Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse

Print Gem artikel

Vand eller olie? Spørgsmålet dukker ofte op, når facaden, plankeværket eller andet udendørs træ skal beskyttes. Men selvom din gamle onkel insisterer på oliemalingens fortræffeligheder, så må vi slå fast, at udviklingen har overhalet ham: Træbeskyttelse på vand er det bedste valg.

Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse

Vand eller olie? Spørgsmålet dukker ofte op, når facaden, plankeværket eller andet udendørs træ skal beskyttes. Men selvom din gamle onkel insisterer på oliemalingens fortræffeligheder, så må vi slå fast, at udviklingen har overhalet ham: Træbeskyttelse på vand er det bedste valg.

Den oliebaserede (terpentinopløselige) maling har i mange år været på vej ud af markedet. Først og fremmest fordi de professionelle malere af arbejdsmiljøhensyn ikke må bruge den. Og i takt med udfasningen er malingpro-ducenterne trukket i laboratoriekitlerne og har forbedret og finpudset den vandbaserede maling, så den i dag har overhalet oliemalingen. Både når det handler om selve malerarbejdet, malingens evne til at flyde sammen og holde i årevis, og ikke mindst når det handler om rengøring. Så i langt de fleste tilfælde er valget klart: vand.

I denne gør det selv-vejledning har vi opstillet 5 grunde til, at du skal vælge træbeskyttelse baseret på vand fremfor olie. Du kan også læse om de få tilfælde, hvor oliebaseret træbeskyttelse er bedre.

God fornøjelse!

Holder længere
Når oliemaling ældes, opstår der mikroskopiske revner og fuger. Malingen bliver hård og begynder at skalle af, og der kommer fugt ind i sprækkerne. Derfor har oliemalingen en begrænset levetid, typisk op til otte år under helt optimale forhold.

Den vandbaserede maling bevarer derimod sin elasticitet. Hvis du maler med vandbaseret træbeskyttelse på rent, tørt, grundbehandlet træ under de rette fugt- og temperaturforhold, kan malingen holde i op til 16 år under optimale forhold.

De henholdsvis 8 og 16 års holdbarhed vil du kunne opnå på træværk, der både er malet korrekt, og som ikke udsættes for direkte sollys eller store mængder vand dagligt. Din østvendte facade vil fx typisk holde sig pæn længere end den varme, solbelyste sydvendte facade.

Moderne vandbaserede malinger er desuden mere uv-bestandige end oliemalingerne, så farven vil ikke falme i samme tempo.

Tørrer hurtigere
Generelt tørrer vandbaserede produkter hurtigere end de oliebaserede, og dermed kan du male hurtigere anden (og om nødvendigt tredje) gang.

Hvis du vil male med oliebaseret træbeskyttelse oven på allerede malet træværk, skal du være sikker på, at den gamle maling også var oliebaseret; ellers krakelerer malingen. Når du maler med vandbaseret maling, kan du springe den bekymring over. Den hæfter på alle afrensede flader, også oliemalede.

Dækker bedre
Når du vil skifte farve fra mørkt til lyst træværk, er den vandbaserede maling den mest effektive. Et godt, dækkende lag vil skjule den mørke farve hurtigere, end den oliebaserede maling formår. Ved farveskift fra mørk til lys er det dog klogt at grunde med en lys grundmaling for at spare på den dyre slutmaling.

Kan rengøres med vand
Pensler og ruller, tøj og terrassefliser er meget nemmere at gøre rene, når du har brugt en vandbaseret maling. Det kræver ofte meget vand og tålmodighed at rense pensler og ruller, men hvis du bruger oliebaseret maling, skal du rense med terpentin. Det kræver både handsker og åndedrætsværn - og det er præcis derfor, det ikke rimer på godt arbejdsmiljø for de professionelle malere (og så gør det det nok heller ikke for dig).

Er bedre for miljøet
Når du ikke skal bruge terpentin til rengøringen, sparer du miljøet for opløsningsmidler (der skal opsamles og køres på genbrugsstationen). Gammel, overskydende maling er også mindre miljøbelastende at destruere, når den ikke indeholder terpentin.

Nogle malinger kan prale af et svanemærke eller en EUblomst, fordi de lever op til en række skrappe miljøkrav.

Men i al træbeskyttelse er der fungicider, der skal forhindre algevækst. Det kan give allergiske reaktioner for de særligt overfølsomme. Husk at bruge handsker, når du maler.

Her skal du vælge olie frem for vand

Vand er bedst i langt de fleste situationer, men i få tilfælde er olie bedre.

På vandrette flader uden trafik, fx på havemøbler og inddækningsbrædder på vindskeder, skal du vælge olie.

På vandrette flader med trafik (terrasser og trapper) er en transparent, oliebaseret træbeskyttelse mest holdbar. Her må du aldrig bruge dækkende træbeskyttelse.

På slidt og skadet træværk kan en oliebaseret træbeskyttelse forlænge levetiden, indtil du har overskud til at skifte træet ud.

Og skulle du få brug for at male i vejr, der egentlig er lidt for fugtigt, kan den oliebaserede træbeskyttelse bedre tåle det. Træet skal dog stadig være tørt (fugtighed maks. 15 %).

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage