Linoleum - et genialt materiale

Linoleum er tilbage – og med god grund. Det er imponerende slidstærkt, helt naturligt og findes i et utal af varianter. Her får du tips til, hvordan du kan bruge linoleum.

Linoleum: Linoleum er et naturprodukt hele vejen igennem og dermed med til at sikre et godt indeklima.

Linoleum er et naturprodukt hele vejen igennem og dermed med til at sikre et godt indeklima.

Linoleum er imponerende slidstærkt, men samtidig blødt at gå på og røre ved og så elastisk, at det selv kan reparere trykmærker. Linoleum bruges mest til gulve, men det kan også bruges til møbler og opslagstavler. Her får du tips til, hvordan du kan bruge linoleum.

Hvad bruges linoleum til?

LINOLEUM TIL GULVE
Et linoleumsgulv er blødt at gå på og dæmper trinstøj. Det limes fast eller lægges som klikfliser og kan bruges i alle rum undtagen vådrum.

LINOLEUM TIL MØBLER
Linoleum er oplagt til skriveborde, spiseborde, køkkenfronter, skabe m.m. Det er relativt stift, men alligevel så bøjeligt, at det kan bukkes omkring en kant.

LINOLEUM TIL OPSLAGSTAVLER
Linoleum har en sej og elastisk overflade, hvilket gør det oplagt til opslagstavler, da mærker efter knappenåle og tegnestifter hurtigt forsvinder.

Hvordan bruges linoleum?

Linoleum: Med en spartel påføres hvid trælim i et ensartet, jævnt lag.

Med en spartel påføres hvid trælim i et ensartet, jævnt lag.

Klikfliserne er den nemmeste løsning til gør det selv-gulve. De klikkes helt enkelt sammen til en sammenhængende flade.

Gulvbelægning i ruller og som fliser limes fast til et 100 % plant underlag. Selv bittesmå ujævnheder afsløres, så et lag selvnivellerende gulvspartelmasse er som regel en fornuftig “investering”.

Skal fx en bordplade beklædes med linoleum, skal man først rense og tørre overfladen grundigt. Herefter påføres hvid trælim i et ensartet, jævnt lag med en spartel eller en malerrulle, som det ses på billedet herunder.

Når linoleummet er lagt på pladen, køres det lidt frem og tilbage, så limen masseres godt ind i både linoleum og plade. Man kan også plane ud ved at køre hen fladen med en tyk rundstok.

Linoleum: Her planes linoleummet ud med en tyk rundstok.

Her planes linoleummet ud med en tyk rundstok.

Varianter af linoleum

RULLER
Linoleum i baner er den mest solgte type til gulvbelægning, men det er ikke den mest gør det selv-venlige løsning. De store, stive baner kan være svære at håndtere – specielt i rum med skæve vinkler og mange rørføringer.

Det kan lægges løst på gulve op til 20 kvadratmeter. Men den bedste løsning er at lime det fast. Uanset om man limer eller lægger det løst, skal underlaget være helt jævnt.

Linoleum til møbler og opslagstavler er også på rulle og kan købes på længdemål.

KLIKFLISER TIL GULVE
Klikfliser er bygget op på samme måde som laminat- og parketgulve. De har en kerne af en træfiberplade og er med fer og not, så de kan klikkes sammen uden brug af lim og skruer.

Øverst er fliserne beklædt med 2,5 mm tyk linoleum, og på bagsiden har fliserne en tynd korkbeklædning, som sikrer, at fliserne kan lægges på et underlag med små ujævnheder, uden at det kan ses på overfladen. Korkfladen begrænser desuden trinstøj.

Fliserne kan købes som kvadratiske eller som rektangulære og giver masser af muligheder for spændende mønstre.

GULVFLISER TIL LIMNING
Har du brug for en løsning, der er billigere eller tyndere end klikfliser, kan du vælge almindelige linoleumsfliser. De er kun 2,5 mm tykke.

Fliserne fuldlimes og stødes sammen på samme måde som et gulv af korkfliser. Vær opmærksom på, at de tynde fliser kræver et helt plant underlag, for selv meget små ujævnheder afsløres.

Ligesom klikfliser fås de tynde fliser i mange forskellige størrelser.

Dimensioner

Linoleum i ruller fås normalt i 2,5 og 3,5 mm tykkelse til gulve. Møbellinoleum er 2 mm tykt, mens linoleum til opslagstavler er 6 mm tykt. Banerne er typisk ca. 2 meter brede, og rullerne har en længde på 28-33 meter, men du kan bestille på længdemål.

Linoleumsfliser til limning fås typisk 2,5 mm tykke og i mange forskellige mål, fx:

 • 15 x 100 cm
 • 25 x 25 cm
 • 25 x 50 cm
 • 25 x 100 cm
 • 50 x 50 cm
 • 50 x 75 cm

Klikfliser er knap 10 mm tykke og fås i følgende dimensioner:

 • 30 x 30 cm
 • 30 x 60 cm
 • 30 x 90 cm

Farver og mønstre

Linoleum findes i et utal af forskellige farver og mønstre. Tidligere havde farverne en kedelig tendens til at falme, men det problem har producenterne løst.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer