Få glatte vægge med glasfilt

Glasfilt giver flotte, glatte og stærke vægge og lofter. På store, lige flader er det forholdsvis nemt at styre. Men på udvendige og i indvendige hjørner, bag om rør og rundt om andre forhindringer kan det godt drille. Her går vi gennem alle 5 scenarier, så man undgår folder, revner, sammenklistret filt, synlige samlinger og irriterende luftlommer.

GLASFILT PÅ STORE FLADER

1. Sæt en blyantsstreg for hver bane, og rul vævlim på i et jævnt lag hen til stregen. Sørg for, at der er lim på hele fladen. Kom kun lim på én bane ad gangen, så limen ikke når at tørre.

2. Sæt en bane glasfilt op, glat den ud, og tryk den fast i klæberen med en spartel. Brug en gummispartel, eller forsyn en almindelig spartel med kraftig tape, så de skarpe kanter ikke ødelægger filten.

3. Smør lim på til næste bane – lidt ind over første bane og en smule hen over den næste streg. Banen klæbes op med et overlæg på cirka 5 cm, og glasfilten trykkes godt fast med spartlen.

4. Skær igennem overlægget, dvs. begge lag glasfilt, med en hobbykniv med et helt skarpt og nyt blad. Det er vigtigt, at snittet er gennemgående, og at kniven ikke løftes undervejs.

5. Den øverste bane løftes forsigtigt, og den underliggende, overskårne strimmel trækkes af i en nedadgående bevægelse. Når de to kanter trykkes på plads, passer samlingen helt præcist.

GLASFILT PÅ UDVENDIGT HJØRNE

1. Træk ikke glasfilten rundt om hjørnet. Filten skal kun føres frem til hjørnet, og så skal den skæres (eller slibes) til.

2. Gør det samme på begge vægflader. Lad glasfilten rage lidt ud over hjørnet, lim den fast, glat efter, og stryg så inde fra væggen og ud over hjørnet med en slibeklods eller en slibesvamp. Så skærer du glasfilten til præcist på hjørnet og får et flot resultat.

GLASFILT I INDVENDIGT HJØRNE

1. Kom godt med lim i hjørnet, men kun på en væg ad gangen. Lad glasfilten på denne væg gå hen til hjørnet og 3-5 cm længere.

2. Ret filtbanen til, og glat den ud. Det er vigtigt, at der kun er lim på den ene vægflade.

3. Skub glasfilten tæt ind i hjørnet. En gummispartel er god til opgaven. Glasfilten skal sidde helt tæt til væggen.

4. Skær filten over helt inde i hjørnet. Brug et skarpt knivsblad, og lad en finger presse glasfilten på plads foran kniven.

5. Slutter banerne i hjørnet ikke 100 procent tæt, kan man trække en tynd stribe akrylfugemasse fra gulv til loft, når vævlimen er helt tør. Overskydende fugemasse trækkes af med en fugebrik.

TIPS: Skarpe hjørner

En gummispartel er en stor hjælp, når man skal helt ud i alle hjørner – uden at risikere at stikke hul i glasfilten. Spartlen kan også bruges – i stedet for en tapetbørste – til at glatte filten og til at trække limbuler ud.

GLASFILT BAG OM RØR

1. Kom godt med lim på væggen. Hellere et rigeligt tykt lag end for lidt.

2. Læg glasfilten hen over rørene, og skær igennem. Her skærer vi imellem to rør. Havde der kun været ét, skulle glasfilten skæres igennem midt på røret.

3. Skær glasfilten til forneden, hvor rørene kommer ud af væggen. Skær helt tæt ind til røret/manchetten.

4. Skær et snit ved rørholderne. Igen gælder det om at være omhyggelig og at knække knivsbladene af ofte.

5. Skub glasfilten på plads bag rørene. Glat pænt ud.

GLASFILT RUNDT OM FORHINDRINGER

1. Skær glasfilten tæt ind til røret (eller anden forhindring). Vær omhyggelig og præcis.

2. Skær glasfilten væk, igen helt tæt ind til røret, og med et skarpt knivsblad i hobbykniven.

3. Pres glasfilten på plads, og tør lim af rørene, inden den tørrer ind.

Smart løsning til buler og revner

Glasfilt afslører selv de mindste ujævnheder på væggen indenunder. Heldigvis er det til at rette op. Et kryds sættes hen over ujævnheden med en hobbykniv, og glasfilten løsnes forsigtigt.

Når ujævnheden er fjernet, limes glasfilten fast igen – både med lim under og ovenpå. Husk at trykke samlingen godt til med en gummispartel. Når limen er tør, slibes området for synlige samlinger, hvorefter det dækkes med maling.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Tapet og filt