Gipsplader
En gipsvæg er klassisk med en glat, jævn flade, hvor du har mulighed for at vælge mellem forskellige færdige overflader, alt efter hvilken type filt du sætter op til sidst.
Fordele
- Pæn, ensartet overflade.
- Bliver helt jævn og glat.
- Billigt.
Ulemper
- Meget efterarbejde - der skal spartles, sættes filt op og males.
- Kræver et underlag, der er nemt at skrue i.
Pris: ca. 15 kr. pr. kvm ekskl. filt
Sådan gør du ...
Placér gipspladen på væggen, når du har skåret den til, så den passer i top og bund. Det er vigtigt, at den placeres i lod, så den næste plade også kommer til at sidde lige, når den stødes op til kanten på den første.
Sandspartling
Du får en flot, jævn flade med sandspartling. Du kan godt male direkte på den spartlede flade, men væggen bliver klart flottest, hvis du sætter filt op og maler.
Fordele
- Pæn, jævn overflade, hvis du sætter filt op og maler.
- Billigt.
Ulemper
- Der skal slibes og spartles i flere omgange.
- Ekstra arbejde, hvis du sætter filt op og maler.
- Støv fra slibearbejdet.
Pris: ca. 5-10 kr. pr. kvm ekskl. filt
Sådan gør du ...
Det første lag sandspartel påføres med en bred spartel (50-60 cm). Træk det på - nedefra og opefter - og vær ikke nærig med spartelmassen. Slib først strukturmalingen ganske lidt med groft slibepapir, fx korn 40, inden du går i gang med sandspartlen. Lad nu spartelmassen tørre et døgns tid.
Slib væggen med slibepapir, korn 60, inden du påfører andet lag spartelmasse. Sørg for at fjerne slibestøvet, inden du går i gang med spartelmassen, så fladen er helt ren.
Multipuds
Multipuds er et cementprodukt, der giver en jævn, lidt ru flade med en anelse struktur, alt efter hvilken pudseteknik du bruger. Den færdige væg kan stå rå eller males.
Fordele
- Flot, “rå” flade.
- Få materialer.
Ulemper
- Tungt arbejde, der kræver lidt håndelag.
- Dyrt.
Pris: ca. 90-100 kr. pr. kvm for “rå” multipudsvæg
Sådan gør du ...
Put multipuds på et stålbræt, og træk pudsen på væggen. Den trækkes på i én omgang - nedefra og opefter i lodrette baner, mens du trykker stålbrættet hårdt mod væggen. Når pudsen har sat sig efter 15-30 min., glattes overgangen mellem banerne ud med et stålbræt. Lad pudsen tørre lidt op, ca. 15 min.
Filt med skum
Filt med et tyndt lag skum, kaldet “Problemløseren”, udligner ujævnheder og giver en ensartet og lidt rustik overflade. Den er nem at arbejde med. Væggen males bagefter.
Fordele
- Nem at arbejde med.
- Få materialer.
Ulemper
- Fladen bliver ikke helt jævn.
Pris: ca. 40 kr. pr. kvm inkl. klæber
Sådan gør du ...
Sæt skumfilten fast på væggen, og tryk den først let fast med en tapetkost. Forinden smøres vævklæber på væggen. Skumfilten er skåret til på længden i passende baner med en skarp hobbykniv.
Slibning
Du får en glat og jævn flade, hvis du sliber strukturmalingen væk med en rystepudser med groft slibepapir. Det er forbløffende effektivt. Og billigt. Bagefter sættes filt op, som males.
Fordele
- Pæn, jævn flade.
- Superenkel metode.
- Få materialer.
- Billigt.
Ulemper
- Det sviner.
- Der skal fuldspartles, sættes filt op og males.
Pris: ca. 1 kr. pr. kvm ekskl. filt
Sådan gør du ...
Slib væggen med rystepudser med groft slibepapir, korn 40. Bevæg maskinen med cirkelbevægelser. Her er underlaget en gipsvæg, så der skal ikke trykkes for hårdt, da det kan ødelægge underlaget. Skal du slibe flere vægge, kan du leje en såkaldt girafsliber, der har en større rækkevidde.