Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan får du en helt tæt vådrumsmembran

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det er supervigtigt, at vådrumsmembranen bliver lavet helt rigtigt. Både fordi den skal leve op til love og regler, og - ikke mindst - fordi det er den, der sikrer tætheden i dit badeværelse. Heldigvis er det et relativt enkelt stykke arbejde. Her kan du se, hvordan du gør.

Intro

Når du skal sikre dit nye badeværelse er det vigtigt at vide, at fliserne i rummet ikke er tætte. De er vandafvisende og lette at tørre af, men ikke mere end det.

Det er derfor, man laver en vådrumsmembran i badeværelset. Den består oftest af en flydende masse, der som en tyk maling rulles hen over gulvet eller væggene ad flere omgange.

Når membranen tørrer, danner den en vandtæt sej flade, som med hjælp fra filt eller net sikrer rummet mod vandskader. I rum med lette plader på lette skeletvægge er den endda et lovkrav.

Skal jeg sikre HELE badeværelset med vådrumsmembran?

Reglerne for sikring af vådrum med vådrumsmembran kan ændre sig, derfor anbefaler vi, at du altid orienterer dig om de gældende regler for vådrum på bygningsreglementet.dk. Her kan du altid finde det gældende bygningsreglement og sikre dig, at du ikke ved en fejl kommer til at lave noget, der ikke er i overensstemmelse med gældende lovgivning.

LÆS OGSÅ: Her skal du bruge vådrumsmaling

Samlinger med filt og net

Når du skal lave en vådrumsmembran i badeværelset, er det vigtigt, at alle samlinger i rummet bliver solidt armeret, og det samme gælder omkring rør.

Først smører du med en pensel et tykt lag flydende membran på samlingerne. Brug for eksempel VS 30 fra Lip. Armeringsfilten trykkes så fast i den våde membran på samlingerne. Med en tør pensel presses folder og luftblærer væk, så overfladen på armeringen bliver helt jævn og glat.

Vær omhyggelig med arbejdet, særligt omkring rør, for det er vigtigt, at armeringsfilten sidder ordentligt på.

Frem med malerrullen

Når samlingerne er solidt sikret, er det tid til at dække de store område med den flydende vådrumsmembran. Her er det frem med den store malerrulle. Mal to lag vådrumsmembran på. Du skal regne med et par timers tørretid mellem hvert lag. Membranen skal være mindst 1 mm tyk på det tyndeste sted. Hvis du er i tvivl, kan du male et lag mere på.

Hvad og hvor om vådrumsmembran

  • Hvad er vådrum? Vådrum er groft sagt rum med gulvafløb. Altså alle baderum og nogle få køkkener.

  • Hvad er en vådrumsmembran? Vådrumsmembranen er et lag, der hindrer vand i at sive ud i gulve og vægge. Ordet bruges kun om et lag, der påføres som tyk maling eller pasta og danner en sej hinde.

  • Skal alle vådrum have membran? Nej. Du kan ofte vælge at ekstrasikre med en flydende vådrumsmembran, men den er kun et krav ved visse konstruktioner, først og fremmest gulve og vægge med visse typer plader på bjælker og lægter.

  • Kan vådrumsmembranen stå alene? Nej. Er membranen et krav, skal den beskyttes mod slag og stød af fliser - eller af en anden godkendt overflade.

  • Skal hele vådrummet sikres? Membran og fliser kræves kun på de mest belastede overflader, vådzonen, i visse konstruktioner. På resten af væggene, der kaldes fugtzonen, er kravene mindre.

  • Hvor finder jeg vådrumsmaterialer? De fleste byggemarkeder har materialer til vådrumsmembranen. De købes i serier, der kun er godkendt og giver garanti, når de bruges sammen efter tilhørende anvisning.

Vejledning

Sådan gør du tæt

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Badeværelset her er oplagt at sikre med vådrumsmembran og fliser. Faktisk er det din eneste mulighed, hvis du selv vil stå for arbejdet. Væggene er nemlig bygget af vådrumsgips på et let skelet, og i rummets mest udsatte områder - våd zonen - er vinyl opsat af autoriserede specialister det eneste alternativ til en vådrumsmembran bag fliser.

Her vælger vi at give alle væggene den tætte membran. Det er enklere, vi kan uden problemer ændre på indretningen senere, og der sker ingen ulykker, hvis børnebørnene laver vandkamp.

Fremgangsmåden følger anvisningen fra Lip slavisk. Det er forudsætningen for produktets godkendelse og garanti.

1

Først skal alle samlinger armeres. Det gøres med strimler af stærk filt, der ikke vil blive revet over, hvis bygningsdelene bevæger sig lidt indbyrdes. Med pensel stryger vi et rigeligt lag membran - vi bruger VS 30 fra Lip - på begge sider i samlingerne.

2

Armeringsvæv trykkes fast i den våde membran hen over samlingen. Vævet er også fra Lip og købes sammen med den flydende membran. Ikke kun fordi det er nemt, men fordi materialerne kun er godkendt som en samlet løsning.

3

I hjørnet forneden må du trylle med strimlerne af armeringsvæv, hvor de mødes. Vi klipper dem her spidse, så de når sammen, men ikke fylder for meget. Arbejdet med klæber og fliser bliver lettere, hvis underlaget er jævnt.

4

Med en tør pensel trykkes folder og luftblærer væk, så armerings vævet ligger glat. Derefter stryger du et rigeligt lag flydende membran ned i vævet udefra.

5

Også omkring rør og lignende forstærkes membranen med armeringsvæv. Sikringen mod revner sker på samme måde med armeringsvæv og flydende membran. Den sikreste løsning er med særlige muffer til gennemføringerne.

6

Har du ikke muffer i rette mål, kan du selv skære vævet til for at sikre alle overgange og rørgennemføringer. Igen smører du rigeligt med VS 30 på området, trykker vævet godt fast over samlingen og stryger det over med mere membran.

7

Med malerrulle påføres to lag flydende membran på væggene og gulvet. Du skal regne med et par timers tørretid mellem hvert lag. Membranen skal være mindst 1 mm tyk på det tyndeste sted - er du i tvivl, giver du en tredje gang.

Tegning

Video

TEKNIK: Påføring af vådrumsmembran

Vælg et samlet system, hvor delene arbejder sammen

TEKNIK: Vådrumsmembran ved rør

Med specialkraver bliver det helt tæt

TEKNIK: Fliser på væg og gulv

Inddel flader i felter. Så er der styr på linjerne.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage