Slip af med strukturmalingen

Har du en overflade med strukturmaling, som du er træt af? Så har du sikkert også fundet ud af, at det ikke er ligetil at få væggen glat igen. Men det kan godt lade sig gøre. Vi afprøver her 5 forskellige metoder, så du kan blive strukturmalingen kvit én gang for alle!

Den nubrede strukturmaling kan slibes væk med groft slibepapir, hvis du hellere vil have en glat væg.

Engang var det populært med strukturmaling på væggene. Nu vil mange af os hellere have glatte vægge. Er du én af dem, så fortvivl ikke! Det ér muligt at få væggene glatte igen.

Vi har afprøvet 5 meget forskellige metoder – lige fra at dække den nubrede flade med gipsplader, multipuds, sandspartel og en ny type tyk filt, “Problemløseren”, til simpelthen at slibe den væk.

Metoderne varierer i sværhedsgrad, pris, tidsforbrug og resultat, men de efterlader alle en jævn og glat overflade. Hvilken metode du skal vælge, afhænger af, hvilken type slutresultat du helst vil have. Og hvor meget du vil ofre på det – både hvad angår tid og penge.

Tidskrævende eller hurtige løsninger

Har du fx i forvejen gipsvægge med filt i resten af dit hus, er det oplagt at vælge denne metode, så alle dine vægge i huset er ens. Men det er en noget tidskrævende metode. Det samme gælder, hvis du sandspartler og sliber din væg, da det kræver, at du bagefter sætter filt op og maler. Til gengæld er begge disse metoder ret billige.

LÆS OGSÅ: Nem og effektiv spartling med girafsliber

Hvis du er til en hurtig løsning, kan du dække strukturmalingen med en skumfilt kaldet “Problemløseren”. Multipuds kan også dække strukturmalingen, men det er en noget mere tidskrævende metode.

Vi har testet metoderne på en gipsvæg, som er malet med strukturmaling (Interiør-struktur, grov, fra Skalflex).

Vær opmærksom på, at du kan risikere at støde på ”hjemmelavet” strukturmaling, hvor der typisk er blandet cement i. Det er ekstra genstridigt og kræver en girafsliber med en særlig slibeforsats til beton, hvis det skal slibes væk. Ellers kan du bruge en af de øvrige metoder.

Gipsplader

En gipsvæg er klassisk med en glat, jævn flade, hvor du har mulighed for at vælge mellem forskellige færdige overflader, alt efter hvilken type filt du sætter op til sidst.

Fordele

  • Pæn, ensartet overflade.
  • Bliver helt jævn og glat.
  • Billigt.

Ulemper

  • Meget efterarbejde - der skal spartles, sættes filt op og males.
  • Kræver et underlag, der er nemt at skrue i.

Pris: ca. 15 kr. pr. kvm ekskl. filt

Sådan gør du ...

1.

Placér gipspladen på væggen, når du har skåret den til, så den passer i top og bund. Det er vigtigt, at den placeres i lod, så den næste plade også kommer til at sidde lige, når den stødes op til kanten på den første.

2.

Skru pladen fast. Det er en god idé at tegne streger på pladen, så du ved, hvor skruerne skal placeres for at få fat i skelettet bagved. Skru evt. et par skruer halvt i, inden pladen placeres på væggen, så du hurtigt kan fastgøre den.

Sandspartling

Du får en flot, jævn flade med sandspartling. Du kan godt male direkte på den spartlede flade, men væggen bliver klart flottest, hvis du sætter filt op og maler.

Fordele

  • Pæn, jævn overflade, hvis du sætter filt op og maler.
  • Billigt.

Ulemper

  • Der skal slibes og spartles i flere omgange.
  • Ekstra arbejde, hvis du sætter filt op og maler.
  • Støv fra slibearbejdet.

Pris: ca. 5-10 kr. pr. kvm ekskl. filt

Sådan gør du ...

1.

Det første lag sandspartel påføres med en bred spartel (50-60 cm). Træk det på - nedefra og opefter - og vær ikke nærig med spartelmassen. Slib først strukturmalingen ganske lidt med groft slibepapir, fx korn 40, inden du går i gang med sandspartlen. Lad nu spartelmassen tørre et døgns tid.

Slib væggen med slibepapir, korn 60, inden du påfører andet lag spartelmasse. Sørg for at fjerne slibestøvet, inden du går i gang med spartelmassen, så fladen er helt ren.

Multipuds

Multipuds er et cementprodukt, der giver en jævn, lidt ru flade med en anelse struktur, alt efter hvilken pudseteknik du bruger. Den færdige væg kan stå rå eller males.

Fordele

  • Flot, “rå” flade.
  • Få materialer.

Ulemper

  • Tungt arbejde, der kræver lidt håndelag.
  • Dyrt.

Pris: ca. 90-100 kr. pr. kvm for “rå” multipudsvæg

Sådan gør du ...

1.

Put multipuds på et stålbræt, og træk pudsen på væggen. Den trækkes på i én omgang - nedefra og opefter i lodrette baner, mens du trykker stålbrættet hårdt mod væggen. Når pudsen har sat sig efter 15-30 min., glattes overgangen mellem banerne ud med et stålbræt. Lad pudsen tørre lidt op, ca. 15 min.

2.

Overfladen filtses, mens pudsen endnu er lidt fugtig. Filtsebrættet bevæges i cirkler med et let tryk mod væggen.

Filt med skum

Filt med et tyndt lag skum, kaldet “Problemløseren”, udligner ujævnheder og giver en ensartet og lidt rustik overflade. Den er nem at arbejde med. Væggen males bagefter.

Fordele

  • Nem at arbejde med.
  • Få materialer.

Ulemper

  • Fladen bliver ikke helt jævn.

Pris: ca. 40 kr. pr. kvm inkl. klæber

Sådan gør du ...

1.

Sæt skumfilten fast på væggen, og tryk den først let fast med en tapetkost. Forinden smøres vævklæber på væggen. Skumfilten er skåret til på længden i passende baner med en skarp hobbykniv.

2.

Glat den med en gummirulle, når banen sidder, hvor den skal. Det presser eventuelle luftlommer og overskydende vævklæber ud og får skumfilten til at sidde pænt og hæfte ordentligt til underlaget.

Slibning

Du får en glat og jævn flade, hvis du sliber strukturmalingen væk med en rystepudser med groft slibepapir. Det er forbløffende effektivt. Og billigt. Bagefter sættes filt op, som males.

Fordele

  • Pæn, jævn flade.
  • Superenkel metode.
  • Få materialer.
  • Billigt.

Ulemper

  • Det sviner.
  • Der skal fuldspartles, sættes filt op og males.

Pris: ca. 1 kr. pr. kvm ekskl. filt

Sådan gør du ...

1.

Slib væggen med rystepudser med groft slibepapir, korn 40. Bevæg maskinen med cirkelbevægelser. Her er underlaget en gipsvæg, så der skal ikke trykkes for hårdt, da det kan ødelægge underlaget. Skal du slibe flere vægge, kan du leje en såkaldt girafsliber, der har en større rækkevidde.

2.

Skift til finere slibepapir, fx korn 80 eller 120, og slib væggen igen, så du får en helt glat og jævn flade. Fjern så slibestøvet, og væggen er klar til slutbehandling.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maling