Stærke stålbjælker

Når loftet skal understøttes, fordi du fjerner en bærende væg, kan du godt bruge en limtræsbjælke, men stålbjælker er stærkere og fylder mindre. Til gengæld kræver de professionel assistance, og de kan være svære at håndtere på grund af vægten.

Stålbjælke: Stålbjælker holder loftet på plads, når en bærende væg er fjernet. Lodrette “soldater” støtter loftet, til bjælken er på plads.

Stålbjælker holder loftet på plads, når en bærende væg er fjernet. Lodrette “soldater” støtter loftet, til bjælken er på plads.

3 STANDARD-STÅLBJÆLKER

H-BJÆLKEN Denne stålbjælke ligner et H og adskiller sig fra de andre bjælker ved, at siderne (flangerne) er lige så lange som midterstykket (profildybden). Anvendes både som stolpe og som vandret element.

I-BJÆLKEN Denne stålbjælke ligner et I, fordi flangerne er kortere end profildybden. Det giver en lavere vægt på bjælken, men også 50-70 % ringere bæreevne i forhold til H-bjælken. Anvendes i lettere konstruktioner.

U-BJÆLKEN Denne stålbjælke ligner et I, der er skåret igennem i midten. Bjælken fylder mindre end H- og I-bjælker og bruges ofte som supplement til disse, i zoner med mindre belastning.

Hvordan bruges stålbjælker?

Stålbjælkerne bruges som lodrette stolper og som vandret understøtning af et loft. Den vandrette bjælke (drager) er udsat for størst belastning og skal derfor være en H-bjælke. Typen (HEA, HEB eller HEM) afhænger af, hvor stor belastning der er oppefra, og hvor langt spændet er.

Normalt vil bjælken skulle hvile på en bærende væg, men er det ikke muligt, eller er spændet for stort, vil man understøtte med en eller flere I-bjælker som stolper. De fylder mindre end H-bjælker, men fordi belastningen ligger på enden af stolpen, vil den kunne bære rigtig meget alligevel.

Lodrette stolper påsvejses vandrette plader i top og bund, så de kan fastgøres til den vandrette bjælke og det underliggende fundament. Det klarer smeden.

VARIANTER AF STÅLBJÆLKER

HEA. EU-standardiseret stålbjælke med brede flanger. Profildybden og flangebredden er stort set den samme, så profilen er næsten kvadratisk. Den svageste af H-bjælkerne. Vægt for en HEA 120-bjælke er 19,9 kg/m.

HEB. Denne stålbjælke ligner en HEA-bjælke, men har tykkere flanger og midterstykke. Det giver større styrke, men også en noget højere vægt. Bruges som HEA-bjælken til vandret og lodret understøtning. Vægt for en HEB 120-bjælke er 26,7 kg/m.

HEM. Den kraftigste og absolut tungeste H-bjælke til svær belastning. Flanger og midterstykke er 30-100 % tykkere end på HEB-bjælkerne. Anvendes kun, hvor belastningen er ekstremt høj. Vægt for en HEM 120-bjælke er 52,1 kg/m.

IPE. Midterstykket på denne stålbjælke er noget længere end flangerne, og tykkelserne er mindre end på den tilsvarende HEA-bjælke. Det giver en svagere bjælke. Bruges i lettere konstruktioner samt som lodrette stolper. Vægt for en IPE 120-bjælke er 10,4 kg/m.

INP. Denne stålbjælke ligner IPE-bjælken, men har tykkere midterstykke og flanger. Disse bliver dog tyndere fra midten og ud for at reducere vægten. Anvendes på samme måde og de samme steder som IPE-bjælker. Vægt for en INP 120-bjælke er 11,1 kg/m.

UPE. Denne stålbjælke ligner en gennemskåret IPE-bjælke, men midterstykket og flangerne er tykkere. Anvendes bl.a. som supplement til H-bjælker ved understøtning af gulve, som kantbjælker og i industrireoler. Vægt for en UPE 120-bjælke er 12,1 kg/m.

UNP. Denne stålbjælke ligner UPE-bjælken, men med tykkere midterstykke og flanger. Som ved INP-bjælken bliver flangerne tyndere fra midten og ud. Er lidt stærkere end UPE-bjælken. Vægt for en UNP 120-bjælke er 13,4 kg/m.

Stålbjælke: Dimensioner m.m

Længder

Stålbjælker ligger som regel i standardlængder på 6, 12,1 og 15,1 meter. Nogle leveres dog i længder på op til 24 meter.

På grund af vægten og besværet med at “save” i bjælkerne bestiller man dem næsten altid på mål. Det forstår man nemt, når man ved, at en HEM 220-bjælke vejer 121 kg pr. løbende meter.

Materiale

Stålbjælker, som bruges indendørs i tørre omgivelser, eller som er indstøbt i beton, ruster ikke, så længe betonen er hel.

Til åbne konstruktioner, hvor stålet udsættes for vind og vejr (eller hav), bruges bjælker i galvaniseret eller rustfrit stål. Under helt ekstreme forhold anvendes rustfrie, syrefaste stålbjælker.

Vigtigt!

Selvom det i nogle tilfælde er muligt for en gør det selv-håndværker at bakse med en hundetung stålbjælke, så skal man ALDRIG lægge en bærende bjælke op uden at have fået lavet en ingeniørberegning.

Særligt ved stål

Stål er jern, der tilsættes andre grundstoffer, oftest kulstof, for at forbedre jernets egenskaber, så det bliver sejere, stærkere eller mere modstandsdygtigt over for vind og vejr. Rustfrit stål indeholder både kulstof og krom, så det ikke oxiderer (ruster).

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer