Plugg’en holder til mere end du tror

Der findes en del avancerede plugs med et hav af detaljer, som lover optimal styrke. Men ofte er de helt overflødige. En lille, almindelig plug i en god kvalitet er for det meste meget stærkere, end du overhovedet har behov for.

Expandet Superplugg

Pluggen ekspanderer når skruen trekkes til. Pluggen er godt festet til kantene på hullet.

Hvis du skal hænge noget op i en solid væg af fx beton eller mursten, er der ingen grund til at vælge en superavanceret plug. En helt almindelig nylonplug i en god kvalitet er ofte alt, hvad du har brug for.

Et glimrende eksempel er Expandets Super-plug, der ikke ser ud af meget, men som er forbløffende stærk. Monterer du en 6 mm plug i beton, kan den uden problemer bære 60 kg. Og det er vel at mærke pr. plug. Monterer du to, kan de tilsammen bære det dobbelte.

Bare to plugs til ét fjernsyn

Uanset om du skal hænge gardinstænger, hylder eller skabe op, får du derfor næppe brug for en stærkere eller mere avanceret plug.

Gør Det Selvs testredaktør, der bor i et moderne betonbyggeri, har fx sit store fladskærms-TV ophængt med bare to af disse plugs. Og den eneste grund til, at der er brugt to og ikke bare en enkelt plug, er udelukkende, at to plugs gør det en del nemmere at få fjernsynet til at hænge lige.

Træklast og tværlast

Når du skal se på en plugs bæreevne, er der to begreber, du skal kende til: træklast og tværlast. Det er i hvert fald det, vi normalt kalder begreberne på Gør Det Selv. Nogle leverandører bruger nogle lidt andre betegnelser. Hos Expandet, som denne plug er fra, kalder de det fx for direkte træk og tværtræk. Der er dog tale om de samme begreber.

Træklast er det direkte træk væk fra pluggen, mens tværlast er den lodrette påvirkning – fx fra et billede ophængt på en væg.

I mange tilfælde oplever pluggen begge slags påvirkninger. Men der er forskel på, hvilken påvirkning der er størst, alt efter hvor pluggen er monteret.

Hyldeknægtens udformning og hyldens påvirkning betyder, at den nederste plug og skrue især påvirkes af tværlast, mens den øverste skrue og plug også oplever en stor påvirkning af træklast.

Så stærk er Expandet Super

Expandet Super er et godt eksempel på, hvor stærk en almindelig nylonplug i en god kvalitet rent faktisk er.

Expandet har indregnet en sikkerhedsfaktor, så du skal ikke være nervøs for at gå til grænsen.

En æske med 200 stk. 6 x 30 mm Expandet Super koster omkring 80 kroner.

I skemaet kan du se den maksimale anbefalede bæreevne pr. plug.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer