Vælg den rigtige spartelmasse

Uanset om du skal lappe huller i træ, udendørs murværk eller en gipsvæg indendørs, kan du få færdigblandet spartelmasse. Du skal bare lige vide, hvilken af de mange, mange valgmuligheder der passer bedst til netop din opgave.

Med den rigtige spartelmasse kan alle huller lappes.

Med den rigtige spartelmasse kan alle huller lappes.

Spartelmasse i færdigblandede udgaver, puttet på tube eller bøtte, er virkelig smart at have stående blandt det faste sortiment af materialer i værkstedet.

Vi kommer alle ud for lige at skulle lukke hullet efter en plug, spartle revnerne i et bræt eller fylde ridserne i det malede træ.

Engang krævede det, at du købte en pose tørmørtel og selv blandede spartelmassen. Samtidig var udbuddet begrænset.

I dag bugner byggemarkedernes hylder af færdigprodukter. Så mange, at der reelt er tale om en jungle, som det kræver nærlæsning af bittesmå emballagebogstaver at skille fra hinanden.

LÆS OGSÅ: Din kvikguide til spartelmasse

Multi eller ultra?

Hvad er fx forskellen på “multi-” og “ultra”-filler? Eller universalspartel og finspartel? Du kan løse langt de fleste opgaver med to-tre typer. Så har du både spartelmasse til større huller, til hullerne, der skal males over med det samme, og til skader i træ. Men til specialopgaver findes der naturligvis også specifikke spartelmasser, som du skal kende til.

LÆS OGSÅ: Gode råd til dig om sandspartel

I denne gør det selv-vejledning får du et grundigt overblik over 12 forskellige spartelmasser, der kan bruges til enten:

Træ (ude og inde)

Når du skal lappe ridser, revner og huller i træ, skal spartelmassen være forholdsvis fleksibel. Men du skal også forholde dig til, om træet sidder indenfor eller udenfor, og om reparationen skal males over eller ej, for flere typer spartelmasse kan bruges på træ, men kun få har samme farve som selve træet.

Når du skal glatte ud
Har du småhuller og ridser i bordpladen, vindueskarmen eller i den glatte overflade på en dør, så skal du bruge en fin spartelmasse, som kan slibes helt glat og males over.

Vi foreslår
Dana Lim Finspartel 615
En akrylbaseret spartelmasse til indendørs brug. Du kan fylde mindre revner og huller med massen. Både i træ, spånplade, puds mv. Efter en let slibning får du en helt fin overflade.

Kapacitet: 0-5 mm dybe huller

Du kan også bruge
Polyfilla Glat Overflade Finspartel
Bostik Fine Filler

Når du skal fylde større huller
Større huller i træværk, der skal males over, kan fyldes med mange typer spartelmasse. Men gå efter en, der kan klare at blive lagt på i tykke lag. Ellers skal du spartle mange gange med mellemliggende tørretider.

Vi foreslår
Plastic Padding Kemisk Træ
Tokomponent masse, der bliver utrolig hård, uden at den svinder. Hæfter på træ og efterlader en trælignende overflade.

Kapacitet: 0-5 cm dybe huller

Du kan også bruge
Polyfilla Træfiller
Pattex Superspartelmasse

Når du ikke vil male over
Hvis du har huller, hak eller revner i et flot trægulv eller en bordplade, vil du helst lave en usynlig reparation. Det kan du gøre med plastisk eller kemisk træ, der har samme farve som den træsort, du vil reparere.

Vi foreslår
Polyfilla Plastisk Træ
Både inden- og udendørs kan det plastiske træ bruges. Det fås i mange træfarver, fx natur, bøg, mahogni og eg.

Kapacitet: 0-20 mm dybe huller

Du kan også bruge
Pattex Kemisk Træ

Når du skal lappe MDF
Hvis du bygger i MDF og vil spartle huller eller nedsænkede skruer over, kan du få en spartelmasse, der har farven og strukturen, der er designet til netop MDF. Men du kan også bruge mange andre fine spartelmasser.

Vi foreslår
Polyfilla MDF-filler
En spartelmasse specielt udviklet til MDF med den rette fine struktur. Kan lappe huller på helt op til 2 cm’s tykkelse.

Kapacitet: 0-20 mm dybe huller

Du kan også bruge
Bostik Fine Filler
Pattex Kemisk Træ

Murværk (ude)

Inden du vælger spartelmasse til hullet i ydermuren, skal du lige tjekke, at den kan bruges udendørs. Det er det nemlig langtfra alle spartelmasser på tube, der kan.

Hernæst handler dit valg om hullets størrelse, overfladens struktur, og om du har tålmodighed til at lade spartelmassen tørre i flere timer.

Når underlaget arbejder
Imellem to vægge eller i materialer, der kan udvide sig i varme og trække sig sammen i kulde - der er masser af steder, hvor der skal tages højde for bevægelser. Ikke store bevægelser, men nok til, at en spartelmasse revner.

Vi foreslår
Bostik Universal Filler

Akrylspartelmassen kan klare bevægelser på op til 15 procent af fugens eller hullets bredde. Udendørs skal den overmales, når den er tør.

Kapacitet: 0-20 mm dybe huller

Du kan også bruge
Polyfilla Fleksibel Spartelmasse

Når du skal fylde store huller
Store huller stiller ekstra krav til spartelmassen. Ofte vil de typer, der kan klare opgaven, være forstærket med fibre eller lignende. Gå efter en spartelmasse, der kan lægges på i tykke lag (fx 2 cm).

Vi foreslår
Polyfilla Megafiller

Luk kabelrender og store huller, eller reparér skadede murhjørner med spartelmassen, der kan klare op til 100 mm dybe huller, inde og ude.

Kapacitet: 0-100 mm dybe huller

Du kan også bruge
Sanalim Filler Udendørs
Bostik Multi Filler

Når det skal være glat
På en pudset mur er det træls, hvis en reparation af et hul bliver tydelig. Hvis du går efter en finkornet spartelmasse, gør du arbejdet meget nemmere for dig selv.

Vi foreslår
Polyfilla Ekstra Fin Letvægtsfiller

Giver dig et meget jævnt resultat. Kan klare ganske store huller og revner i stort set alle materialer.

Kapacitet: 0-100 mm dybe huller

Du kan også bruge
Bostik Universal Filler
Dana Lim Filler Extra 619

Når det skal gå stærkt
Hvis tid er det vigtigste, og du ikke gider at vente i timevis på, at spartelmassen tørrer, skal du vælge en hurtigttørrende spartelmasse.

Vi foreslår
Dana Lim Letvægtsfiller 628

På en times tid er din reparation tør og klar til videre arbejde. Velegnet til mindre reparationer i murværk, beton, gips mv.

Kapacitet: 0-50 mm dybe huller

Du kan også bruge
Bostik Multi Filler

Væg (inde)

Det er oftest i indervægge, du får lavet huller, fordi du hænger ting op. Når de fjernes igen, skal der spartles.

Langt de fleste produkter til udendørs brug kan også bruges indendørs.

Husk at se efter, om spartelmassen bliver skruefast, når den hærder. Så kan den også bruges, hvis du skal bore og skrue samme sted igen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer