Mal dig til større rum

Du kan opnå en langt bedre udnyttelse af dine rum blot ved hjælp af maling. Læs vores miniguide, og se, hvordan du kan bruge farverne og udnytte lyset, så rummene virker større end før.

Der er ikke noget bedre end at give nyt liv til boligen, og det er skønt at se møblerne komme til deres ret ved at ændre farver i stuen. Måske virker dine rum små, fordi farven på vægge og lofter giver et indeklemt udtryk, eller måske virker dine rum kliniske og kolde, fordi de er malet i blålige farver. Nogle rum skal være lyse og luftige, fx soveværelser, mens opholdsrum skal være hyggelige og intime.

Der er flere ting, du kan se på, når du vælger farver. Dels hvor lyse eller mørke de er, og hvilken indflydelse de vil have på rummet, dels varmen i farven. Gul og orange som de varmeste farver skaber en hyggelig atmosfære, mens blå nuancer giver en kølig stemning.

Fornemmelsen af rummenes størrelse kan ændres, som vi viser på de fotomanipulerede billeder i artiklen.

Her har vi malet rummet i kølige blå og lyse toner, der giver et rent og rummeligt udtryk. Velegnet i fx en sydvendt stue, hvor der kommer meget sol.

Da vi malede endevæggen mørkere end sidevæggene, fik vi indrammet vinduet og trukket væggen ind mod os. Sidevæggene kom til at virke lysere og åbnede rummet.

Her har vi med de gyldne farver givet stuen en varm og intim stemning. Velegnet i nordvendte rum og i rum, hvor funktionen er hygge. Samtidig er stuen kommet til at syne længere.

Her har vi lagt et mørkt træloft ind for at vise, hvordan det presser rummet. Du kan kompensere ved at lysne træet eller ved at male væggene mørke. Det sidste får dog ikke rummet til at syne større.

Luk lyset ind i stuen

Mal alle sprosser og lysninger hvide, og få op til 20 % mere lys ind i stuen.

Farver ser ikke ens ud hele dagen, fordi lyset varierer. Og jo mere lys du lukker ind, desto større syner dine rum. Uden at bygge om kan du lukke mere lys ind, blot ved at male dine vinduer og lysninger om.

Start med at male sprosserne hvide og blanke, det reflekterer lyset bedst. Gør det samme med lysningerne - de bliver også rengøringsvenlige med blank maling. Og med blank mener vi her glans 90 - helblank.

Endelig kan du få vinduerne til at syne større ved at male en 10 cm bred ramme rundt om lysningerne. Her skal du dog bruge en maling i glansgrad 5 som resten af væggen.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maling