Karmskruer - Bliv ekspert på 5 minutter!

I denne kvikguide til karmskruer viser vi dig, hvordan du bruger karmskruer til at montere karme til døre og vinduer. Du kan også læse om karmskruen fra Essve, der er er noget ud over det sædvanlige!

Karmskruer - Bliv ekspert på 5 minutter!

Med karmskruer undgår du at vride og trække i karmen, når skruen spændes.

© Kristian Septimus Krogh

Karmskruer til vinduer og døre

Karmskruer er superspecialister, der, som navnet antyder, gør det en hel del nemmere at montere karme til døre og vinduer, end hvis man bruger almindelige skruer. Karmskruer er store og kraftige skruer af hærdet stål.

Karmskruer kaldes også afstandsskruer eller betonskruer, fordi de holder afstanden mellem karmen og murværket, og fordi de kan monteres direkte i beton. Typisk har karmskruer desuden et smalt hoved, som nemt kan gemmes/undersænkes i karmen.

Karmskruer: Karmskruer til vinduer og døre

Karmskruens smalle hoved gør det nemt at gemme/undersænke det i karmen.

Karmskruers gevind

Karmskruer har altid gevind under hovedet, og ofte går gevindet ubrudt fra spids til hoved. Gevindet under hovedet sikrer nemlig, at afstanden mellem karm og murværk forbliver ens, når skruen spændes, så karmen ikke trækkes skæv.

Montering af karmskruer

Karmskruer monteres direkte i murværket uden brug af plugs. Men inden du når så langt, skal karmen først klodses op, så den sidder korrekt i dør-/ eller vindueshullet. Almindelige karmskruer bruges nemlig kun til at fikserer karmen, når den er på plads – ikke til at justere den.

Forboring til karmskruer

Selvom karmskruer kan gribe direkte i murværket, skal du stadig bore for. Borets størrelse afhænger af skruen, og kan variere fra producent til producent. Bor på 6 mm er dog det mest udbredte.

Karmskruer til træ, mursten, beton og gasbeton

Hældningen på gevindet og karmskruernes tykkelse er optimeret til at gribe i hårdere materialer som beton, mursten og gasbeton, uden at murværket flækker. De fleste karmskruer kan dog uden problemer også bruges i træ.

Karmskruer med hoved

Karmskruer har typisk et smalt hoved, som nemt kan gemmes/undersænkes i karmen. Du kan dog også finde skruer med et bredt hoved, som uden problemer kan monteres direkte i murværket uden brug af plugs. Disse skruer kaldes blandt andet byggeskruer, montageskruer eller betonskruer.

Dækpropper til karmskruer

Når karmen er fikseret med karmskruer, og skruehovedet er gemt af vejen inde i karmen, kan hullet nemt skjules med en dækprop. Det er en supernem måde at få en pæn afslutning på dit gør det selv-arbejde.

Karmskruer: Dækpropper til karmskruer

Karmskruen fra Essve består af en bøsning med udvendigt gevind og en gennemgående stålskrue. De to dele kan rotere uafhængigt af hinanden.

© Jakob Valling

Justerbare karmskruer

En karmskrue, som er noget ud over det sædvanlige, er Essves Programe-skrue. Den er enormt populær i Sverige, men har nu også fundet vej til de danske byggemarkeder. Den gør det muligt at montere karmen uden brug af opklodsning. Du kan nemlig bruge skruen til at finjustere karmen, efter den er monteret. Programa-skruen består af en bøsning med udvendigt gevind og en stålskrue, som kan rotere uafhængigt af hinanden. Ved kun at skrue på bøsningen med et specialværktøj, når skruen er monteret, kan man justere karmen på plads.

Karmskruer: Justerbare karmskruer

Programa-skruen efterjusteres med et specialværktøj.

© Peter Svendsen

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer