Skærebræt i to træsorter

Overfræseren er som skabt til at forvandle en pladerest til et skærebræt. Og når du har skåret en fræseskabelon til brættets kant og en til saftrillen, laver du hurtigt en serie ens brætter i dit eget design. Her giver du dit bræt ekstra personlighed med stave skåret ud af træ i forskellige kulører.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
25 kroner

Intro

Vi har her blandet lyst og mørkt træ, fræset runde hjørner, fræset en rille til saften og fræset ud til greb. Brættet måler 32 x 45 cm og er knap 3 cm tykt – men designet er jo helt op til dig selv, når du mestrer teknikken med fræseskabeloner.

LÆS OGSÅ: Drejebænk – trænørdens bedste legetøj

Vejledning

01
Stavene samles til en plade 4 Trin

Du kan naturligvis skære dit bræt ud af en rest limtræsplade og springe dette kapitel over - men her har vi gjort lidt ekstra ud af det og samler selv en plade af stave med forskellig kulør.

Til at holde stavene på plads, mens de limes sammen, samler vi en helt enkel form af en rest krydsfiner og to lister en smule højere end stavene. De to lister skrues på pladen med en afstand, der er omkring to centimeter større end bredden på vores skærebræt.

1

Stavene til brættet skæres ud og lægges i formen med lim på samlefladerne. Ved at lægge et stykke bagepapir e.l. i formen undgår du at lime stavene fast til den. Brug en udendørssnedkerlim.

2

En bom skrues på formens sidelister. Den vil holde stavene på plads, når de trykkes sammen, og den vil forstærke formen. Husk bagepapir mellem stavene og bommen.

3

Pres stavene sammen med kiler. Skær to sæt kiler, og sæt dem parvis ind mellem stavene og formens ene sideliste. Slå kilerne ind i begge sider, til limen pibler ensartet ud mellem samtlige stave. Lad limen tørre.

4

Ret fladerne af med elhøvl og excentersliber, når limen har haft en times tid til at tørre. Først fører du elhøvlen systematisk over pladen med mindste spåntykkelse. Når stavene er i plan, glatter du med sliberen.

02
Overfræseren former brættet 5 Trin

Til at forvandle vores limtræsplade til et skærebræt på 32 x 45 cm får vi brug for to fræseskabeloner: Den ene bruges til at skære brættets kanter til med, den anden bruges til at fræse saftrillen med.

Kanten vil vi skære til med et 10 mm notfræsejern, og da vi bruger en 30 mm kopiring, skal den første skabelon ligge 10 mm inden for den kant, vi vil skære. Skabelonen til brættet på 32 x 45 cm måler derfor 30 x 43 cm. Hjørnerne har vi rundet med en radius på 4,5 cm.

Saftrillens skabelon er 23 x 36 cm; her rundes hjørnerne med en radius på 2 cm.

1

Brættet skæres rent i enderne. Dyksaven med føringsskinne saver til en start enden af stavene til brættets endelige længde - eller en smule længere, kanten rettes jo af efter skabelonen bagefter.

2

Siderne rettes af med notjernet. Fræse-skabelonen til kanten spændes på pladen med tvinger. Kopiringen følger skabelonen og afretter alle ujævnheder i kanten. Fræs i flere omgange med stadig større dybde.

3

Saftrillen fræses med et 19 mm hulkel-fræsejern. Placer fræseskabelonen til rillen præcist centreret, og spænd den forsvarligt fast. Fræs saftrillen i flere omgange med øget fræsedybde, til den er 9 mm dyb.

4

Samtlige kanter afrundes med et rundingsjern med kuglelejestyr. Vi bruger et jern med en rundingsradius på 5 mm.

5

I hver ende fræser du et greb med et hulkeljern med kuglestyr. De to greb fræses 20 mm dybe, og de giver fin plads til at få fingrene ind og løfte brættet. Gå efter med fint slibepapir, og mæt træet med olie.

Materialer

  • 4 stave a 3 x 3 x 47 cm af ask og 5 stave a 5 x 3 x 47 cm af nyatoh, skåret ud af gamle limtræsplader
  • Snedkerlim (PVAc-lim til udebrug)
  • Træolie (evt. sojaolie)

Tidsforbrug

Nogle timer plus tørretid.

Pris

Vi bruger her lidt rester af træ.

Sværhedsgrad

Enkelt og ligetil - bare du kender din overfræser og har styr på fræseskabeloner.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TIPS: Fordel limen med en pensel

TIPS: Brug bagepapir, når du limer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du el-høvlen

I denne video lærer du, hvordan du bruger el-høvlen til at omdanne uhøvlede brædder og andet groft træ til fin, glat træ. Høvlen kan indstilles miliimeterpræcist, så det bliver nemt at opnå perfekt snedkerfinish.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...