Reglar: Hvad er reglar egentlig?

Kort fortalt er Reglar er fællesbetegnelse for rektangulære lister fra 45x45 mm til 45x195 mm. Læs mere og se 10 typiske projekter, hvor du bruger reglar.

Hvad er reglar?

Reglar, eller regler, som de også kaldes, er en fællesbetegnelse for rektangulære lister fra 45 x 45 mm (ofte kaldet en skillerumslægte) til 45 x 195 mm (som kunne være spærtræ, eller slet og ret en planke).

Reglar er altså en faglig betegnelse for en stribe firkantede trædimensioner, som du kan støde på i byggemarkedet eller i trælasten.

Oprindeligt er ordet svensk, men det er altså optaget i det danske sprog, hvor det godt kan give lidt problemer. Hedder det en regal eller en regel? og er det i flertal reglar eller regler?
Ofte forveksles ordet også med det byggetekniske rigler (et vandret stykke træ i bl.a. bindingsværk).

Reglar har mange andre navne

Det er let at blive forvirret her, for ofte kalder vi ikke reglar for reglar, men navngiver dem efter den funktion, de typisk har.

En 45 x 45 mm regel kalder vi fx typisk for en skillerumslægte, fordi den er oplagt at bruge til skillevægge (men også alt muligt andet).

Og når dimensionerne når en vis størrelse, kalder vi dem ofte for spærtræ, fordi de kan bruges til spærkonstruktioner. Men de er altså i samme navnemæssige familie: reglar.

Spærtræ er også reglar. Hele skelettet til tilbygningen her er faktisk bygget i reglar.

Høvlede reglar

Dimensionerne kan faktisk også forvirre. For du kan støde på målene 47 x 47 mm og 45 x 45 mm om den samme regel. 47 x 47 mm er “det nominelle mål”, mens 45 x 45 mm er det høvlede. Og du kan godt støde på 47 x 47 mm, selvom reglen er høvlet ned til 45 x 45 mm. Simpelt skal det ikke være …

Trykimprægnerede reglar

Reglar fås også i trykimprægneret udgave. Igen oftest høvlet. De trykimprægnerede reglar er til udendørs konstruktioner.

10 byggeprojekter hvor du kan bruge reglar

Her har vi samlet en række (meget forskelligartede) projekter, hvor du kan bruge reglar i dit gør det selv-arbejde.

Reglar: Skilldevæg af reglar

Brug reglar til skillevæg: Skillerumslægter er også med i regel-familien.

Reglar: Byg et højbed af reglar

Et simpelt højbed bygget i reglar. Du skærer reglar til i passende stykker, så du får højbede i præcis den størrelse, der passer dig.

Reglar: Byg en bænk af reglar

Bænken her kan du bygge af reglar.

Reglar: Byg et bord af reglar

Bordet her er også af reglar.

Se endnu flere projekter og find gør det selv-vejledningerne i denne artikel: Én slags tømmer - 10 byggeprojekter

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træ