Skær rundt

Skal man skære runde former i en flise, fx til et rundt brønddæksel, har fagmanden et godt tips.

Skal man skære runde former i en flise, fx til et rundt brønddæksel, har fagmanden et godt tips. Omkredsen af dækslet streges op på flisen med kridt. Med en vinkelsliber skæres der langs opstregningen, så der kommer en lille rille. Brolæggeren holder vinkelsliberen skråt for at få sporet rundt.

Nu lægger brolæggeren tre snit. Et i hver sin side og et på tværs, der forbinder de to lodrette. Det giver en lille firkantet stykke, der forsigtigt slås af med en mukkert. For at fjerne den sidste del af hullet lægger han et snit op til kanten af halvcirklen for hver 3 cm, indtil han er nået hele vejen rundt.

Med en mejsel slås der nu på de yderste tapper, som nemt brækker af. På de større tapper i midten slås der direkte med mukkerten, da der ikke er risiko for at ramme den del af flisen, der skal bruges senere. Til de sidste tapper benyttes igen mejslen.

Nu prøver vi at lægge udskæringen op til brønddækslet, og som det ses, passer flisen perfekt. Tipset kan i øvrigt bruges til alle slags runde udskæringer.

    Andre læser lige nu ...