Brug trætjære - det er effektivt som træbeskyttelse
FØR
Den ikkefarvede trætjære er transparent, så træets struktur er synlig. Den er mørk og sej, når den påføres.
Hvad er trætjære?

Ordet tjære stammer fra oldnordisk og betyder “det, der kommer fra træet”, og trætjæren er da også træets væde udvundet ved opvarmning.
Man kan lave trætjære af alle træsorter, men i Norden bruges primært fyrretræ. Fyrretræ har et meget stort indhold af harpiks, der giver træet en naturlig træbeskyttelse, hvis egenskaber så også findes i den udvundne trætjære. Man udvinder trætjæren ved at opvarme træet, til det forkuller, og så tappe den væske, der løber fra. Typisk benyttes rødderne, og der kan godt gå 10-15 år efter selve træet er fældet. Væden fra træets kerne giver den bedste tjære.
Det meste trætjære udvindes af træ, der opvarmes i store ovne. Man kan også få milebrændt trætjære, der laves ved, at trækiler stables i koncentriske cirkler med det bedste træ inderst og antændes flere steder.
Når bålet brænder godt, dækkes det hele med tørv, så der næsten ikke er noget ilt til ilden. Milen er bygget i sten eller gravet ned i en lille bakke, så bålet står i en tragt. Fordi processen er naturlig og ikke kan styres præcist, er farven på tjæren uens, alt efter hvor mange kulpartikler der er i væsken.
Fordele og ulemper ved trætjære
Sådan arbejder du med trætjære
Den rå trætjære kan være meget stiv at arbejde med. Du kan varme den op til over 50 grader for at gøre den mere flydende - brug et vandbad af hensyn til brandfaren. Du kan også fortynde trætjæren med linolie. Her har vi brugt en, der er fortyndet med 20 procent linolie.
Træværket bør renses og skal være helt fri for snavs, gamle malingrester eller andet. Men tjæren hæfter kun bedre, hvis overfladen er ru.
Vælg den rette dag til arbejdet. Dit træværk skal være tørt (under 20 procent fugt), og dagstemperaturen skal være over 10 grader - lover vejrudsigten sol og tørt vejr, så vil dit træværk tørre hurtigere.
Trætjæren arbejdes ind i træet med en pensel i træets længderetning. Det er drøjt arbejde, og til store flader kan du med fordel bruge en kraftig pensel eller tjærekost.
Hvis du bruger en meget lys tjære, kan det være, du skal påføre flere lag. Milebrændt trætjære blandet med linolie er drøjt og kan række op til 10 m² pr. liter. Her nøjes vi med én behandling og opnår et smukt resultat.