Spar tid med sprøjtemaling

Med en sprøjtepistol opnår man et flot og glat resultat på brøkdelen af den tid, det tager med pensler og rulle. Sprøjtepistolen kræver ganske vist lidt indstilling og lidt øvelse, før man går i gang. Her går vi tæt på, hvordan man arbejder med maskinen, og giver desuden overblik over, hvilke opgaver den er særlig god til.

Sprøjtemaling: Især når det gælder maling af glatte overflader, er sprøjtepistolen genial. De tynde lag lægger sig fint og glat.

Især når det gælder maling af glatte overflader, er sprøjtepistolen genial. De tynde lag lægger sig fint og glat.

4 gode steder til sprøjtemaling

LOFT MED PROFILBRÆDDER Uanset om listeloftet skal males med heldækkende eller laserende (gennemsigtig) maling, er malersprøjten effektiv. Efter lidt træning kan man male ca. 3 m2 loft på et minuts tid.

DØRE OG LÅGER MED PROFILER Døre og låger med profiler og udskæringer kan være en udfordring at male med pensel. Malersprøjten kræver ganske vist flere tynde lag. Til gengæld lægger malingen sig helt fint og jævnt.

GLATTE LÅGER OG DØRE Sprøjtemaling giver en flot finish på helt glatte overflader. Med pensel eller rulle kan man sagtens opnå hæderlige resultater, men det bliver aldrig lige så glat som med tynde lag fra sprøjtepistolen.

MØBLER Stole og andre møbler med tremmer og krinkelkroge er en oplagt opgave for sprøjtepistolen. Det betaler sig dog bedst, hvis flere emner skal males, for afdækningen er omfattende.

Fortynd maling

1. Heldækkende maling skal næsten altid fortyndes med vand. Er den for tyk, sætter den sig fast og kan ikke sprøjtes jævnt. Men den må ikke blive for tynd, for så dækker den dårligt og løber let.

2. Brug en viskositetsmåler til at finde ud af, hvor meget vand der skal blandes i. Dyb den i malingen, løft den op, og tag så tid på, hvor hurtigt malingen løber ud. Sammenhold med brugsanvisningen.

Sprøjtemaling – sådan gør man

1. Uanset om man maler ude eller inde, er det afgørende, at overfladen er ren for snavs og fedt. Og gælder det glatte overflader, skal alt støv også fjernes. Ellers lægger det sig i malingen.

2. De fleste moderne sprøjter kan justeres, så man kan styre mængden af maling og profilen på strålen. Normalt kan man vælge mellem lodret og vandret oval stråle og en koncentreret rund stråle.

3. En afstand på 20-30 cm er normalt passende. På tremmer føres i jævne bevægelser i træets retning. På større flader skifter man mellem lodrette og vandrette bevægelser fra lag til lag.

4. Umiddelbart efter brug skilles malersprøjten ad og rengøres derefter. Hæld vand i en spand, og brug en børste. Vær især omhyggelig med at vaske dysen grundigt ren.

Smart metode: Mal alle flader på én gang

Med sprøjtemaling af glatte emner skal der mange og helt tynde lag til. Og det bedste resultat opnås, hvis lagene påføres vådt i vådt – med omkring 2-4 minutters mellemrum.

Maler man låger eller skuffefronter, er det derfor en god idé at sætte kroge i underkanten. Så er det lige til at hænge emnet op og dermed nemt at komme til på begge sider og på alle fire kanter.

Sprøjtemaling: Hvis du hænger emnet op i et par kroge, er det nemt at male alle flader på en gang.

Hvis du hænger emnet op i et par kroge, er det nemt at male alle flader på en gang.

Vigtigt om afdækning

Selvom moderne sprøjtepistoler er lette at styre, er det umuligt at sprøjte så præcist, at der ikke smutter maling forbi. Indendørs gælder det også om at sørge for at afgrænse de små malerstøvspartikler.

Et “telt”, som laves af afdækningsplast, der tapes sammen bane for bane – og tapes fast til loft og gulv – er effektivt indendørs.

Sprøjtemaling: Indendørs er det en god ide at at lave et "telt", som lukker helt af for de små malerstøvspartikler.

Indendørs er det en god ide at at lave et "telt", som lukker helt af for de små malerstøvspartikler.

Udendørs kan du i mange tilfælde klare afdækningen med en plade, der følger med bag eller langs emnet. Og vil du have fuld kontrol over arbejdet, kan du bygge et “lukket” rum med en havepavillon og en presenning på jorden.

Sprøjtemaling: Her klares afdækningen ved at lade en plade følge langs hegnet!

Her klares afdækningen ved at lade en plade følge langs hegnet!

Sprøjtemaling: Vil du have fuld kontrol over sprøjtemalingen, når du maler udendørs, kan du bygge et lukket rum som på billedet her.

Vil du have fuld kontrol over sprøjtemalingen, når du maler udendørs, kan du bygge et lukket rum som på billedet her.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maling