Sådan skifter du en ødelagt flise

En knækket flise er ikke noget særlig kønt syn, men heldigvis kan den sagtens skiftes. Teknikken er den samme, hvad enten der er tale om en stor og tung gulvflise eller en lille og let vægflise. Men gå forsigtigt til værks, så de omkringliggende fliser forbliver intakte.

Det gælder om at fjerne den ødelagte flise i mindre stykker, så man ikke risikerer at slå skaller af fliserne ved siden af.

Det gælder om at fjerne den ødelagte flise i mindre stykker, så man ikke risikerer at slå skaller af fliserne ved siden af.

Det gælder om at fjerne den ødelagte flise i mindre stykker, så man ikke risikerer at slå skaller af fliserne ved siden af.

Det gælder om at fjerne den ødelagte flise i mindre stykker, så man ikke risikerer at slå skaller af fliserne ved siden af.

FJERN DEN ØDELAGTE FLISE

1. Inden man begynder at slå på den ødelagte flise, skal den frigøres fra de omkringliggende fliser. Ellers risikerer man, at de også knækker eller springer. Det gælder særligt for glaserede fliser.

2. Tæt ved fugerne skal mejslen holdes lodret. Det gælder om at være forsigtig, så de omkringliggende fliser ikke beskadiges.

3. Området gøres rent for det værste snavs, hvorefter overskydende klæber og fliserester slås væk. Slå forsigtigt væk fra kanterne eller parallelt med dem – aldrig ind imod dem.

4. Rengør, og fjern de sidste toppe. Fladen skal være helt plan, så den nye flise kommer til at ligge stabilt.

5. For at sikre at klæberen kan binde, gøres grundigt rent med kost eller støvsuger. Tjek, om flisen passer ned i hullet. Den skal ligge under de øvrige flisers niveau, så der er plads til klæberen.

TIPS: Tørfarve til fugen

  • Hvis man kun skal sætte en enkelt flise op, er det en god idé at købe en færdigblandet fliseklæber. Den fås i ganske små portioner og er klar til brug.

  • Den eksisterende fuge i gulv eller væg vil næsten altid have ændret farve – afhængigt af slid. Hvis det ikke er til at finde en fugemasse, der passer præcist, kan man prøve at røre lidt tørfarve op i fugemassen for at justere farven. Tørfarve købes i byggemarkedet eller hos farvehandleren.

LÆG DEN NYE FLISE

1. Underlaget fugtes godt, så det ikke kommer til at suge fugten for hurtigt ud af klæberen. For tørt underlag giver dårlig vedhæftning og meget kort tid til at justere flisen på plads.

2. Rør klæberen grundigt op efter forskrifterne, og fordel den med en spandeske. Herefter trækkes spor med en tandspartel. Til en flise af denne størrelse er en 6-mm-tandspartel passende.

3. Læg den nye flise på plads, og tryk godt til. Tag den op igen, og tjek, at der sidder klæber på minimum 2/3 af flisen. Fyld mere klæber på om nødvendigt, læg flisen på plads, og pres den godt ned.

4. Efter et døgns tid kan der fuges. Rør fugemassen op efter forskrifterne på pakken, og før massen diagonalt på fugerne med en gummispartel. Hold gummispartlen lidt skråt under arbejdet.

5. Kør en flisesvamp diagonalt hen over fugerne for at fjerne overskydende fugemasse, og lad fugen hvile et døgns tid. Herefter fjernes fugeslør med en hårdt opvredet svamp.

Tips til små fliser

Når det gælder små gulv- eller vægfliser, er der ikke plads til at fuge på underlaget. Så her trækkes fliseklæberen på bagsiden af flisen. Herefter vippes flisen på plads og placeres så præcist som muligt ved at presse i små cirkelbevægelser.

2 ALTERNATIVER, NÅR FLISEN SKAL LØSNES

Når flisen skal skæres fri i fugerne, kan det gøres med en multicutter med dyksav seller karbidsegmentklinge. En vinkelsliber er også effektiv, men den tager godt fat, så der skal arbejdes præcist og meget forsigtigt, så de omkringliggende fliser ikke går i stykker.

Endelig kan fugen også fjernes ved at kradse den forsigtigt ud med en flad mejsel.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Fliser