Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skærebræt i to træsorter

Print Gem artikel

Overfræseren er som skabt til at forvandle en pladerest til et skærebræt. Og når du har skåret en fræseskabelon til brættets kant og en til saftrillen, laver du hurtigt en serie ens brætter i dit eget design. Her giver du dit bræt ekstra personlighed med stave skåret ud af træ i forskellige kulører.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
25 kroner

Intro

Vi har her blandet lyst og mørkt træ, fræset runde hjørner, fræset en rille til saften og fræset ud til greb. Brættet måler 32 x 45 cm og er knap 3 cm tykt – men designet er jo helt op til dig selv, når du mestrer teknikken med fræseskabeloner.

LÆS OGSÅ: Drejebænk – trænørdens bedste legetøj

Vejledning

Stavene samles til en plade

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Du kan naturligvis skære dit bræt ud af en rest limtræsplade og springe dette kapitel over - men her har vi gjort lidt ekstra ud af det og samler selv en plade af stave med forskellig kulør.

Til at holde stavene på plads, mens de limes sammen, samler vi en helt enkel form af en rest krydsfiner og to lister en smule højere end stavene. De to lister skrues på pladen med en afstand, der er omkring to centimeter større end bredden på vores skærebræt.

1

Stavene til brættet skæres ud og lægges i formen med lim på samlefladerne. Ved at lægge et stykke bagepapir e.l. i formen undgår du at lime stavene fast til den. Brug en udendørssnedkerlim.

2

En bom skrues på formens sidelister. Den vil holde stavene på plads, når de trykkes sammen, og den vil forstærke formen. Husk bagepapir mellem stavene og bommen.

3

Pres stavene sammen med kiler. Skær to sæt kiler, og sæt dem parvis ind mellem stavene og formens ene sideliste. Slå kilerne ind i begge sider, til limen pibler ensartet ud mellem samtlige stave. Lad limen tørre.

4

Ret fladerne af med elhøvl og excentersliber, når limen har haft en times tid til at tørre. Først fører du elhøvlen systematisk over pladen med mindste spåntykkelse. Når stavene er i plan, glatter du med sliberen.

Overfræseren former brættet

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Til at forvandle vores limtræsplade til et skærebræt på 32 x 45 cm får vi brug for to fræseskabeloner: Den ene bruges til at skære brættets kanter til med, den anden bruges til at fræse saftrillen med.

Kanten vil vi skære til med et 10 mm notfræsejern, og da vi bruger en 30 mm kopiring, skal den første skabelon ligge 10 mm inden for den kant, vi vil skære. Skabelonen til brættet på 32 x 45 cm måler derfor 30 x 43 cm. Hjørnerne har vi rundet med en radius på 4,5 cm.

Saftrillens skabelon er 23 x 36 cm; her rundes hjørnerne med en radius på 2 cm.

1

Brættet skæres rent i enderne. Dyksaven med føringsskinne saver til en start enden af stavene til brættets endelige længde - eller en smule længere, kanten rettes jo af efter skabelonen bagefter.

2

Siderne rettes af med notjernet. Fræse-skabelonen til kanten spændes på pladen med tvinger. Kopiringen følger skabelonen og afretter alle ujævnheder i kanten. Fræs i flere omgange med stadig større dybde.

3

Saftrillen fræses med et 19 mm hulkel-fræsejern. Placer fræseskabelonen til rillen præcist centreret, og spænd den forsvarligt fast. Fræs saftrillen i flere omgange med øget fræsedybde, til den er 9 mm dyb.

4

Samtlige kanter afrundes med et rundingsjern med kuglelejestyr. Vi bruger et jern med en rundingsradius på 5 mm.

5

I hver ende fræser du et greb med et hulkeljern med kuglestyr. De to greb fræses 20 mm dybe, og de giver fin plads til at få fingrene ind og løfte brættet. Gå efter med fint slibepapir, og mæt træet med olie.

Materialer

  • 4 stave a 3 x 3 x 47 cm af ask og 5 stave a 5 x 3 x 47 cm af nyatoh, skåret ud af gamle limtræsplader
  • Snedkerlim (PVAc-lim til udebrug)
  • Træolie (evt. sojaolie)

Tidsforbrug

Nogle timer plus tørretid.

Pris

Vi bruger her lidt rester af træ.

Sværhedsgrad

Enkelt og ligetil - bare du kender din overfræser og har styr på fræseskabeloner.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Skærebræt i to træsorter
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage