Derfor er linoleum GENIALT - 7 fordele ved linoleum

Der er bestemt en grund til, at linoleum er på vej tilbage, for det er et nærmest genialt produkt, og så er det naturligt og meget, meget holdbart. Få inspiration til, hvad du kan bruge linoleum til og ikke mindst lidt forklaring på, hvorfor du skal have det ind i dit hjem igen.

Du kan selv arbejde med linoleum, og der er lavet nemme fliseløsninger, der gør det overkommeligt at lægge gulv.

Linoleum laves i dag af de samme naturlige materialer som det gjorde for 150 år siden, da det blev opfundet af en englænder ved navn Frederick Walton – han arbejdede på at fremstille regntøj til britiske fiskere, men som regntøj har linoleum aldrig rigtigt slået an.

Linoleum er et rent naturprodukt

Hovedbestanddelene er linolie og harpiks, der bliver blandet med andre naturlige ingredienser. Den høje bestanddel af linolie giver linoleum nogle helt særlige egenskaber, der gør, at vi stadig bruger det i dag, selvom der er udviklet uorganiske alternativer. Det er selvreparerende, antistatisk, bakterieafvisende, holdbart, svært at sætte ild til, støjdæmpende og det føles varmt, blødt og behageligt.

Og da det er et naturprodukt lavet af råvarer, der kan dyrkes, så er det også miljøvenligt både i produktion og som affald i den sidste ende.

Meget andet end gulvbelægning

Du kender linoleum som gulvbelægning, men du kan også støde på det som belægning på stole og borde. Nyeste skud på produktudviklingen er beregnet til at montere på vægge som en selvhelende opslagstavle.

Her giver vi dig 7 gode grunde til at tænke linoleum ind i din bolig

1. Et rent naturprodukt

Linoleum er helt igennem et naturprodukt, der er med til at sikre et godt indeklima. En af de helt specielle egenskaber er, at det er bakteriehæmmende, så bakterier ganske simpelt ikke overlever særligt længe på linoleum. Det gør linoleum til et oplagt valg i køkkenet.

Hovedbestanddelene i linoleum er linolie og harpiks, der tilsammen danner såkaldt linoleumscement. Denne masse bliver så tilsat træmel og kalksten, der begge tjener det formål at binde farvestoffer. Desuden kan der tilsættes korkmel, der er med til at gøre det færdige linoleum støddæmpende og isolerende. Endelig er der farvestoffer og det hele monteres på jutevæv.

Jutevævet bliver dog erstattet af glasfibervæv, når der produceres gulvfliser, da det giver øget stabilitet.

2. Holdbart og slidstærkt

Linoleum er kendt som gulvbelægning i institutioner og større virksomheder, og det er ikke mindst fordi, det er et utroligt holdbart og slidstærkt materiale. Hvis det bliver vedligeholdt rigtigt, så kan et linoleumsgulv sagtens holde i 30 år.

Og så har linoleum den helt særlige egenskab, at det til en vis grad kan reparere sig selv, hvis der opstår mindre ridser. Det skyldes, at det er et meget elastisk naturprodukt, der nærmest flyder sammen igen over tid.

Helt nyt linoleum kan have en gullig farve, men den forsvinder hurtigt, når der kommer lys på linoleummet. Mangel på lys kan få det til at gulne igen. Ellers er det et farveægte produkt, der ikke falmer med tiden.

Lettere rengøring består i at feje, støvsuge eller tørre over med en fugtig klud. Linoleum har den store fordel, at det er antistatisk, og derfor suger det ikke støv til sig, og du undgår, at støv samler sig i store plamager.

Derudover bør det jævnligt vaskes med et mildt og ph-neutralt vaskemiddel. Et par gange om året er det en god idé at give det noget linoleumspleje, der er med til at sikre, at overfladen bevarer sin styrke.

Linoleum fås i mange udgaver, så hvis forhandleren giver dig andre anvisninger i forhold til vedligeholdelse og rengøring, så er det dem du skal følge.

3. Sluger støj

Linoleum er perfekt til at dæmpe støj. Det bløde naturprodukt absorberer støj, så både gulv, møbler og andre linoleums-betrukne flader er med til at holde støjniveauet nede.

4. Varmt, blødt og behageligt

Selvom linoleum er utroligt slidstærkt, så er det en belægning, der føles blød og stødabsorberende. Det gør det behageligt at gå på og betyder også, at hvis du taber et glas på gulvet, så går det ikke så let i stykker som fx på et trægulv.

5. Mange farver

Tidligere tiders grå og kedelige linoleumsgulve har været medvirkende til, at materialet i en årrække ikke har været synderligt populært hos private. Men i nutidens moderne linoleumsproduktion har man formået at få farverne til at spille, så du kan få linoleum i klare farver, der ikke falmer.

Og producenterne har formået at finde miljøvenlige farvepigmenter, så linoleum stadig er et miljøvenligt naturprodukt trods de nye flotte farver.

6. Nemt at arbejde med

Du kan sagtens selv beklæde en bordplade med linoleum. Du skal bruge lim, en fintandet spartel, et rør og enten en overfræser eller en rundsav.

1

Fordel først lim ud over hele fladen med en fintandet spartel. Der må højst gå 20 minutter, inden linoleummet lægges på. Møbellinoleum er bedst egnet til dette projekt.

2

Linoleummet skal på pladen, mens limen stadig er våd. Tryk den godt fast. Husk, det skal skæres ud, så det er lidt større end selve pladen.

3

Med et stykke rundstok eller rør skal du fjerne eventuelle luftlommer. Rul rundstokken fra midten og ud mod kanterne med et fast tryk.

4

Kanterne skæres til med en rundsav i en føringsskinne eller med en overfræser monteret med en kant-fræsejern. Du skal skære kanterne til fra bagsiden af pladen.

7. Heler af sig selv

Linoleum er et elastisk produkt, der har den helt specielle evne, at mindre skader heler sig selv efter et stykke tid. Mindre ridser vokser så at sige sammen.

Det nyeste skud på stammen af produkter i linoleum er opslagstavler. Her bruger man en lidt tyk, blød udgave af linoleum, der er tilsat fintmalet kork og udnytter, at produktet til en vis grad er selvhelende, så huller efter nåle træk ker sig sammen og bliver usynlige.

Behandler du linoleummet efter forskrifterne, vil det bevare sin elasticitet, og du vil have en opslagstavle, der holder i meget lang tid.

En opslagstavle bliver hurtigt fyldt med huller efter nåle, men det ekstra tykke og bløde linoleum heler selv. Produktet hedder Bulletin Board.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer