Riv væggen ned - men lad huset huset stå!

Det støver, sviner og larmer, når en væg rives ned for at få større rum. Du kan sagtens selv vælte væggen med en sav og en hammer, hvis du forbereder dig godt.

Det er ikke svært at bryde en væg ned, men du skal sætte dig ind i, hvordan du griber det rigtigt an.

Det er skønt at rive vægge ned. Med det brutale værktøj i hånden kan du se resultatet med det samme. Men før du går i gang, skal du have helt styr på den væg, du vil vælte.

LÆS OGSÅ: Mukkert: Det skal du vide

Du skal vide, om væggen er bærende, afstivende eller måske skjuler vigtige rør og kabler. Du skal også være forberedt på, at nedrivning er et beskidt arbejde.

Hvis du vil undgå skidt og støv i hele huset, skal du dække grundigt af med fx en støvvæg. Og det er klogt at beskytte gulvene mod murbrokker og andre faldende genstande fra nedbrydningen.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du en bærende væg

Her fortæller vi dig alt det, som du SKAL vide, før du bryder en mur ned. Så bliver huset stående.

Sådan afslører du bærende vægge

Væggens beskaffenhed og funktion fremgår ofte af de tegninger, som huset er bygget ud fra. Hvis du ikke har adgang til konstruktionstegningerne eller har svært ved at tyde dem, kan du bruge de fire tommelfingerregler her. Husk dog, at det altid er vigtigt at få en fagmand til at vejlede og give råd.

  • En bærende eller afstivende væg er som regel mere end 100 millimeter tyk.
  • En bærende eller afstivende væg er ofte af mursten eller gas-/letbeton.
  • Hvis spær eller andet hviler på væggen, er den bærende og/eller afstivende. Du kan ofte se det under isoleringen, hvis du kravler op på loftet.
  • Hvis væggen er parallel med tagets rygning, understøtter den med stor sandsynlighed spær eller bjælkelag.

Du skal kende de kræfter, som optages af husets vægge. Før du fjerner en væg, skal du tage højde for lodrette kræfter fra loftets vægt og sideværts kræfter fra både vinden og de skrå spær.

Skal du fjerne en bærende væg, skal loftet understøttes midlertidigt med “soldater”. Brug eventuelt også en bjælke på tværs under loftet.

En bærende væg kan erstattes med en vandret bjælke, der hviler på murværket i begge sider.

Pas på de skjulte installationer

Skjuler væggen vand- og elinstallationer? Få svaret med en detektor, der koster 2-300 kr.

Bevar helbred og husfred

Nedrivning støver. Og skal du undgå støv og skidt i hele huset, skal der dækkes grundigt af. Og du skal også passe godt på de tilstødende gulve, så de ikke bliver ødelagt.

Byg en støvvæg af lægter og plastic. Den er en praktisk og effektiv afskærmning af resten af huset.

Beskyt gulvene med fx kraftig gulvpap eller masonitplader. Sørg for at tape samlingerne og langs kanterne, så afdækningen bliver liggende.

Væg af gips, plader eller brædder

En gips- eller pladevæg er ofte bygget op på et lodret skelet. Bræddevægge kan være bygget lodret, vandret og på skrå og er ofte beklædt med mørtel eller gipspuds. Væggenes tykkelse kan variere, men de er lette at vælte, og de er sjældent bærende. Pladevægge kan dog have en afstivende funktion.

Værktøj: En bajonetsav med en god klinge klarer effektivt både plademateriale og forskalling. Du skal bruge en bimetalklinge, der kan skære i både træ og metal. Sørg for at have flere klinger, for de bliver hurtigt slidt.

Start med at skære et vandret snit i væggen oppe under loftet. Skær herefter en række lodrette snit, så væggen til sidst hænger sammen i smalle strimler.

Del strimlerne i stykker, som du kan bære og håndtere. Husk, at puds- og gipsvægge resulterer i en masse støv og snavs, når de fjernes.

Væg af letbeton

Vægge af letbeton består af plader eller blokke, der er klæbet sammen med pladelim eller muret op med traditionel mørtel. Letbeton kan nemt skæres i små stykker, der er nemme at håndtere. Væggene kan være opført af lange elementer fra gulv til loft, der i mange tilfælde er armeret med et par tynde armeringsjern på den lange led. De er typisk fra 50-200 mm tykke afhængigt af funktionen.

Værktøj: Bajonetsaven er oplagt til letbeton. Brug hårdmetalklinger, der er hurtige at arbejde med i murværket. Har du ikke en bajonetsav, kan du bruge en gasbetonhåndsav. Du får også brug for en stor hammer eller en mukkert til at knække stykker af væggen, så du ikke skal skære mere end højst nødvendigt. Er der armering i væggen, skæres den over med en nedstryger.

Fjern alle lister, paneler og andet, der er monteret på væggen. Hvis væggen er fuget tæt til de tilstødende vægge og til loftet, skæres fugen op, så det bliver så let som muligt at reparere skaderne. Start nedbrydningen øverst under loftet med en bajonetsav. Skær et vandret snit på 20-30 cm.

Skær eller slå letbetonen i stykker pr. 30 cm, og fjern den et stykke ad gangen. Brug en nedstryger, hvis du støder på armeringsjern. Skær et nyt vandret snit, og fortsæt på samme måde ned til gulvet.

Væg af mursten

Den klassiske murstensvæg er let at kende. Når du banker pudslaget af, kan du se teglstenene, der ligger forskudt i forbandt og er holdt sammen med en fuge af mørtel. Murstensvæggen er typisk 110-120 mm tyk afhængigt af pudslagets tykkelse. Selvom mursten er hårde og næsten umulige at skære i, er væggen let at rive ned. Det sværeste er at få hul på væggen. Men når du har fået skåret fugen omkring den første sten ud, fx med en bajonetsav, kan du let banke stenene fra hinanden med beherskede slag med en hammer og skille væggen ad én sten ad gangen.

Værktøj: Afhængigt af hvor hårde fugerne er, skal du bruge en bajonetsav, et bor eller en stor vinkelsliber til at fjerne fugen omkring de første sten. Du kan få brug for en hammer og en mejsel til at løsne eller flække genstridige sten. Det meste kan du klare med en stor hammer eller en lille mukkert.

De første par sten fjernes ved at kradse, fræse, bore og banke fugerne omkring stenene væk. Vælg sten i en af de øverste rækker og ude i den ene side af væggen. Det tager lidt tid at få hul på væggen, men herefter går det stærkt.

Når du har fået hul på væggen, er murstenene lette at skille ad. Slå behersket på de sten, som er frie. Pas på, at de ikke falder på gulvet, og sørg for god afdækning. Fjern dem en efter en, efterhånden som de slipper mørtlen. Begynd oppefra, og arbejd dig ned en eller to rækker ad gangen.

Andre læser lige nu ...