Hvordan bruges linoleum?

Klikfliserne er den nemmeste løsning til gør det selv-gulve. De klikkes helt enkelt sammen til en sammenhængende flade.

Gulvbelægning i ruller og som fliser limes fast til et 100 % plant underlag. Selv bittesmå ujævnheder afsløres, så et lag selvnivellerende gulvspartelmasse er som regel en fornuftig “investering”.

Skal fx en bordplade beklædes med linoleum, skal man først rense og tørre overfladen grundigt. Herefter påføres hvid trælim i et ensartet, jævnt lag med en spartel eller en malerrulle, som det ses på billedet herunder.

Linoleum: Med en spartel påføres hvid trælim i et ensartet, jævnt lag.

Med en spartel påføres hvid trælim i et ensartet, jævnt lag.

Når linoleummet er lagt på pladen, køres det lidt frem og tilbage, så limen masseres godt ind i både linoleum og plade. Man kan også plane ud ved at køre hen fladen med en tyk rundstok.

Linoleum: Her planes linoleummet ud med en tyk rundstok.

Her planes linoleummet ud med en tyk rundstok.

Vigtigt om linoleum

Linoleum kan ikke tåle brun sæbe, klor, salmiak, skurepulver og sulfo. Disse rengøringsmidler får linoleummet til at se meget slidt og gammelt ud. I stedet anvendes et mildt og pH-neutralt vaskemiddel.

Særligt ved linoleum

Limet linoleum kan holde i 100 år, men bare efter 20-30 år er det som “svejset fast”. Så skal du fjerne det, kan du med fordel leje en såkaldt gulvstripper, der kan skære linoleummet og det meste lim af. De sidste limrester må du klare med høvl og slibemaskine.

Linoleum: Dimensioner

Linoleum i ruller fås normalt i 2,5 og 3,5 mm tykkelse til gulve. Møbellinoleum er 2 mm tykt, mens linoleum til opslagstavler er 6 mm tykt. Banerne er typisk ca. 2 meter brede, og rullerne har en længde på 28-33 meter, men du kan bestille på længdemål.

Linoleumsfliser til limning fås typisk 2,5 mm tykke og i mange forskellige mål, fx:

  • 15 x 100 cm
  • 25 x 25 cm
  • 25 x 50 cm
  • 25 x 100 cm
  • 50 x 50 cm
  • 50 x 75 cm

Klikfliser er knap 10 mm tykke og fås i følgende dimensioner:

  • 30 x 30 cm
  • 30 x 60 cm
  • 30 x 90 cm

Linoleum: Farver og mønstre

Linoleum findes i et utal af forskellige farver og mønstre. Tidligere havde farverne en kedelig tendens til at falme, men det problem har producenterne løst.