Sådan vedligeholder du komposit

Selvom vedligeholdelsesfri materialer ikke bliver ødelagt af fugt og skidt, kan de godt blive grimme. Komposit kan fx falme, og der kan komme skjolder. Du kan heldigvis nemt få det pænt igen med en gang rengøring.

Vedligehold vedligeholdelsesfri materialer

Der har stået en krukke det samme sted hele sommeren, så fugten er blevet lukket inde. Det har givet en rand og misfarvning på kompositterrassen

Vedligeholdelsesfri materialer rådner ikke, som træ gør med tiden, men de kan godt blive beskidte, der kan komme algebegroninger, eller de kan falme. Det sidste gælder dog mest komposit. Det er alt sammen småproblemer, der ikke går ud over styrken, men pænt ser det ikke ud. Som regel er det ikke værre, end at rengøring og knofedt kan fikse det.

Her kommer du langt med almindelige rengøringsprodukter som grundrens og algefjerner. Der findes også produkter, der er udviklet specielt til komposit, bl.a. imprægneringsprodukter, der gør materialet mere modstandsdygtigt over for både snavs, alger og solens uv-stråler.

Det giver især mening at behandle fx en terrasse med imprægnering, da den typisk er udsat for meget sol og slid. Samtidig er det et sted, du opholder dig meget, så du i højere grad vil værdsætte et pænt udseende her end på fx et nordvendt hegn. Det er også praktisk at imprægnere steder, der sidder udsat, eller hvor det er svært at komme til, fx vindskeder eller sternbrædder.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du kompositbrædder

Imprægnering mod UV-stråling

Hvis komposit ligger eller står åbent og sydvendt, så det får meget sol, vil det typisk falme. Det er en løbende proces, der allerede starter efter 3-4 mdr. Og efter et par år med rigtig mange solskinstimer vil det være endnu tydeligere. Så har du komposit, der bliver udsat for meget uv-stråling, er det en god idé at imprægnere brædderne, hvis du gerne vil undgå, at de falmer. At de falmer, betyder dog ingenting for styrken af kompositten. Det er kun et spørgsmål om udseende.

Fjern snavs, pollen og støv

Snavs, pollen og støv bør fjernes fra din kompositterrasse, så det ikke sætter sig fast og danner grobund for alger og andre begroninger. Det kan nemlig føre til misfarvning. Derfor er det en god idé at feje kompositten jævnligt. Hvis terrassen stadig er beskidt, kan du gøre den ren med almindeligt rengøringsmiddel og en stiv kost. Ved besværlige pletter og kraftig tilsmudsning kan du evt. bruge en højtryksrenser med forsigtighed, dvs. med en blød børste på – aldrig direkte.

Vær opmærksom på fugt

Har du vedligeholdelsesfri materialer som komposit, der vender mod nord og står i skygge konstant, kan der nemt komme alger. Den skyggefulde placering gør, er materialerne ofte er fugtige, og det giver gode betingelser for algevækst. Det kan du fjerne med algerens. Der kan også komme rande og misfarvninger som følge af fugt, hvis der fx har stået en krukke det samme sted hele sommeren. Sådanne rande og misfarvninger kan du forsøge at fjerne med 1 del klorin til 5 dele vand, hvis ikke almindelige rengøringsprodukter som grundrens eller algerens virker.

Produkter til komposit

Der findes efterhånden en del produkter på markedet til rengøring af komposit og også produkter til imprægnering, som gør komposit mere modstandsdygtigt over for skidt og uv-stråling, så begroninger har sværere ved at etablere sig, og kompositten ikke falmer så let. Sættet herunder er fra Stark. Renseproduktet koster 133 kr. Imprægneringsproduktet 657 kr.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer