Intro
Vejledning
01
Stavene samles til en plade
4
Trin
Du kan naturligvis skære dit bræt ud af en rest limtræsplade og springe dette kapitel over - men her har vi gjort lidt ekstra ud af det og samler selv en plade af stave med forskellig kulør.
Til at holde stavene på plads, mens de limes sammen, samler vi en helt enkel form af en rest krydsfiner og to lister en smule højere end stavene. De to lister skrues på pladen med en afstand, der er omkring to centimeter større end bredden på vores skærebræt.
Stavene til brættet skæres ud og lægges i formen med lim på samlefladerne. Ved at lægge et stykke bagepapir e.l. i formen undgår du at lime stavene fast til den. Brug en udendørssnedkerlim.
En bom skrues på formens sidelister. Den vil holde stavene på plads, når de trykkes sammen, og den vil forstærke formen. Husk bagepapir mellem stavene og bommen.
Pres stavene sammen med kiler. Skær to sæt kiler, og sæt dem parvis ind mellem stavene og formens ene sideliste. Slå kilerne ind i begge sider, til limen pibler ensartet ud mellem samtlige stave. Lad limen tørre.
02
Overfræseren former brættet
5
Trin
Til at forvandle vores limtræsplade til et skærebræt på 32 x 45 cm får vi brug for to fræseskabeloner: Den ene bruges til at skære brættets kanter til med, den anden bruges til at fræse saftrillen med.
Kanten vil vi skære til med et 10 mm notfræsejern, og da vi bruger en 30 mm kopiring, skal den første skabelon ligge 10 mm inden for den kant, vi vil skære. Skabelonen til brættet på 32 x 45 cm måler derfor 30 x 43 cm. Hjørnerne har vi rundet med en radius på 4,5 cm.
Saftrillens skabelon er 23 x 36 cm; her rundes hjørnerne med en radius på 2 cm.
Brættet skæres rent i enderne. Dyksaven med føringsskinne saver til en start enden af stavene til brættets endelige længde - eller en smule længere, kanten rettes jo af efter skabelonen bagefter.
Siderne rettes af med notjernet. Fræse-skabelonen til kanten spændes på pladen med tvinger. Kopiringen følger skabelonen og afretter alle ujævnheder i kanten. Fræs i flere omgange med stadig større dybde.
Saftrillen fræses med et 19 mm hulkel-fræsejern. Placer fræseskabelonen til rillen præcist centreret, og spænd den forsvarligt fast. Fræs saftrillen i flere omgange med øget fræsedybde, til den er 9 mm dyb.
Samtlige kanter afrundes med et rundingsjern med kuglelejestyr. Vi bruger et jern med en rundingsradius på 5 mm.
Materialer
- 4 stave a 3 x 3 x 47 cm af ask og 5 stave a 5 x 3 x 47 cm af nyatoh, skåret ud af gamle limtræsplader
- Snedkerlim (PVAc-lim til udebrug)
- Træolie (evt. sojaolie)
Tidsforbrug
Nogle timer plus tørretid.
Pris
Vi bruger her lidt rester af træ.
Sværhedsgrad
Enkelt og ligetil - bare du kender din overfræser og har styr på fræseskabeloner.