Mange vælger udelukkende belægning til terrassen, havegangen eller indkørslen ud fra pris og udseende. Stor fejl!
Det er nemlig også vigtigt at se på, hvad arealet med den nye udendørs belægning skal bruges til. Belægningen til stien hen til skraldespanden skal for eksempel være nem at holde fri for sne om vinteren.
I indkørslen er det en skidt idé med små belægningssten, fordi de sætter sig fast i dækkenes mønster og slynges af, når bilen er i fart. Og på terrassen vil en løs belægning få havemøblerne til at synke i.
Læs om belægningssten
Udendørs belægning skal lægges lidt højere
Ergo: Jo mere du har tænkt konsekvenserne igennem, jo større er chancerne for, at du bliver glad for din udendørs belægning. Uanset hvilken belægningssten du vælger, bør stien, indkørslen eller terrassen ligge lidt højere end det omkringliggende areal.
Der skal også altid laves fald væk fra omkringliggende bygninger, så regnvand ledes væk fra din udendørs belægning.
Udendørs belægning: Sådan vælger du det rette underlag
Uanset hvilken type udendørs belægning du vælger, har underlaget afgørende betydning for det færdige resultat. Ikke kun typen af underlag under belægnigsstenene, men også din behandling af det har betydning.
Det mest benyttede underlag til udendørs belægning er stabilgrus. Det skal stampes godt og eventuelt vandes let, inden du lægger belægningsstenene. Er underlaget ikke stampet helt ud i kanterne, vil belægningssten og kantsten med tiden "vælte".
LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stabilgrus
Knust beton under din udendørs belægning
Der kommer et glimrende alternativ til stabilgrus. Det er knust beton, et genbrugsprodukt, der pakker fortrinligt under din udendørs belægning og bliver meget hårdt. Prisen er også fornuftig.
Eneste ulempe er, at knust beton ikke kan blandes med jorden, hvis du senere vil fjerne belægningsstenene og lægge haven om. Her er du nødt til enten at genanvende den knuste beton til fx havegang eller at fjerne den fra haven.
Udendørs belægning til tung trafik
Ofte er det tilstrækkeligt kun at bruge stabilgrus eller knust beton under den udendørs belægning. Men skal underlaget kunne klare tung trafik på belægningsstenene, er det nødvendigt at starte med et lag bundsikringsgrus.
Det indeholder større sten og kan derfor tåle større tryk på belægningsstenene. Bundsikringsgrus er også nødvendigt, hvis råjorden på din matrikel er leret eller meget sandet.
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.




Log ind eller køb adgang for at hente magasinartiklen