Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plugs til mur og beton

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Den plug, man skal bruge, når der skal hænges op eller gøres fast, afhænger af det underlag, som der skal fæstnes til. Og så skal den passe til det emne, der skal hænges op, og til den belastning, emnet udsættes for i form af tryk og træk.

Kun hvis pluggen passer til underlaget og emnet, der skal hænges op, opnås den rigtige styrke.

Kun hvis pluggen passer til underlaget og emnet, der skal hænges op, opnås den rigtige styrke.

Hvad bruges plugs til?

I MURVÆRK skal man tage hensyn til, at mursten kan revne, hvis den anvendte dyvel udvider sig for meget. Derfor bruges nylondyvler til lettere emner og limankre til tunge emner, fx en markise.

I BETON er der ingen risiko for, at muren revner. Der kan man både bruge nylondyvler, sømdyvler og ekspansionsbolte. Hvis betonen er revnet, anbefales brug af limankre.

I POREBETON er der stor risiko for, at muren smuldrer, hvis man anvender almindelige dyvler eller bare skruer direkte i muren. Derfor anvendes dyvler med meget groft gevind eller ekstra “vinger”.

Hvordan bruges plugs?

Ved almindelige dyvler skal man først og fremmest sikre sig, at bor, dyvel og skrue passer sammen. De korrekte dimensioner står på dyvlernes emballage.

Når hullet er boret, støvsuges det grundigt, og dyvlen skubbes ind. Den skal passe stramt og skal måske bankes helt ind med en hammer. Hullet skal være dybere end dyvlen, så skruen kan komme helt igennem. Herefter skrues skruen igennem det emne, der skal gøres fast.

En sømdyvel skubbes og bankes forsigtigt ind i borehullet, imens sømmet sidder i. Når dyvlen er i bund, slås sømmet helt i, og dyvlen udvider sig i borehullet. Afhængigt af typen af sømdyvel kan sømmet nu skrues ud, og emnet monteres. Sømmet er på den måde blevet til en skrue.

Varianter af plugs

STANDARDDYVEL

Almindelig nylondyvel til både beton og mursten. Bankes ind i hullet og udvider sig, når en korrekt størrelse skrue monteres. Vingerne (2 eller 4 stk.) fungerer som ekstra modhager.

UNIVERSALDYVEL

Som navnet antyder, kan den bruges til næsten alt - i hårde materialer som mursten og beton og porøse materialer som porebeton. Den bruges til lette emner, fx lamper, lysskinner, gardinstænger m.m.

EKSPANSIONSBOLT/STÅLANKER

Bruges til ophæng/fastgørelse af tunge ting i beton, hvor ekspansionsdelen kiler sig fast i borehullet. Nogle typer kan også anvendes i revnet beton. Gevindstangen kan skrues ud og genanvendes.

SØMDYVEL AF NYLON

Bruges fx til ophængning af skabe og fastgørelse af dørkarme og vinduer i murværk. Dyvel og søm slås forsigtigt ind i hullet, hvorefter sømmet bankes helt i. Sømmet kan skrues ud og skrues i igen.

SØMDYVEL AF STÅL

Smart, når det skal gå stærkt med at gøre ting som trækbånd, skinner og beslag fast til beton og massivt murværk. Sømmet sidder urokkeligt fast. Nogle typer er rustfri og kan bruges udendørs.

DYVEL TIL POREBETON

Findes i mange varianter. Nogle er med meget groft gevind, andre ekspanderer dybt i borehullet, og atter andre har et ekstra sæt “vinger”. Det er vigtigt at vælge dyvler, der passer til belastningen.

LIMANKER

Til meget tunge ting bruges et limanker. En en- eller tokomponentlim sprøjtes ind i borehullet, hvorefter en gevindstang skubbes ind i massen. Hærder lynhurtigt og findes til brug i beton og revnet beton.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Plugs til mur og beton
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage