Oliering af træ

Jævnlig oliebehandling af træværk – både udendørs og indendørs – betaler sig. Træet holder længere, det bliver ikke angrebet af råd og svamp, og eventuelle pletter er meget lettere at fjerne. At træværket samtidig bliver som nyt at se på, fordi det får sin oprindelige glød tilbage, er en stor sidegevinst.

Oliering af terrasse

1

Før terrassen olieres, skal den renses grundigt af. Trærens smøres på med en blød børste et par brædder ad gangen. Efter 10-15 minutter renses det af.

2

Når rensemidlet har fået lov at virke, fjernes det med vand og en skrubbe eller - endnu bedre - en højtryksrenser, der er påsat en terrasseforsats. Det skåner træets overflade.

3

Terrassen får sin oprindelige farve tilbage, når den er renset i bund, og man kan overveje et farveskift her. Olie med farvepigment beskytter bedre mod uv-stråler end farveløs olie.

4

Vælger man en farvepigmenteret olie, skal der røres grundigt og hyppigt under maling, da pigmentet lægger sig på bunden. Gør man ikke det, lægger olien sig som et “spættet” lag.

5

Når terrassen er ren og gennemtør, påføres olien med pensel eller rulle. Overskydende olie - uanset om den er farvet eller farveløs - fjernes med en klud, når den har fået lov at trænge ned.

Oliering af gulve

1

Når gulvet er helt rent og tørt, rulles træolien på med en almindelig malerrulle på et langt skaft. Arbejd baglæns hen mod en dør, så den olierede flade ikke betrædes.

2

Når olien har “sat sig” i ca. 15 minutter, poleres overskydende olie af. Det kan gøres med en ren gulvklud og en kost/gulvskrubbe. Der skal poleres omhyggeligt, så alle blanke pletter fjernes.

3

På meget store gulve betaler det sig at leje en polermaskine. Så bliver olien poleret effektivt ned i træet, og resultatet holder længere.

Oliering af havemøbler

1

Havemøbler skal først renses grundigt af med trærens, der købes i byggemarkeder og hos farvehandleren. Træet kan også slibes med en fin slibe­ klods, hvis det er meget medtaget.

2

Efter afrensning og slibning skylles møblerne af i rent vand og får lov at tørre helt. Har træet rejst sig, skal det slibes glat igen og børstes eller støvsuges rent for støv.

3

Olien påføres med en pensel, og efter et kvarters tid tørres overskydende olie af. Den kan nemlig hærde hårdt op og danne grimme, fedtede søer og dråber, der kun kan fjernes med slibepapir.

Oliering af køkkenbordsplader

Uanset om køkkenbordets plade er af træ eller sten, skal den passes. Stenpla­ der plejes med stenolie eller silikoneolie. Træpladerne olieres med køkkenbords­ olie, der er specielt udviklet til at komme i kontakt med madvarer.

Olien påføres med klud eller pensel og poleres af, når den har sat sig i et kvarters tid, så der ikke bliver blanke, hårde pletter.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træbeskyttelse