7 trin til en stærk samling

Med den rigtige teknik og lim, kan dine samlinger blive lige så stærke eller stærkere end selve træet. Men det er ikke nok bare at smøre emnerne ind i lim og sætte noget tungt ovenpå. For at opnå den stærkest mulige samling er der nogle krav, der skal overholdes. Her får du 7 trin til, hvordan du laver laver en stærk samling.

Med den rigtige lim og den rette metode kan du lave samlinger, der er stærkere end selve træet.

7 trin til en stærk samling

FLADERNE SKAL VÆRE KLAR TIL LIMEN (LIMBARE)

Limfladerne skal være rene, tørre og plane. Lægger du en dråbe vand på træet, skal den trænge ind. Ellers skal træet renses og/eller slibes, inden du kan regne med, at træet kan limes.

DEN RETTE LIMMÆNGDE

Det er vigtigt, at du påfører den korrekte mængde lim. Du skal ikke være nærig; limen skal fylde hele limfladen ud. Der må gerne pible lim ud af samlingen, men den skal ikke “pladre” ud. Det er blot spild af lim.

TEMPERATUR

Den ideelle temperatur ved limning er 20 grader C. Det gælder både limens, træets og lokalets temperatur. Generelt er temperaturer under 15 grader problematiske.

FUGT

7-15 % træfugtighed er bedst til PVAc-lim, og 12-20 % til PU-lim. Fugtmålerens (4) to stifter stikkes ind i træet. Hygrometeret (3) aflæser rummets luftfugtighed, 50 % er optimalt. Luftfugtigheden kan være svær at ændre, men er træet for fugtigt, skal det tørre.

ÅBEN VENTETID

Ventetiden er den maksimale tid imellem, at limen er påført limfladerne, og delene spændes sammen. Jo højere temperatur, og jo tørrere træ, desto hurtigere skal du arbejde.

PRESSETRYK OG -TID

På limen er der angivet et pressetryk, fx 1-5 kg/cm2. Det er svært at kontrollere, men når limen pibler ud af limfugen, er trykket passende. Den angivne pressetid er minimumstid. Pressetiden er målt ved stuetemperatur. Er der koldere, må du forlænge pressetiden efter eget skøn.

VÆLG DEN RETTE LIM

Du kan typisk vælge mellem to limtyper: PVAc-lim (polyvinyla-cetat) og PU-lim (polyurethan, énkomponent). PVAc-lim er til træ, der limes sammen med træ. PU-lim kan både lime træ til træ og træ til andre materialer. Fabrikatet er mindre vigtigt. Finder du ikke de nødvendige oplysninger om brug på limflasken, så søg på producentens hjemmeside. I skemaet kan du vælge limtype ud fra den opgave, du står med.

Det betyder d1, d2, d3 og d4

D-tallene angiver, hvor meget fugt i træet en lim kan klare.

D1: Indendørs, hvor træets fugtighed er maks. 15 %. Møbler og inventar i tørre rum. D1 er sjældent repræsenteret i byggemarkedets sortiment. I stedet anvendes “D2 inde”.

D2: Indendørs, hvor træets fugtindhold er maks. 18 %. Til møbler og inventar, der udsættes for svingende temperaturer og derfor en smule fugt, fx i periodevis opvarmede rum.

D3: Indendørs, hvor træet kortvarigt påvirkes af rindende eller kondenseret vand og høj luftfugtighed. Fx møbler og inventar i vådrum og køkken. Udendørs fx til havemøbler, men hvor limsamlingerne beskyttes mod vejrliget med maling/træbeskyttelse.

D4: Indendørs, hvor træet ofte påvirkes af rindende eller kondenseret vand. Udendørs ved påvirkning af regn og sne, fx havemøbler, karmtræ til døre og vinduer samt inventar, der udsættes for stor fugtpåvirkning. Limsamlingerne skal beskyttes/males.

Det betyder d1, d2, d3 og d4

Hærder gør limen stærkere

Hvis du har brug for at lime træ sammen i vådrum, fx et badeværelsesmøbel, eller at lime vinduer udendørs, er trælim D3 ikke godt nok. Men D3-limen opnår vandbestandighedsklasse D4 ved tilsætning af 5 % hærder (her DANAFIX 921). Skal anvendes maks. 8 timer efter blanding. Trods høj fugtbestandighed skal limsamlinger altid efterbehandles med træbeskyttelse eller maling.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lim