1. Et rent naturprodukt
Linoleum er helt igennem et naturprodukt, der er med til at sikre et godt indeklima. En af de helt specielle egenskaber er, at det er bakteriehæmmende, så bakterier ganske simpelt ikke overlever særligt længe på linoleum. Det gør linoleum til et oplagt valg i køkkenet.
Hovedbestanddelene i linoleum er linolie og harpiks, der tilsammen danner såkaldt linoleumscement. Denne masse bliver så tilsat træmel og kalksten, der begge tjener det formål at binde farvestoffer. Desuden kan der tilsættes korkmel, der er med til at gøre det færdige linoleum støddæmpende og isolerende. Endelig er der farvestoffer og det hele monteres på jutevæv.
Jutevævet bliver dog erstattet af glasfibervæv, når der produceres gulvfliser, da det giver øget stabilitet.
2. Holdbart og slidstærkt
Linoleum er kendt som gulvbelægning i institutioner og større virksomheder, og det er ikke mindst fordi, det er et utroligt holdbart og slidstærkt materiale. Hvis det bliver vedligeholdt rigtigt, så kan et linoleumsgulv sagtens holde i 30 år.
Og så har linoleum den helt særlige egenskab, at det til en vis grad kan reparere sig selv, hvis der opstår mindre ridser. Det skyldes, at det er et meget elastisk naturprodukt, der nærmest flyder sammen igen over tid.
Helt nyt linoleum kan have en gullig farve, men den forsvinder hurtigt, når der kommer lys på linoleummet. Mangel på lys kan få det til at gulne igen. Ellers er det et farveægte produkt, der ikke falmer med tiden.
Lettere rengøring består i at feje, støvsuge eller tørre over med en fugtig klud. Linoleum har den store fordel, at det er antistatisk, og derfor suger det ikke støv til sig, og du undgår, at støv samler sig i store plamager.
Derudover bør det jævnligt vaskes med et mildt og ph-neutralt vaskemiddel. Et par gange om året er det en god idé at give det noget linoleumspleje, der er med til at sikre, at overfladen bevarer sin styrke.
Linoleum fås i mange udgaver, så hvis forhandleren giver dig andre anvisninger i forhold til vedligeholdelse og rengøring, så er det dem du skal følge.
3. Sluger støj
Linoleum er perfekt til at dæmpe støj. Det bløde naturprodukt absorberer støj, så både gulv, møbler og andre linoleums-betrukne flader er med til at holde støjniveauet nede.
5. Mange farver
Tidligere tiders grå og kedelige linoleumsgulve har været medvirkende til, at materialet i en årrække ikke har været synderligt populært hos private. Men i nutidens moderne linoleumsproduktion har man formået at få farverne til at spille, så du kan få linoleum i klare farver, der ikke falmer.
Og producenterne har formået at finde miljøvenlige farvepigmenter, så linoleum stadig er et miljøvenligt naturprodukt trods de nye flotte farver.
6. Nemt at arbejde med
Du kan sagtens selv beklæde en bordplade med linoleum. Du skal bruge lim, en fintandet spartel, et rør og enten en overfræser eller en rundsav.
Fordel først lim ud over hele fladen med en fintandet spartel. Der må højst gå 20 minutter, inden linoleummet lægges på. Møbellinoleum er bedst egnet til dette projekt.
Linoleummet skal på pladen, mens limen stadig er våd. Tryk den godt fast. Husk, det skal skæres ud, så det er lidt større end selve pladen.
Med et stykke rundstok eller rør skal du fjerne eventuelle luftlommer. Rul rundstokken fra midten og ud mod kanterne med et fast tryk.
7. Heler af sig selv
Linoleum er et elastisk produkt, der har den helt specielle evne, at mindre skader heler sig selv efter et stykke tid. Mindre ridser vokser så at sige sammen.
Det nyeste skud på stammen af produkter i linoleum er opslagstavler. Her bruger man en lidt tyk, blød udgave af linoleum, der er tilsat fintmalet kork og udnytter, at produktet til en vis grad er selvhelende, så huller efter nåle træk ker sig sammen og bliver usynlige.
Behandler du linoleummet efter forskrifterne, vil det bevare sin elasticitet, og du vil have en opslagstavle, der holder i meget lang tid.