Mange vælger udelukkende belægning til terrassen, havegangen eller indkørslen ud fra pris og udseende. Stor fejl!

Det er nemlig også vigtigt at se på, hvad arealet med de nye belægningssten skal bruges til. Sten belægningen til stien hen til skraldespanden skal for eksempel være nem at holde fri for sne om vinteren.

I indkørslen er det en skidt idé med små belægningssten, fordi de sætter sig fast i dækkenes mønster og slynges af, når bilen er i fart. Og på terrassen vil en løs belægning få havemøblerne til at synke i.

Belægningssten skal lægges lidt højere

Ergo: Jo mere du har tænkt konsekvenserne igennem, jo større er chancerne for, at du bliver glad for belægningen. Uanset hvilken belægningssten du vælger, bør stien, indkørslen eller terrassen ligge lidt højere end det omkringliggende areal.

Der skal også altid laves fald væk fra omkringliggende bygninger, så regnvand ledes væk fra belægningsstenene.

Belægningssten: Sådan vælger du det rette underlag

Uanset hvilken belægningssten du vælger, har underlaget afgørende betydning for det færdige resultat. Ikke kun typen af underlag under belægnigsstenene, men også din behandling af det har betydning.

Det mest benyttede underlag til belægningssten er stabilgrus. Det skal stampes godt og eventuelt vandes let, inden du lægger belægningsstenene. Er underlaget ikke stampet helt ud i kanterne, vil belægningssten og kantsten med tiden "vælte".

Knust beton under belægningssten

Der kommet et glimrende alternativ til stabilgrus. Det er knust beton, et genbrugsprodukt, der pakker fortrinligt under dine belægningssten og bliver meget hårdt. Prisen er også fornuftig.

Eneste ulempe er, at knust beton ikke kan blandes med jorden, hvis du senere vil fjerne belægningsstenene og lægge haven om. Her er du nødt til enten at genanvende den knuste beton til fx havegang eller at fjerne den fra haven.

Belægningssten til tung trafik

Ofte er det tilstrækkeligt kun at bruge stabilgrus eller knust beton under belægningsstenene. Men skal underlaget kunne klare tung trafik på belægningsstenene, er det nødvendigt at starte med et lag bundsikringsgrus.

Det indeholder større sten og kan derfor tåle større tryk på belægningsstenene. Bundsikringsgrus er også nødvendigt, hvis råjorden på din matrikel er leret eller meget sandet.