Tegl lægges og fungerer stort set som de billigere betonsten, men den elegante overflade, store variation i kulør og evnen til at ældes med ynde gør den til et smukt alternativ. Foto: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Teglstens egenskaber

Tegl til belægning minder om mursten, men er mere slidstærke, bedre garderet mod brud – og ikke mindst frostsikre og velegnede til jordkontakt i vores klima.

Typisk anvendelse af teglsten

Tegl – eller belægningsklinker som de også kaldes – anvendes til mange forskellige belægninger, som de giver et smukt og stilrent udtryk. Klinkerne giver en plan og tæt belægning og er velegnede til stier og terrasser. De stærkeste teglsten kan også holde til personbilen i indkørslen.

Etablering af teglsten

Tegl og klinker lægges på et fast og afrettet lag af grus og kræver samme håndelag som fliser og betonsten. Teglstenene er typisk på størrelse med en mursten og lette at håndtere. Findes også i andre størrelser, så du kan lægge i forskellige mønstre og forbandter.

Holdbarhed for teglsten

Tegl holder længe og bliver som regel flottere med tiden, når de får patina af slid, vind og vejr. Brug altid teglsten og klinker brændt til formålet, de suger mindst muligt fugt. Ikke på grund af frostsprængninger, som sjældent giver problemer her, men suger de for meget fugt, ødelægger alger og mos teglens særlige udtryk.

Vedligeholdelse af teglsten

En korrekt lagt belægning af tegl ligger i mange år, uden at du skal gøre andet end at feje og luge det ukrudt, som måtte vise sig mellem stenene. Som ved betonsten bør du undgå højtryksrenseren og nøjes med at feje.

GUIDE: Se hele den store guide til belægningssten