmer, som ikke trykker for hårdt, som ikke vejer for meget, og som hurtigt sættes på med én hånd.

Vælg klemmer, der trykker med passende kraft.

7. Hjælp pu-lim med fugt

Da polyuretanlim hærder ved fugt, kan du hjælpe hærdningen på vej ved at fugte træet med en våd klud, før limen påføres. Det kræves kun på meget tørt træ, og pas på: Ekstra fugt får limen til at skumme kraftigt op, især hvis der er over 20 grader.

En hårdt opvredet klud afsætter rigelig fugt.

9. Brug kun den nødvendige lim

Både for meget og for lidt lim svækker en samling. Smører du så tyndt på, at tvingerne ikke presser lim ud, er der formentlig ikke kontakt på hele limfladen. Smører du for tykt på, skal der presses meget overskydende lim ud, og du risikerer let at efterlade en lomme af lim, der svækker samlingen. Risikoen for at spærre lim inde mindsker du ved at spænde store limflader sammen på midten først og tage kanterne sidst.

Spænd først på midten, så udefter, så limen presses ud.

10. Teaktræ slibes før det limes

Teaks naturlige olieindhold gør træet fantastisk holdbart, men giver nemt en svagere limning. For at skabe en stærk limning bør teaktræ høvles eller slibes, umiddelbart før det limes, så olien ikke når at trække ud på overfladen. Endnu bedre er det, hvis du også affedter med acetone. Teak og træ med stort indhold af harpiks limes bedst med pu-lim, hvid trælim til udebrug og maritim trælim.

Nyhøvlet og nyslebet teaktræ kan fint limes.

12. Skrå flader støttes med stifter

Våde limflader er overraskende glatte, og ligger presset fra tvingerne bare en smule skråt på limfladen, vil emnerne ofte glide hver sin vej. Det hindrer du med dyvler - eller et par tynde stifter slået gennem det øverste emne, før du spænder tvingerne sammen for alvor.

Det fine hul efter stiften kan om nødvendigt spartles.

16. To lister er for få til at bevare en bue

Når du limer lister eller tynd krydsfiner sammen til en kurve over en skabelon, fx til et møbel eller i en båd, skal der altid være tre eller flere lag for at skabe en stabil krumning. Er der kun to lag, vil samlingen rette sig halvt ud af skabelonens krumning, når tvingerne flernes. En enkelt liste eller tynd plade krydsfiner kan fint limes direkte på en krum flade, bare den holdes i spænd under hærdningen. Når du presser listerne sammen i lim over din skabelon formet af fx en tyk spånplade, er det vigtigt med tætsiddende skruetvinger som på billedet. De stærkeste tvinger sættes i krumningen, på lige stræk spændes mod en liste. De trekantede huller er en nem måde at give tvingerne et fæste: Bor tre huller, og sav eller slå trekanten ud. Husk at dække af over og under listerne med plast.

17. Spænd op mod loftet

Når skruetvinger ikke kan gabe over tingene, må du improvisere. Ofte kan du holde emnerne sammen med en tung ting, men limningen på bordet kan du også presse sammen med stager op mod loftet. Hav stager klar i rigtig længde, lidt kortere end afstanden til loftet, før du smører lim på. Læg en klods eller kile i begge ender, så længden passer, og du ikke ridser loftet eller de limede ting. Tilsvarende kan et fodpanel holdes på plads med en stage, der støtter på den modsatte væg eller et tungt møbel.

Tvinger og spænder er langtfra alene om at kunne presse en limning sammen.

19. Endetræ kan fint limes

At endetræ ikke skulle kunne limes, det er en misforståelse. Lim binder fint til glathøvlet og glatslebet endetræ, især hvis du giver endetræet tid til at suge limen til sig, før du trykker emnerne sammen. Men ofte er belastningen for stor på den type samlinger, fordi limfladen er meget lille, og fordi der meget ofte belastes med vrid. Derfor støttes samlinger med endetræ ofte med stifter, skruer eller dyvler - men det skyldes ikke endetræet.

Limtyper til alle materialer

Hvid trælim: PVAc-limen er den mest almindelige lim til træ, pap o.l. Hvid trælim er til indendørs brug, tåler lidt fugt, men er ikke vandtæt. Limen stivner efter cirka 20 minutter, så skruetvinger kan flernes, men vent hellere 1-2 timer.
Hvid udendørs trælim: Fugtbestandig PVAc-lim mærket “ude” e.l. Limningen males, så den står rimelig tørt. Limen bruges fx på have møbler, der ikke står permanent ude.
Hvid trælim til vinterbrug: Limen indeholder en smule “frostvæske”, så den kan lime i kulde og lette frostgrader. De limede emner er kun til indendørs brug.
Trælim, marin: Tilføjelsen “marin” e.l. fortæller, at limen er vandfast til udendørs stolper, hegn, flagstænger samt træbåde og årer, som af og til tages på land. Limningen males.
Hvid børnelim: Til børnehaver. Limen smager dårligt, men børn kan godt tåle at få lidt lim i munden.
Polyuretanlim: Kaldes også pu-lim og skummelim. En stærk og vandfast lim især til udendørs træ i havemøbler, gelændere, flagstænger, både, træmaster og meget andet. Polyuretanlim hærder ved hjælp af luftens fugtindhold, og især i starten skummer den op. Limflader skal spændes hårdt sammen med kort afstand, ellers presser emnerne sig fra hinanden, og i stedet for en tynd, stærk fuge får du porøst skum uden styrke. Tvingerne kan fjernes efter 4-8 timer.
Fugelim: Fugelim er polyuretanfugemasse og TEC7 fugemasse, der begge hærder til gummi. De limer fantastisk på alle hårde materialer, der ikke er fedtede eller snavsede. Limer metal mod metal og træ mod træ, men også metal mod plast, metal mod glasfiber, træ mod glas osv. Affedt med acetone før en limning. Fugelim er så stærk, at du sjældent kan skille tingene uden at ødelægge dem.
Kontaktlim: Kontaktlim smøres med spartel eller tand-spartel på begge limflader, hvorefter limfladerne skal tørre i 20-30 minutter. Når limfladerne derefter lægges sammen, klæber de øjeblikkeligt uden fortrydelsesret, så det gælder om at være præcis. Limfugen bliver lidt tykkere end med andre lime. Limer alle materialer undtagen fedtede flader.
Tokomponentlim: Det er altid lettest at bruge en færdig lim, men til nogle limninger er tokomponente limtyper stærkere og bedre. Også de laves i dag med stor styrke og kort hærdetid uden organiske opløsningsmidler. Bedst kendt er nok Araldits lim, som du køber i to tuber og bruger til vandfaste limninger og spartling på træ, metal, porcelæn, fliser mv. Byt ikke om på hætterne, så kan hele tuben stivne.
Epoxylim: Bruges til meget stærke og vandfaste limninger i møbelreparation, metal, glasfiber, hårde materialer samt til moderne bådebygning. Tre-fire gange højere styrke end andre limtyper. Kræver ikke nøjagtigt tilpassede limflader, fordi limen også har høj indre sammenhæng. Epoxy blander du selv og bruger inden 20 minutter, så stivner blandingen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lim