Én slags tømmer - 10 byggeprojekter

45 x 95 mm høvlede reglar bliver brugt til mange større byggeprojekter og er en billig standardvare i alle byggemarkeder. Men de kan bruges til meget andet end det, de traditionelt bruges til. Hvis du tænker kreativt, kan du bygge mange forskellige ting med den samme slags tømmer. Det gør det nemt, når du skal købe materialer, og nemt at udnytte de rester, som du måske har liggende.

Spil til hyggetid

En helt enkel måde at bruge tømmeret på er at skære det ud i samme længde og bruge det til en gigantudgave af spillet klodsmajor. Det er hurtigt gjort med en kap-/ geringssav. Hvert stykke slibes til i enderne, så de er pænt afrundede.

Lysestager

Hvis du saver tømmeret ud i kvadratiske stykker og borer huller til fyrfadslys, har du et par lysestager. Hullerne laves med et kopbor med dybdestop, så der kun bores ca. halvt ned i træet. Du kan evt. male eller bejdse træet.

Foto: delekselja.lv

Hylder til garagen

Har du et rum med højt til loftet, kan du udnytte pladsen ved at bygge solide hylder af tømmer til opbevaringsplads. Hylderne er bygget som rammer med tværstivere og en krydsfinerplade ovenpå. På forsiden af hylderne er der monteret et par lodrette stykker, som fastgøres til et stykke tømmer i loftet.

Mobil kasse

Kassens bund er kvadratisk, og tømmeret er fastgjort tæt ved siden af hinanden, så den bliver helt tæt. Tømmeret til siderne er fastgjort til lodrette hjørnestykker med lidt luft imellem, så det er let at se kassens indhold.

Foroven er kassen forsynet med et håndtag, så det er let at trille den rundt på de fire hjul, der er monteret i hvert hjørne under bunden.

Kassens hjørnestolper er stykker af tømmer monteret lodret som en del af siderne.

God opbevaring

Hyldeplads er altid brugbar. Her i form af et aflangt bord med to hylder under. Bordet deles på midten af to ekstra stolper. I siderne er tømmeret skåret til med skrå snit, så det kan sættes op som et effektfuldt kryds. Beslagene i hjørnerne styrker bordpladen og giver bordet patina.

Foto: friendly-home.net

Lækker udendørssofa

En sofa af tømmer er solid og kan tåle at stå ude året rundt, hvis du vælger trykimprægneret træ og giver det træbeskyttelse. Sofaen har et kraftigt sæde, der er understøttet hele vejen rundt. Benene er skruet fast til den understøttende ramme og forsynet med tværgående stykker foroven til armlæn og et langsgående stykke til sofaens ryg. Du gør det nemt for dig selv, hvis du tilpasser målene på sofaen, så de passer til de puder og hynder, der kan købes færdige.

I hvert hjørne er der monteret et stykke tømmer lodret som ben.

Sofaens sæde består af en ramme, hvor der er fastgjort seks stykker tømmer foroven med et par cm’s afstand imellem.

Smart taburet

45 x 95 mm tømmer er konstruktionstræ, der traditionelt bruges til bygningskonstruktioner. Træet er høvlet på alle fire sider og faktisk så nydeligt forarbejdet, at du sagtens kan fremstille møbler af det. Taburetten her er fremstillet af tømmer, der er savet op til 45 x 45 mm’s lister. Det kræver grundighed og efterpudsning, men resultatet hamler fint op med langt dyrere, høvlede møbellister, så der er gode penge at tjene ved at bruge tømmer. Prisen for taburetten er kun 50 kr., da der er brugt 3,5 m træ til ca. 11 kr. pr. m.

Det er vigtigt, at tømmeret saves med rene og præcise vinkelrette snit, så en bordrundsav er et must. Du kan også godt skære træet til i længden på bordrundsaven, men har du en kap-/geringssav, så brug den - den er genial til opgaven. Taburetten samles med såkaldte bladsamlinger, og når du skal save ud til dem i præcis samme dybde, er kap-/geringssaven også suveræn.

Tværstiverne på taburetten er fastgjort med bladsamlinger, hvor der laves et hak i benet.

Sædet er lavet af et stykke tømmer, der er skåret op til fem lister a 2 x 6 cm og limet sammen. Det fastgøres også med lim til stolen.

Taburetten er lavet med bladsamlinger. Det giver en stærk konstruktion, når der er hak i benene til tværstiverne.

Tømmeret skæres på langs til kvadratiske lister, 45 x 45 mm. En bordsav med en skarp klinge er et must, så du får vinkelrette snit og glatte flader med en let slibning.

Listerne (A, B, C, D) skæres til i længden med en kap-/geringssav. Listerne til sædet skæres lidt i overlængde. De samles med lim og skæres først på mål, når limen er tør.

Sav ud til bladsamlinger med kapsaven. Savdybden indstilles, så klingen kan save tætsiddende spor halvt ned i liste A til samlingen. Sporet renses med stemmejern og rasp.

Siderne samles med snedkerlim og skruetvinger. Der er kun én skruesamling øverst, hvor benene fastgøres til listestykket (D) under sædet. Tjek ofte med vinklen.

Sædet limes fast til listestykkerne (B og D) og holdes fast med tvinger, til limen er tør. Til sidst slibes alle kanter let med slibepapir, korn 120, og stolen bejdses sort.

Elegant bænk

Med en simpel konstruktion kan du bygge en bænk, der trods sit massive udtryk også er elegant. Det skyldes de flotte samlinger, som bliver fremhævet og ligner tapsamlinger. De er dannet, ved at hver anden af de lodrette stykker til ben er lidt kortere, så der er plads til, at hver anden af de vandrette stykker til sædet når ud at holde kant med de længste lodrette stykker. Træet er samlet med trælim og skruer sat skråt ind i træet fra den indvendige side.

De forskudte samlinger fremhæver hjørnerne og giver bænken elegance.

Patineret reol

En enkel reol bygget med tætsiddende tømmer som bund, hylde og bordplade. Siderne er åbne, så konstruktionen ikke bliver for massiv. Træet er slebet grundigt og bejdset til sidst, så det får en flot, mørk, patineret overflade. Beslagene på hjørnerne styrker konstruktionen.

Enkle højbede

Tømmer er også velegnet til højbede. Træet skæres til i passende stykker, så du får højbede i præcis den størrelse, der passer dig. Højbedene er bygget som rektangulære rammer med en højde, der svarer til to stykker tømmer. Siderne fastgøres til stolper i hjørnerne. Stolperne er tømmer i samme dimension, dog lidt længere end siderne, så de kan graves ned i jorden, og højbedene ikke bare står på jorden, men i jorden.

Det er en god idé at fore rammens sider med fiberdug, inden den fyldes med jord. Fiberdugen holder på jorden. Brug ikke trykimprægneret træ til højbede til fødevarer.

    Andre læser lige nu ...