Maling af listelofter – sådan gør du

Forarbejdet med rengøring, grunder og fugning af sprækker og revner sparer både tid og maling, når du skal male profilbrædder. Se her, hvordan du gør - trin for trin.

Intro

Effekten af at male halvgamle, gulnede profilbrædder hvide er fantastisk. Det er ikke bare pænt i sig selv, det kan få et hus til at virke større og lysere. Hvis du vil sælge dit hus, vil det lynhurtigt gøre huset langt mere indbydende for en køber. Og hvis du bliver boende, så er det så meget desto bedre, for så får du selv stor glæde af den lille indsats.

Inden du begynder at male listeloft

Når du vil male profilbrædder hvide, skal du gøre, som maleren ville gøre det.

Det kræver grundigt forarbejde, men det tjener sig så rigeligt hjem, når du skal male. Alt i alt vil du bruge mindre tid, end hvis du prøver at male alt væk, og dit resultat bliver langt flottere, når du følger maleren i alle fire faser.

  1. Først gør du brædderne rene og dækker det, der ikke skal males.
  2. Så maler du hurtigere, og så lander malingen kun, hvor du ønsker det.
  3. Bagefter lukker du bunden til med en grunder, der spærrer for nikotin, sod, harpiks og så videre.
  4. Derpå er det tid at lukke sprækker og huller. Især de huller, profilerne danner. De er en naturlig og pæn del af det ubehandlede loft, men de bliver alt for tydelige, når du maler.

Så skal du endelig male. Det går hurtigt, og det bliver rigtig pænt.

Vejledning

01
Fjern støv, og sæt skarpe grænser 2 Trin

Vi begynder med at rense brædderne, der skal males, for støv og spindelvæv. Brug en støvsuger - og gå alle hullerne ved profilerne efter med en lille munding på støvsugeren.

Du behøver ikke vaske brædderne, når du bruger spærregrunder fra Sigma.

Derefter dækker vi alt det, der ikke skal males. På gulvet kan du bruge filt eller pap, som tapes fast. Vi skal her male både loftet og væggene, men vi maler ikke fodpanelet, så det dækker vi af.

Maling af listeloft: Vi støvsuger og dækker gulvet af 1

Vi støvsuger og dækker gulvet af. Det gælder om at fjerne alt støv fra profil-brædderne. Støvsug først fladerne og dernæst alle huller mellem brædderne. Gulvet dækkes helt af med gulvpap eller afdækningsfilt, der tapes fast.

Maling af listeloft: Fodpanelerne taper vi til på oversiden 2

Fodpanelerne taper vi til på oversiden, for dem vil vi ikke male. Tapen trykkes omhyggeligt fast, så vi både kan fylde hullerne og male uden videre.

TIPS: Når du ruller pap ud, holder du 1 cm afstand til væggen, så du kan tape kanten.

02
Skjul underlaget med en grunder 4 Trin

Og så er det tid at male - med en grunder, ikke med slutmalingen.

Alle grundere binder og dækker godt, men her skal grunderen også hindre, at træets farvestoffer og års aflejringer af nikotin, sod og andet trænger ud og giver skjolder i malingen.

Derfor bruger vi en spærregrunder. Den tager måske selv farve, men farven når ikke videre ud til næste lag og vil derfor heller ikke misfarve den maling, som du senere slutter af med.

Maling af listeloft: Vi ruller rigeligt med grunder ud på et lille felt 1

Vi ruller rigeligt med grunder ud på et lille felt. Det er kun for at fordele malingen over området uden at skulle bruge en pensel, hvor man risikerer, at malingen løber ned i ærmerne. Og vi tænker slet ikke på at male ind i sporene mellem profilerne.

Maling af listeloft: Så stryger vi med en pensel 2

Så stryger vi med en pensel, der ikke behøver at blive dyppet i bøtten, men bare arbejder med den maling, rullen har efterladt. Grunderen stryges ind i sporene mellem brædderne, og vi stryger alle de steder, hvor rullen ikke kan komme ind.

Maling af listeloft: Vi arbejder videre felt for felt 3

Vi arbejder videre felt for felt med rulle og pensel. Det skal planlægges, så vi så vidt muligt kun maler ind mod nabofelter, der ikke er helt tørre, så der her vil komme to lag. På væggene kan du droppe rullen og nøjes med en stor pensel, hvis du vil.

