Grundingsolie - olien det er dumt at droppe

Grundingsolie ser ikke ud af meget. Den er nærmest usynlig, men den har meget vigtige egenskaber. Så hvis du ønsker, at dit træværk og den efterfølgende træbeskyttelse skal holde så lang tid som muligt, skal du ikke springe grundingsolien over, for det betaler sig helt klart at starte med den. Her kan du se, hvordan den virker, og hvor og hvornår du skal bruge olien.

Derfor skal du bruge grundingsolje

 • SVAMPEDRÆBENDE MIDLER, også kaldet fungicider, er en af de vigtige ingredienser i grundingsolie. De dræber svampesporer, der ofte vil sidde uden på træet, efter at det fx har stået udendørs i byggemarkedet, og har potentialet til at danne råd. Derfor er det vigtigt at få dem slået ihjel.
 • VEDHÆFTNING AF DEN EFTERFØLGENDE TRÆBESKYTTELSE bliver betydeligt bedre, når træet først har fået grundingsolie.
 • “MÆTTET” TRÆ HOLDER LÆNGERE og suger ikke så meget af den træbeskyttelse, det skal have bagefter. Grundingsolie trænger ind i træet og mætter det, så det ikke så let tørrer ud. Olien fylder også bittesmå revner op, hvor vand og fugt ellers vil kunne trænge ind.
 • ET ENSARTET RESULTAT er en af grundingsoliens virkninger. Træ i en trækonstruktion vil suge forskelligt, når det males, fordi de enkelte dele stammer fra forskellige vækstzoner. Når træet har fået grundingsolie, vil det suge mere ensartet, så den efterfølgende træbeskyttelse også dækker ensartet.
 • GRUNDINGSOLIE ER BILLIG sammenlignet med den efterfølgende træbeskyttelse, så det er også en økonomisk fordel for dig først at give træet grundingsolie. Det sparer nemlig på den dyrere træbeskyttelse, som ikke bliver suget nær så meget ind i træet, da det allerede er “mættet”.

Her bør du bruge grundingsolie:

 • Alt nyt og ubehandlet træ
  Hvis ubehandlet træ står ude uden grundingsolie og træbeskyttelse, vil det hurtigt forvitre og rådne.

 • Gammelt træværk slebet helt i bund
  Hvis du har gammelt træværk, der trænger til at blive malet, skal du altid fjerne de løse malingrester først. Det vil som regel betyde, at du nogle steder får slebet helt ind til “nyt” ubehandlet træ. Derfor skal det have grundingsolie, præcis som et stykke ubehandlet træ. Men her behøver du dog kun at give grundingsolie pletvist. Det er ikke nødvendigt de steder, hvor den gamle maling sidder godt fast.

 • Trykimprægneret træ
  Meget imprægnering består “blot” af en grøntonet væske baseret på vand tilsat svampedræbende midler, der ikke trænger dybt ind i træet, men primært findes på overfladen. Og de brænder hurtigt af, hvis de står i længere tid i byggemarkedet. Grundingsolie er i de fleste tilfælde baseret på linolie, der i modsætning til vand er mere “nærende” og trænger langt dybere ind i træet.

 • Endetræ
  Det er ekstra vigtigt at give endetræ grundingsolie, da det er helt åbent og betydeligt mere udsat og modtageligt for råd og svamp.

Her behøver du ikke bruge grundingsolie:

 • Træ, der kan tåle at stå ubehandlet Der findes træsorter, som har et naturligt højt indhold af olie og derfor kan tåle at stå ubehandlet, uden at træet forvitrer og bliver ødelagt af fugt. Det gælder fx robinie, mahogni og teak.

  Andre læser lige nu ...