Intro
Hvad og hvor om vådrumsmembran
Hvad er vådrum? Vådrum er groft sagt rum med gulvafløb. Altså alle baderum og nogle få køkkener.
Hvad er en vådrumsmembran? Vådrumsmembranen er et lag, der hindrer vand i at sive ud i gulve og vægge. Ordet bruges kun om et lag, der påføres som tyk maling eller pasta og danner en sej hinde.
Skal alle vådrum have membran? Nej. Du kan ofte vælge at ekstrasikre med en flydende vådrumsmembran, men den er kun et krav ved visse konstruktioner, først og fremmest gulve og vægge med visse typer plader på bjælker og lægter.
Kan vådrumsmembranen stå alene? Nej. Er membranen et krav, skal den beskyttes mod slag og stød af fliser - eller af en anden godkendt overflade.
Skal hele vådrummet sikres? Membran og fliser kræves kun på de mest belastede overflader, vådzonen, i visse konstruktioner. På resten af væggene, der kaldes fugtzonen, er kravene mindre.
Hvor finder jeg vådrumsmaterialer? De fleste byggemarkeder har materialer til vådrumsmembranen. De købes i serier, der kun er godkendt og giver garanti, når de bruges sammen efter tilhørende anvisning.
Vejledning
01
Sådan gør du tæt
7
Trin
Badeværelset her er oplagt at sikre med vådrumsmembran og fliser. Faktisk er det din eneste mulighed, hvis du selv vil stå for arbejdet. Væggene er nemlig bygget af vådrumsgips på et let skelet, og i rummets mest udsatte områder - våd zonen - er vinyl opsat af autoriserede specialister det eneste alternativ til en vådrumsmembran bag fliser.
Her vælger vi at give alle væggene den tætte membran. Det er enklere, vi kan uden problemer ændre på indretningen senere, og der sker ingen ulykker, hvis børnebørnene laver vandkamp.
Fremgangsmåden følger anvisningen fra Lip slavisk. Det er forudsætningen for produktets godkendelse og garanti.
Først skal alle samlinger armeres. Det gøres med strimler af stærk filt, der ikke vil blive revet over, hvis bygningsdelene bevæger sig lidt indbyrdes. Med pensel stryger vi et rigeligt lag membran - vi bruger VS 30 fra Lip - på begge sider i samlingerne.
Armeringsvæv trykkes fast i den våde membran hen over samlingen. Vævet er også fra Lip og købes sammen med den flydende membran. Ikke kun fordi det er nemt, men fordi materialerne kun er godkendt som en samlet løsning.
I hjørnet forneden må du trylle med strimlerne af armeringsvæv, hvor de mødes. Vi klipper dem her spidse, så de når sammen, men ikke fylder for meget. Arbejdet med klæber og fliser bliver lettere, hvis underlaget er jævnt.
Med en tør pensel trykkes folder og luftblærer væk, så armerings vævet ligger glat. Derefter stryger du et rigeligt lag flydende membran ned i vævet udefra.
Også omkring rør og lignende forstærkes membranen med armeringsvæv. Sikringen mod revner sker på samme måde med armeringsvæv og flydende membran. Den sikreste løsning er med særlige muffer til gennemføringerne.
Har du ikke muffer i rette mål, kan du selv skære vævet til for at sikre alle overgange og rørgennemføringer. Igen smører du rigeligt med VS 30 på området, trykker vævet godt fast over samlingen og stryger det over med mere membran.