Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mal træværket i sensommeren

Print Gem artikel

Har du ikke fået malet udendørs træværk i løbet af sommeren? Bare rolig, du kan sagtens nå det endnu. Og det betaler sig. For beskytter du træet nu, er det modstandsdygtigt, når den fugtige og kolde vinterperiode går i gang.

Træbeskyttelse er vigtig, hvis du vil sikre dit udendørs træværk en lang levetid.

Træbeskyttelse er vigtig, hvis du vil sikre dit udendørs træværk en lang levetid. Derfor betaler det sig at vedligeholde overfladen på træværket, så den hele tiden er tæt og beskytter bedst muligt.

Vi kender det allesammen: Vi fik det ikke lige gjort i foråret. Pludselig blev det sommer, og så skulle vi på ferie og vupti – nu er det sensommer. Og sidste udkald. For det er en rigtig god idé at få trængende træværk med revner i overfladen malet, inden frosten kommer og gør de begyndende skader endnu værre.

Fordelen ved at male i sensommeren er, at træet som regel er helt tørt efter en lang, varm periode. Så du vil typisk hurtigt kunne gå i gang efter blot et par dage med tørvejr. Sådan er det ikke i det tidlige forår, hvor det ikke er ualmindeligt, at det kræver flere sammenhængende uger med tørt vejr, for at træet tørrer ordentligt op. Og tørt træ er en forudsætning for, at malingen hæfter ordentligt.

Vær opmærksom på dug

Du skal være opmærksom på, at du ikke har helt så mange timer om dagen at male i, når du gør det i sensommeren. For duggen falder tidligere og er længere tid om at forsvinde, så du kan først gå i gang godt op ad dagen.

Til næste forår kan du så glæde dig over, at du allerede HAR malet, og træværket står skarpt, flot og intakt – og bedst muligt beskyttet.

LÆS OGSÅ: Her kan du finde hjælp og vejledning til, hvordan og hvornår du skal give dit træ træbeskyttelse.

Sådan gør du

En ren og tør flade uden ujævnheder og løse dele er en grundlæggende forudsætning for, at du får et godt resultat. Derfor skal du sørge for, at du får renset træværket ordentligt, inden du går i gang med at male.

Rengør træværket grundigt med et egnet rengøringsmiddel, fx trærens. Brug evt. en børste til at skrubbe genstridigt snavs væk med, og skyl til sidst efter med rent vand.

1. Rengør træværket grundigt med et egnet rengøringsmiddel, fx trærens. Brug evt. en børste til at skrubbe genstridigt snavs væk med, og skyl til sidst efter med rent vand.

Fjern al løs maling med fx en spartel. Er der meget løs maling, kan du også bruge stålbørste eller skrabejern. Fjern eventuelle søm og skruer, hvorpå ujævnheder og huller spartles, så du har en jævn flade.

2. Fjern al løs maling med fx en spartel. Er der meget løs maling, kan du også bruge stålbørste eller skrabejern. Fjern eventuelle søm og skruer, hvorpå ujævnheder og huller spartles, så du har en jævn flade.

Slib overfladen grundigt med mellemgroft slibepapir, gerne med slibemaskine. Så får du en jævn og ru flade, der giver god vedhæftning til træbeskyttelsen.

3. Slib overfladen grundigt med mellemgroft slibepapir, gerne med slibemaskine. Så får du en jævn og ru flade, der giver god vedhæftning til træbeskyttelsen.

Dæk af, så du nemt kan male rundt om fx vinduer og ikke kommer til at stænke på fliser, træterrasse eller vinduer. Brug uv-bestandig malertape, så den ikke brænder sig fast i overfladen.

4. Dæk af, så du nemt kan male rundt om fx vinduer og ikke kommer til at stænke på fliser, træterrasse eller vinduer. Brug uv-bestandig malertape, så den ikke brænder sig fast i overfladen.

Nu kan du male. De fleste flader skal have to lag træbeskyttelse. Har træværket været meget medtaget, så du har været nødt til at slibe det helt i bund, bør du give det grundingsolie, inden du giver træbeskyttelse.

5. Nu kan du male. De fleste flader skal have to lag træbeskyttelse. Har træværket været meget medtaget, så du har været nødt til at slibe det helt i bund, bør du give det grundingsolie, inden du giver træbeskyttelse.

Mål fugten i træet

Når du maler i ydersæsonen, er det en rigtig god idé at bruge en fugtmåler, inden du går i gang. Den måler fugtigheden i træet ret præcist, så du er sikker på, at træet er ordentligt tørt, inden du maler. Som hovedregel gælder, at træværket ikke må have en fugtighed over 15 pct., når du maler. Ellers risikerer du, at malingen ikke hæfter ordentligt.

Vandet trænger ind i træet under afskallet maling

Selv ved den mindste revne i træbeskyttelsen kan fugten trænge ind og ned i træet. Når frosten kommer, kan den få fugten til at udvide sig, så træfibrene bliver revet fra hinanden. Det får malingen til at løsne sig, og den begynder at skalle af. Så for at have den optimale beskyttelse af dit træværk er det vigtigt, at den malede flade er helt intakt – uden revner eller afskallet maling.

Fugten breder sig i træet under malingen, så den begynder at skalle af.

Fugten breder sig i træet under malingen, så den begynder at skalle af.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Mal træværket i sensommeren
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage