Et på to-brædder - den traditionelle
To lag brædder, som hver for sig kan arbejde efter vind og vejr. De inderste brædder sømmes i siderne, så sømmene bliver dækket af de yderste brædder. Derefter sømmer du de yderste brædder på - i midten - så sømmene går ned i mellemrummet.
Grunden til, at du ikke må sømme gennem to brædder, er, at de så ikke kan arbejde selvstændigt efter de skiftende vejrforhold, og de vil hurtigere revne.
Denne type beklædning er let at have med at gøre, da du kan justere mellemrummene, så antallet af brædder går nøjagtigt op.
Planker og lister - tæt og let
Listebeklædning, som det også kaldes, består af brede planker (fx 25 cm), som sømmes på tværgående lister med maks. 2 cm’s afstand. Plankerne sømmes i zigzag, det vil sige, at man sømmer plankerne ude i siderne, men ikke to søm lige ud for hinanden i samme bræt. Så undgår man nemlig, at sømmene holder så godt fast i brædderne, at disse revner, hvis de slår sig, når luftfugtigheden ændrer sig.
Kraftige planker, hvor samlingerne dækkes af smalle lister, har været brugt på landet i hundrede år.
Samlingen mellem brædderne dækkes af 6 cm brede lister, der har samme tykkelse som plankerne. Listerne sømmes midtpå, lige ned i mellemrummet.
Brædder på plader - hurtigt og vindtæt
En hurtig løsning bestående af krydsfinerplader, som er sømmet eller skruet på afstandslisterne og beklædt med brædder eller lister.
Det smarte ved denne type træbeklædning er, at den er meget hurtig at sætte op. Start med at sætte alle pladerne på, og mal dem så med grunder og maling, før du slår brædder eller lister på, og slut af med endnu en gang maling. Så skal man rigtig tæt på for at se, at det ikke er en af de traditionelle beklædninger, du har sat op.
Husk at bruge høvlede brædder eller lister, da uhøvlede vil skille sig ud fra de glatte plader.
Klinkbeklædning - flot men lidt svært
Klinkbeklædning er en bræddebeklæd-ning, hvor brædderne ligger vandret og lapper ind over hinanden, så regnvand ikke kan trænge ind mellem brædderne.
Klinkbeklædning kommer oprindeligt fra bådebygning, hvor overlapningen gav en mulighed for at bruge tyndere brædder og dermed få lettere både.
Du kan enten investere i specielle klink-brædder, som vi har vist på tegningen her. Det er brædder, som er tyndere foroven end forneden, og som er forsynet med fer og not, så de dels lapper over, dels låser hinanden fast. Du kan dog også vælge at bruge almindelige brædder på 95 mm’s bredde, som opsættes med et overlap på 30 mm.
Det er ikke voldsomt svært at lave en klinkbeklædning, bortset fra i hjørnerne og omkring vinduerne, hvor du skal sætte lister op, inden klinkbrædderne kommer på. Disse lister skal brædderne stødes op til, så endetræet er beskyttet mod regn og sol.