Stærk fastgørelse med limanker

Det kan være svært at lave en solid forankring i en murstensvæg, uden at stenene knækker eller skruen giver op. Her er ekspertens løsning.

Intro

Mursten er nok hårde, men de kan sagtens knække. Fx hvis du sætter en ekspanderende skrue i, når du skal forankre noget som fx stolpen til en havelåge. Belastningen er stor, og der er ikke meget, der kan holde til det.

Men der er en løsning, som er særdeles holdbar, og som ikke risikerer at ødelægge murstenene: forankringsmasse. En tokomponent mørtel, der købes i smarte fugepatroner, hvor begge komponenter er i patronen, men først blandes i den tilhørende blandespids, når du trykker massen ud.

På en varm sommerdag skal du arbejde hurtigt: Mørtlen hærder på få minutter. Er det lidt køligere, har du op til 45 minutter (ved 0°).

Vejledning

01
Sådan borer du hullet 6 Trin

1

Du skal bruge: forankringsmasse i fugepatron med blanderør, pumpe til at blæse borehullet rent, gevindstang og møtrikker til fastgørelsen.

2

Streg op til stolperne. Først en lodret streg på den ene side og så 3-4 korte streger til gevindstængerne, målt 45 mm ud fra stregen (svarende til stolpens bredde).

3

Bor et 12 mm hul. I en pudset mur som denne skal du forsøge at ramme midt i en mursten. Slå slagfunktionen fra, så du ikke ødelægger murstenene.

4

Der er flere mulige måder at lave fastgørelsen på. Montageskruen skærer sig ind i stenene, men er let at trække ud. Ekspansions-karmdyvlen kan sprænge stenene. Derfor vælger vi gevindstangen.

5

Pust hullerne fri for støv. Brug pumpen, en støvsuger eller en flaskerenser til at rengøre hullerne grundigt.

6

Tjek, om hullet er dybt nok. Mellem muren og gevindstangens hoved må der ikke være mere, end hvad der svarer til stolpens tykkelse.

02
Sådan forankrer du 9 Trin

1

Tryk en stribe forankringsmasse ud på et stykke papir. Du skal sikre dig, at begge komponenter kommer gennem blanderørene og bliver til en samlet masse.

2

Fyld hullerne fra bunden og ud. Fyld kun, til der mangler et par centimeter, og kun i maks. to huller ad gangen - ellers hærder det, inden du når videre.

3

Drej gevindstangen i hullet. Den “skruer” sig fast i massen. Lad den stikke så meget ud, at det passer til stolpen. Sørg for, at den sidder vinkelret i hullet.

4

Mål op. Placer tommestokkens start der, hvor toppen af stolpen skal være. Noter målene ud for midten af hver gevindstang. Overfør disse mål til stolpen.

5

Bor huller i stolpen. Start med et 30 mm forstnerbor, der laver et hul med en plan bund. Bor 25 mm ind. Bor så hul igennem stolpen med et 12 mm bor.

6

Når mørtlen er hærdet, kan du fortsætte. Hærdningen tager maks. 45 min. Sæt nu stolpen ind over gevindstængerne.

7

Slå stolpen ind til væggen, hvis den ikke glider på plads af sig selv. Læg et stykke bræt imellem stolpe og hammer, så du undgår at lave mærker i stolpen.

8

Spænd møtrikkerne med en topnøgle. Toppen kan komme med ind i det hul, du lavede med forstnerboret, så møtrikken er i plan med stolpen.

9

Tjek, at stolpen er i lod. Er den ikke det, kan du løsne møtrikkerne og skubbe en lille klods eller to ind bagved og spænde til igen. Så flytter stolpen sig ingen steder.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Lim