Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse

Vand eller olie? Spørgsmålet dukker ofte op, når facaden, plankeværket eller andet udendørs træ skal beskyttes. Men selvom din gamle onkel insisterer på oliemalingens fortræffeligheder, så må vi slå fast, at udviklingen har overhalet ham: Træbeskyttelse på vand er det bedste valg.

Vand eller olie? Spørgsmålet dukker ofte op, når facaden, plankeværket eller andet udendørs træ skal beskyttes. Men selvom din gamle onkel insisterer på oliemalingens fortræffeligheder, så må vi slå fast, at udviklingen har overhalet ham: Træbeskyttelse på vand er det bedste valg.

Den oliebaserede (terpentinopløselige) maling har i mange år været på vej ud af markedet. Først og fremmest fordi de professionelle malere af arbejdsmiljøhensyn ikke må bruge den. Og i takt med udfasningen er malingpro-ducenterne trukket i laboratoriekitlerne og har forbedret og finpudset den vandbaserede maling, så den i dag har overhalet oliemalingen. Både når det handler om selve malerarbejdet, malingens evne til at flyde sammen og holde i årevis, og ikke mindst når det handler om rengøring. Så i langt de fleste tilfælde er valget klart: vand.

I denne gør det selv-vejledning har vi opstillet 5 grunde til, at du skal vælge træbeskyttelse baseret på vand fremfor olie. Du kan også læse om de få tilfælde, hvor oliebaseret træbeskyttelse er bedre.

God fornøjelse!

Holder længere
Når oliemaling ældes, opstår der mikroskopiske revner og fuger. Malingen bliver hård og begynder at skalle af, og der kommer fugt ind i sprækkerne. Derfor har oliemalingen en begrænset levetid, typisk op til otte år under helt optimale forhold.

Den vandbaserede maling bevarer derimod sin elasticitet. Hvis du maler med vandbaseret træbeskyttelse på rent, tørt, grundbehandlet træ under de rette fugt- og temperaturforhold, kan malingen holde i op til 16 år under optimale forhold.

De henholdsvis 8 og 16 års holdbarhed vil du kunne opnå på træværk, der både er malet korrekt, og som ikke udsættes for direkte sollys eller store mængder vand dagligt. Din østvendte facade vil fx typisk holde sig pæn længere end den varme, solbelyste sydvendte facade.

Moderne vandbaserede malinger er desuden mere uv-bestandige end oliemalingerne, så farven vil ikke falme i samme tempo.

Tørrer hurtigere
Generelt tørrer vandbaserede produkter hurtigere end de oliebaserede, og dermed kan du male hurtigere anden (og om nødvendigt tredje) gang.

Hvis du vil male med oliebaseret træbeskyttelse oven på allerede malet træværk, skal du være sikker på, at den gamle maling også var oliebaseret; ellers krakelerer malingen. Når du maler med vandbaseret maling, kan du springe den bekymring over. Den hæfter på alle afrensede flader, også oliemalede.

Dækker bedre
Når du vil skifte farve fra mørkt til lyst træværk, er den vandbaserede maling den mest effektive. Et godt, dækkende lag vil skjule den mørke farve hurtigere, end den oliebaserede maling formår. Ved farveskift fra mørk til lys er det dog klogt at grunde med en lys grundmaling for at spare på den dyre slutmaling.

Kan rengøres med vand
Pensler og ruller, tøj og terrassefliser er meget nemmere at gøre rene, når du har brugt en vandbaseret maling. Det kræver ofte meget vand og tålmodighed at rense pensler og ruller, men hvis du bruger oliebaseret maling, skal du rense med terpentin. Det kræver både handsker og åndedrætsværn - og det er præcis derfor, det ikke rimer på godt arbejdsmiljø for de professionelle malere (og så gør det det nok heller ikke for dig).

Er bedre for miljøet
Når du ikke skal bruge terpentin til rengøringen, sparer du miljøet for opløsningsmidler (der skal opsamles og køres på genbrugsstationen). Gammel, overskydende maling er også mindre miljøbelastende at destruere, når den ikke indeholder terpentin.

Nogle malinger kan prale af et svanemærke eller en EUblomst, fordi de lever op til en række skrappe miljøkrav.

Men i al træbeskyttelse er der fungicider, der skal forhindre algevækst. Det kan give allergiske reaktioner for de særligt overfølsomme. Husk at bruge handsker, når du maler.

Her skal du vælge olie frem for vand

Vand er bedst i langt de fleste situationer, men i få tilfælde er olie bedre.

På vandrette flader uden trafik, fx på havemøbler og inddækningsbrædder på vindskeder, skal du vælge olie.

På vandrette flader med trafik (terrasser og trapper) er en transparent, oliebaseret træbeskyttelse mest holdbar. Her må du aldrig bruge dækkende træbeskyttelse.

På slidt og skadet træværk kan en oliebaseret træbeskyttelse forlænge levetiden, indtil du har overskud til at skifte træet ud.

Og skulle du få brug for at male i vejr, der egentlig er lidt for fugtigt, kan den oliebaserede træbeskyttelse bedre tåle det. Træet skal dog stadig være tørt (fugtighed maks. 15 %).

    Andre læser lige nu ...