Maling af listeloft: Brædderne slibes ganske let 4

Brædderne slibes ganske let med en slibesvamp, når grunderen har tørret mindst fire timer. Derved fjerner du ujævnheder i malingen, uden at du sliber malingen af kanterne på brædderne. Når du har slebet, støvsuger du området igen.

03
Luk alle huller og sprækker 5 Trin

Den hvide grunder har dækket fladerne - og den har samtidig fremhævet hver en sprække og hvert et hul. Det gælder især de huller, som profilbrædderne giver, hvor de går ind under skyggelisten.

De huller er pæne, hvis brædderne står ubehandlede, men nu står de sorte og grimme. Det er til at leve med, og rummet er blevet lysnet, men vil du have et rigtig flot resultat, så lukker du nu alle hullerne. Med lidt øvelse går det hurtigt, det ser flot ud, du slipper for huller med støv, og malerarbejdet bliver lettere.

Maling af listeloft: Fyld akrylfugemasse i hullerne 1

Fyld akrylfugemasse i hullerne - og i sprækken mellem profilbrædderne og skyggelisten. Ved at skære spidsen på fugepatronen skråt af kan du nogenlunde styre, at du fylder godt op uden at få for meget ved siden af.

Maling af listeloft: Så glatter vi fugemassen i hullerne ud 2

Så glatter vi fugemassen i hullerne ud. Det gøres nemmest med en finger. Her hjælper det ikke med selv de bedste fugebrikker. Før hver udglatning fugter vi fingeren på en svamp med vand, så fugemassen ikke hænger i.

Maling af listeloft: Samlingen glatter vi med en svamp 3

Samlingen glatter vi med en svamp, fordi det også her er for svært at arbejde med fugebrikker. Dyp din svamp i vand, og vrid den hårdt op, så du ikke vasker fugemassen ud. Skyl svampen ofte, og gentag processen, til fugen er glat.

Maling af listeloft: I hjørnerne fyldes sprækken mellem profilbrædderne 4

I hjørnerne fyldes sprækken mellem profilbrædderne. Her fyldes godt med fugemasse i, så den ikke revner. Her kan du glatte med en fugebrik - eller med din svamp. Vi lukker også hullerne mellem væggen og fodpanelet med fugemasse.

Maling af listeloft: Alle andre huller lukkes 5

Alle andre huller lukkes. Huller efter slag og skruer glattes bedst med en hård snedkerspartelmasse, der ikke synker, men til revner og sprækker bruger vi den elastiske fugemasse.

04
Slut af med den hvide maling 1 Trin

Først nu er det tid at åbne bøtten med den helt hvide slutmaling. Den er ikke særlig god til at skjule underlagets beskaffenhed - den kan ikke lukke huller og skjule fejl - men den samler det hele under en flot og stærk overflade, når bunden er perfekt.

Vi maler to gange - måske du skal ofre et tredje lag, det bedømmer du selv. Og for en sikkerheds skyld bruger vi en slutmaling, der er spærrende, så vi er ekstra garderet mod misfarvning nedefra.

Maling af listeloft: Dagen efter kan du male med første lag slutmaling 1

Dagen efter kan du male med første lag slutmaling. Igen først med rulle, så med pensel, i felt efter felt. Afslører malerarbejdet huller, lukker du dem med fugemasse. Vent til næste dag med at give næste lag maling, så bliver det helt perfekt.

Materialer

• Gulvpap
• Afdækningstape
• Hvid spærregrunder (Sigma Renova Isotop Primer)
• Maling (Sigma Renova Isotop 10)
• Akrylfugemasse
• Snedkerspartelmasse

Værktøj

• Langluvet malerrulle
• Pensler, bred og lille rund
• God fugepistol m. stop
• Finkornet slibesvamp

Video

TIPS: Undgå fnug fra malerrullen

TIPS: Undgå løse penselhår i malingen

TIPS: Spar på rengøring af malergrejet

TIPS: Skråt snit på fugespidsen

TIPS: Forlæng fugemassens levetid

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Træloft