Specialskruer

Der udvikles hele tiden nye skruer, der opfylder mere og mere specialiserede krav. Fælles for specialskruerne er, at de opfylder et behov for at gøre tingene lettere, hurtigere og bedre. Specialskruer sparer nemlig både tid og besvær – og også nogle gange penge.

Til langt de fleste opgaver er almindelige træskruer et godt valg. Men til specialopgaver betaler det sig at ty til en skrue specielt beregnet til opgaven.

Til langt de fleste opgaver er almindelige træskruer et godt valg. Men til specialopgaver betaler det sig at ty til en skrue specielt beregnet til opgaven.

Hvor bruges specialskruer?

I HÅRDTTRÆ

Når den dyre terrasse af hårdttræ skal anlægges, kræver det noget af skruerne. De skal både være syrefaste, rustfri og helst kunne monteres uden forboring og undersænkning.

I BETON

De fleste har prøvet at bore i beton og slå nylondyvler i, før skruen kunne monteres. Med en betonskrue sparer man dyvlen og besværet. Skrue og bor skal dog passe til hinanden.

I METAL

I stedet for at bore for og måske endda skære gevind, når der skal skrues i metal, kan man bruge selvskærende skruer med borespids. De er fx uundværlige, når der skal gipsplader på et stålskelet.

Hvordan bruges en justerbar karmskrue?

Skal der skiftes yderdøre eller vinduer, skal der også monteres nye karme. De er ikke altid til at få til at sidde i første hug, så derfor er det en god idé at bruge justerbare karmskruer.

Den tynde ende af skruen skal ind i muren eller væggen, mens den tykke del, der kan drejes separat, skal sidde i karmen.

Når karmen er på plads, og karmskruen er skruet i vha. en særlig bit, som drejer både den tynde og den tykke del på én gang, skifter man bit. Den nye bit tager kun fat i den tykke del af skruen, og når den drejes, kan man justere karmen ind og ud i forhold til væggen/muren. Og så er man sikker på, at døren passer i hullet fra starten.

Varianter af specialskruer

HÅRDTTRÆSTERRASSESKRUE

En specialskrue med skarp spids, der kan bruges i hårde terrassebrædder uden for-boring. Gevindet i toppen gør plads til det cylindriske hoved, så der undgås splinter, når hovedet trækkes ned i træet.

ENVEJSSKRUE

Skruen kan pga. en særlig kærv kun skrues i - ikke ud. Det gør indbrudstyvens arbejde besværligt, for det gør det umuligt at skrue glaslisterne af vinduerne og løfte ruden ud.

ANSATSSKRUE

Trægevind forrest, sekskant til gaffelnøgle midtpå og maskingevind yderst gør skruen velegnet til fx montering af et bordben til en sarg. Skrues først ind i træet og spændes derefter med en maskinbolt.

FACADESKRUE

Anvendes bl.a. til montering af fiberce -mentplader på træ. Det flade og store hoved fordeler trykket, så skruen ikke bliver trukket igennem pladen ved fastspænding. Fås lakeret i flere forskellige farver.

GIPS TIL STÅLSKELET

Det trompetformede hoved trækker gipspladen på plads uden at ødelægge paplaget. Borspidsen skærer hul i stålprofilen uden forboring. Der fås korte skruer til 1 lag gips og lange til 2 lag.

BYGGE- ELLER VVS-SKRUE

Det kraftige gevind giver godt hold i træet, mens kraven under hovedet sørger for, at sammenspændingen er optimal. Anvendes træ mod træ og metal mod træ. Sekskanthoved muliggør hård tilspænding.

BETONSKRUE

Når man har boret hul i beton, kan skruen monteres uden en plug. Gevindet skærer sig ind i betonen, og skruen sidder urokkeligt fast. Enkelt og særdeles tidsbesparende, hvis der skal mange skruer i.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer